HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2016 16:31

HÜRDANIŞ sorularınızı yanıtlıyor...

Haberin Devamı

Bakım parası alanın emekliliği kesilir mi

Alişir Aytaç – Münih / Almanya

TÜRKİYE’de 1 Kasım 1984 tarihinde SSK’lı olarak sigortalı bir işte çalıştığınızı, 1981’de yerine getirdiğiniz 20 aylık askerlik hizmetinizi de borçlandığınızı, bu sayede toplam 3 bin 480 gün sigortalı süreye sahip olduğunuzu belirterek, nasıl emekli olabileceğini soruyorsunuz.
Öncelikle şunu belirteyim; askerlik sürenizi borçlanmakla, sigorta başlangıcınızı 20 ay öne çekmişsiniz. Bu durumda sigorta başlangıcınız Mart 1983 olduğuna göre, 47 yaş ve 5 bin 150 gün şartlarına tabi olacaksınız. 3 bin 480 gününüz kayıtlı olduğuna göre, eksik süreniz bin 670 gün. Yıl sonuna kadar borçlanma başvurusunda bulunmanız halinde, 29 bin 342 lira ödemeniz gerekir. Parayı yatırdıktan sonra sigortalı işte çalışmamanız, işsizlik veya hastalık parası almamanız halinde veya geçiminizi sosyal yardımla sağlamadığınız sürece, hemen aylık talebinde bulunabilirsiniz.
Arzu ederseniz, 3 bin 600 günü tamamlayacak şekilde, yani 120 gün borçlanıp 2 bin 109 lira ödeme yaparsanız, 59 yaş şartını tamamlayacağınız 24 Ekim 2017 tarihinde aylık talebinde bulunabilirsiniz.
EŞİNİZ ÇIKARTILIR
Eşinizin Türkiye’de 1-2 hafta 4/a sigorta kolunda çalışması halinde, yurtdışında sigortalı çalıştığı beş yılı ve bunun dışındaki, 18 yaşından itibaren Almanya’da boşta geçirdiği ev kadınlığı sürelerini, eski adıyla SSK’ya, yani 4/a sigorta koluna borçlanabilirsiniz. Eşiniz, yurtdışı sürelerinden (sigortalı çalışma süresi ve/veya ev kadınlığı süresi) 3 bin 600 günü borçlanırsa da hemen emekli olabilir. Ödeyeceği toplam borç miktarı 63 bin 252 lira (günlük 17.57 liradan) olarak hesaplanacaktır.
Eşiniz, Türkiye’den emekli olduğunda, Almanya’da yüzde 100 engelli olan çocuğunuza baktığı için kendisine yapılan bakım parası ödemesinde bir kesinti olmaz. Ama asıl kesintiyi SGK yapacaktır. Çünkü, bakım parası almanız nedeniyle Almanya’daki bakım sigortası tarafından eşinizin adına emeklilik primi yatırıldığı için, kendisi Almanya’daki sosyal güvenlik sistemi dahilinde sayılacağından, Türkiye’deki emekli aylığı SGK tarafından kesilecektir.
Bunun ötesinde eşinizin Türkiye’den emekli olması halinde, sizin üzerinden kayıtlı olduğu aidatsız aile sağlık sigortasından çıkartılır. Sağlık tedavileri için, SGK’dan alacağı T/A 21 formüleri alması gerekir.

HÜRDANIŞ


Haberin Devamı

Emeklilik için en az 10 yıl süre gerekli

Haberin Devamı

Erkan Yıldız – Pinneberg/Almanya

ALMANYA’da 90 aylık (7.5 yıl) sigortalı çalışmışlığınız, Türkiye’den emekli olmanıza yetmez. Türkiye’de 1977 yılındaki sigorta başlangıcınıza göre, 3 bin 600 günle emekli olabilirsiniz. Ancak Almanya’da 10 yıl sigortalı çalışmışlığınız olmadığı için, yurtdışı süreniz borçlanmaya yetmiyor. 1994 yılından beri yaşadığınız Almanya’da serbest meslek yaptıysanız, o zaman bu sürelerinizi de 3201 sayılı kanun kapsamında borçlanabilirsiniz. Özetle, 10 yılı borçlanacak kadar yurtdışı süreniz varsa, parayı yatırıp hemen aylık talebinde bulunabilirsiniz. Ödeyeceğiniz borç miktarı, 3 bin 600 gün için 63 bin 252 lira (asgari düzeyden borçlanırsanız) tutar. Bağlanacak aylık da 1.200-1.300 lira olur.
ALT VE ÜST SINIR
“Borçlanmada alt ve üst sınır var mı?” diye merak ediyorsunuz. Evet, borçlanacağınız her gün için asgari ile azami miktar arasında bir miktar seçebilirsiniz. Yani, günlük 17.57 lira asgari günlük borçlanma miktarı iken, bunun 6.5 katı olan 114.05 lira da azami günlük miktar oluyor. Bu durumda ikisi arasında bir miktar da seçebilirsiniz. Ancak günlük borçlanma miktarını yüksekten tercih etmeniz, aylığınız aynı oranda artacağı anlamına gelmez. Fazladan ödeyeceğiniz borç miktarı, aylığınzda cüzi artışa yol açacağını unutmamalısınız.

