Hububatta heyecanlı bekleyiş... Buğdayda rekolte çiftçiyi sevindirebilir

Güncelleme Tarihi:

Hububatta heyecanlı bekleyiş... Buğdayda rekolte çiftçiyi sevindirebilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2024 07:00

Son dönemin en büyük kriz konularından biri olan hububatta bu yıl yağışların bahar aylarında da iyi gitmesi durumunda 23-24 milyon tonluk rekolte bekleniyor. Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Bitkiler kış boyu gelişti. Buğday ve mercimek üreticisi bu yıl oldukça sevinebilir. Türkiye hububatta rekor kırabilir. Tabi bahar yağışları da istediğimiz gibi giderse” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Son yıllarda hem küresel piyasalarda hem de Türkiye’de en fazla konuşulan konuların başında gıda üretimi ve tedariki geliyor. Hububat da bunların başını çekiyor. Özellikle kurak geçen yılların ardından hem ürün bulmak zorlaşıyor hem de ürünlerin fiyatları zirve yapıyor. Peki bu yıl hububatta Türkiye’yi nasıl bir tablo bekliyor? Konya Ovası’nda ve çevresinde sürekli saha kontrolleri yapan, bitkilerin gelişimlerini izleyen Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu’nun tespitlerine göre bu yıl Anadolu çiftçisinin hububattan yana yüzü gülecek.

Hububatta heyecanlı bekleyiş... Buğdayda rekolte çiftçiyi sevindirebilir

Prof. Dr. Süleyman Soylu

Haberin Devamı

GÖZLER YAĞIŞLARDA

Konya ve çevresinde aralık, ocak ve şubat ayı sıcaklık ortalamalarının geçmiş yıllara göre en az 4 derece fazla gerçekleştiğini söyleyen Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Bitkiler bu dönemde uyku halinde değildi. Kış aylarında da fotosenteze devam etti. Gelişimlerini sürdürdü. Eğer önümüzdeki süreçte de ekili alanlar güzel yağış alırsa buğdayda ciddi bir verim yakalayabiliriz. Mart ve nisan yağışları burada çok belirleyici olacak. Hem buğdayda hem de mercimekte iyi bir hasat bizi bekliyor” ifadelerini kullandı.

BUĞDAYA YÖNELDİLER

Geçen yıl buğdayda 22 milyon tonluk rekolte yakalandığını dile getiren Soylu, “Geçtiğimiz yıl Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) buğdayda piyasaların üzerinde alım yaptı. Ayrıca ilave destek verdi. Diğer tarafta mısır üreticisi beklediğini bulamadı. Bu sene ise buğday ekim alanlarında yaklaşık yüzde 10 artış var. Hem bu ekim alanındaki artıştan hem de verim artışından kaynaklı rekoltede 22-24 milyon ton seviyelerine çıkabiliriz. Geçen yıl da bu anlamda iyi bir yıldı. Zira buğdayda 20 milyon tonun üstü bizim için iyi bir seviye olarak değerlendirilebilir” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!