İçeriğe göre fatura

Güncelleme Tarihi:

İçeriğe göre fatura
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2017 22:09

İNTERNET dünyasının uzun zamandan beri tartıştığı ‘Ağ Tarafsızlığı’ (Net Neutrality) için ABD’den önemli bir karar çıktı.

Haberin Devamı

Önceki gün ABD’deki internetten sorumlu düzenleyici kuruluş olan Federal İletişim Kurulu (FCC), uzun süren tartışmaların sonunda ‘Ağ Tarafsızlığı’ ilkesini kaldıracak imzayı attı. Düzenlemeden sonra son kullanıcıları direkt etkileyen durumlar oluşmasının önü açıldı. İnternetin açık ve eşit yapısını değiştirmesi beklenen karar sonrasında kullanıcılar, kullandıkları içeriklere göre para ödeyecek. İnternet servis sağlayıcı şirketlerin belirleyeceği tutarlara göre video izleyen kullanıcılar farklı bir ücret, sosyal ağlara bağlanan farklı bir ücret ödeyecek. Yani bundan sonra, farklı bağlantılar için ayrı paketler almak gerekebilecek. ABD’nin aldığı bu karardan sonra diğer ülkelerin de aynı kararı vermesi gündeme gelebilir.

PARALI YOL YAPMAYIN

Washington’da yapılan oylamada, kurul üyeleri üçte iki çoğunlukla internet servis sağlayıcılarının web sitelerinin belirli hizmetleri sunmak için daha fazla ücret talep etmesi konulu düzenlemeyi onayladı. Oylama boyunca FCC binasının dışındaki göstericiler de kararı engellemek üzere Kongre’yi göreve çağırdılar. Göstericilerin “İnterneti özel bir paralı yol yapmayın”, “Demokrasimizi hafife almayın, bu Rusya’nın işi”, “Ajit Pai nişanlınızla internette buluşabilmenizi istemiyor” yazılı pankartları dikkat çekti. Kısa bir süre güvenlik sebebiyle kesintiye uğrayan brifingde, Ağ Tarafsızlığı ilkesinin kaldırılmasına karşı olan Mignon Clyburn adlı Demokrat üye, “Muhalifim çünkü öfkeli milyonlarca kişiden birisiyim, öfkeliyim çünkü FCC ülkenin genişbant tüketicilerini koruma sorumluluğunu terk ederek bindiği dalı kesiyor” dedi.

Haberin Devamı

Bir başka Demokrat kurul üyesi Jessica Rosenworcel, FCC’nin inceleme esnasında kamu görüşünü hafife aldığını söylerken, sürecin “yozlaşmış” olduğunu, “yanlış yola sapmış bu eylemin, genişbant sağlayıcılarına sıra dışı yeni güçler vereceğini” ekledi. FCC Başkanı Ajit Pai ve iki Cumhuriyetçi üye ise ilkenin kaldırılması yönünde oy kullandılar. Pai, yürürlükteki düzenlemenin yenilikçiliği önlediği ve var olmayan endişelere çözüm olmaya çalıştığını belirtti.

Haberin Devamı

AĞ TARAFSIZLIĞI

(Net neutralıty) nedir?

ABD’de değiştirilen Ağ tarafsızlığı kullanıcıların internet üzerinden istediği servisi ve içeriği farklı tek bir paket üzerinden kullanabilmesini sağlıyor. Yani şu anda olduğu gibi satın aldığımız bir internet paketi üzerinden hem YouTube videoları izleyebiliyoruz hem de haber sitelerini ziyaret edebiliyoruz. Bu kararın kaldırılmasından sonra kullanıcılar video izlemek için ayrı bir paket almak zorunda kalacak. Bu kararın kaldırılmasında en önemli etkenlerden biri de iletişim operatörleri oldu. WhatsApp, Skype gibi hizmet sunan (Over The Top) şirketlerin, telekom şirketlerinin altyapıları üzerinden para kazanması ve gelirlerini düşürmesi bu kararın kaldırılmasında etkili oldu.

Haberin Devamı

İçeriğe göre fatura

SON 24 SAATTE NE OLDU?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!