Hayvan sayısından araziye kadar her veri tutulacak: Tarımda beklenen adım atıldı

Güncelleme Tarihi:

Hayvan sayısından araziye kadar her veri tutulacak: Tarımda beklenen adım atıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2023 07:00

Tarım ve hayvancılık alanında yıllardır beklenen genel veri sayımı için adım atıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile TÜİK arasında imzalanan protokolle artık sektörde her türlü verinin sayımının yapılacağını ve istatiktik oluşturulacağını duyurdu. Bakan Yumaklı’nın belirttiği protokol sayesinde tarımda veriye dayalı strateji geliştirme dönemi de başlıyor.

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sektörde uzun yıllardır beklenen sayım ve veri kaydını başlatacak adımın atıldığını duyurdu. Bakan Yumaklı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında “Genel Tarım Sayımı Yapılmasına İlişkin Protokol” imzalandığını açıkladı. Yumaklı, protokol kapsamında istatistik, işletme bilgisi, hayvan sayısı, arazi bilgisi gibi akla gelen tüm tarımsal verilerin sayılarak kayıt altına alınacağını söyledi.

Hayvan sayısından araziye kadar her veri tutulacak: Tarımda beklenen adım atıldı

GENEL TARIM SAYIMI

Bakanlık olarak bir süredir genel tarım sayımı için altyapı hazırlıkları yürüttüklerini, ilgili kurumlarla yapılan toplantılarda izlenecek yol haritasının belirlendiğini vurgulayan Yumaklı, genel tarım sayımının, tarımsal üretime yön verecek yenilikçi düzenlemelerin hayata geçirilmesinde belirleyici unsurlardan biri olacağının altını çizdi.

Haberin Devamı

Hayvan sayısından araziye kadar her veri tutulacak: Tarımda beklenen adım atıldı

HAYVAN SAYISI ARAZİ BİLGİSİ DE YER ALACAK

Çalışma ile istatistik, işletme bilgisi, hayvan sayısı, arazi bilgisi gibi akla gelen tüm tarımsal verilerin sayılarak kayıt altına alınacağını bildiren Bakan Yumaklı, şu bilgileri verdi: “TÜİK ile işbirliği içinde genel tarım sayımı yaparak planlı üretim ve sözleşmeli üretim gibi tarım ve hayvancılık politikalarımızın odak noktasını oluşturacak uygulamalarımıza yön vereceğiz. Genel Tarım Sayımı Yapılmasına İlişkin Protokol ile tarımda planlı üretim modeline geçişin en önemli adımlarından biri atılmış oldu. Yapılacak olan genel tarım sayımının ilk aşamasında, mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin belirlenmesi ve bu araziler üzerinde tarımsal faaliyette bulunan tarımsal işletmelerin tespiti gerçekleştirilecek. Ön tarama faaliyetleri, soru formları ve veri giriş programlarının hazırlanması, bilgilendirme, eğitim ve tanıtım faaliyetleri yapılacak. İkinci aşamada ise ilk aşamada elde edilen bilgiler esas alınarak, uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen değişkenlere ilişkin veriler sahadan derlenerek elde edilecek veriler kamuoyu ile paylaşılacak.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!