Haberin Devamı

Emeklilik talebim neden reddedildi

H. Gündoğan – Ulm / Almanya

SIRASIYLA gerek Emekli Sandığı, gerek SSK gerekse askerlik sürenizi borçlanmakla sahip olduğunuz 3 bin 690 günlük sigortalılık sürenize rağmen emeklilik talebinizin SGK tarafından neden reddedildiği anlamak mümkün değil. Oysa verdiğiniz bilgilere göre, 3 bin 600 gün şartına göre tüm koşulları yerine getiriyorsunuz. 2007 yılında borçlanma talebinde bulunduğunuzda size çıkarılan 4 bin 200 dolar borcu 2008’de ödediğinizi, ancak 3 bin 600 gün üzerinden yaptığınız emeklilik başvurunuzun reddedilmesi üzerine, ödediğiniz paranın size iade edildiğini belirtiyorsunuz. Şimdi ise emekli olmak için ne yapabileceğinizi bilmek istiyorsunuz.
Öncelikle, SGK’nın ret cevabının gerekçelerine göz atmak gerekiyor. Bir tek yaş şartından size ret cevabı verilmiş olabileceğini düşünüyorum. Çünkü, 3 bin 600 günden emeklilik için, sizin durumda, 58 yaş şartı aranır (23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle 55 yaşını tamamlamadığınız gerekçesiyle). Göndermiş olduğunuz mektupta, doğum tarihinizi yazmadığınız için bu şartı yerine getirip getirmediğinizi bilmiyorum. Eğer yaşınız 58 veya üzerindiyseniz, size verilen ret cevabına itiraz edip, emeklilik işlemlerinizin 3 bin 600 gün üzerinden sonuçlandırılmasını yeniden talep etmenizi tavsiye ediyor, hatta gerekirse hakkınızı avukat aracılığıyla aramanızı öneriyorum.

Haberin Devamı

Çakışan sürelerim neden iptal edilmiş

Fatih Mükan - Almanya

TÜRKİYE’de sigortalı işe başlama tarihiniz 18 Ekim 1982 olması itibariyle emeklilik için 47 yaş ve 5 bin 150 gün şartlarına tabisiniz. 1993 yılına kadar sigortalı çalıştığınız dönemde arada 1.5 yıl Bağ-Kur’a ödeme yapmanız nedeniyle iki kurumdaki hizmetleriniz çakıştığı, bu nedenle de çakışan sürelerin iptal edildiği anlaşılıyor. Hizmetlerin çakışmasıyla ilgili yapılan düzenlemeler çok ayrıntılı olması nedeniyle, 20 Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe konulan Geçersiz sigortalılık statüsünde yatan primlerin geçerli sigortalılık statüsüne aktarma işlemleri konulu 2014/28 sayılı genelgeyi incelemenizi tavsiye ediyorum. Genelgeyi internette SGK’nın web sayfasında (www.sgk.gov.tr) da bulabilirsiniz.
Netice itibariyle sahip olduğunuz 2 bin 624 günün üzerine eksik olan 2 bin 526 gün borçlanmanız ve karşılığında 44 bin 382 lira ödemeniz halinde, 47 yaş şartını da tamamlamanız sebebiyle hemen aylık talebinde bulunabilirsiniz. Almanya’da sigortalı çalışmaya başladığınız Ağustos 1994’ten Alman vatandaşlığına geçtiğiniz Temmuz 2006 arasındaki dönemde geçen sigortalı çalışma süreniz, eksik sürenizi borçlanmanız için yeterli olduğunu söyleyebilirim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!