Halka açık şirketlerin sigortası kontrol edilmeli

Güncelleme Tarihi:

Halka açık şirketlerin sigortası kontrol edilmeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2024 07:00

Türkiye Sigorta Birliği Başkan Yardımcısı ve Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, halka açık şirketlerin sigorta poliçelerini kontrol eden bir sistemin olmadığını söyledi. Yaşar, Kahramanmaraş depreminde sigorta sektörünün 5 milyar dolar hasar ödediğini, sigorta oranının düşüklüğü nedeniyle depremde oluşan toplam 100 milyar dolarlık ekonomik kaybın sadece 5 milyar dolarını sigortacıların karşılayabildiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Yaşar, beklenin Marmara depreminin, nispeten yüksek sigortalılık oranı nedeniyle 11 ili etkileyen Kahramanmaraş depremine kıyasla sigorta sektörünün oluşan ekonomik kaybın yüzde 10’unu karşılayacağının tahmin edildiğini vurguladı. Sanayide sigortalanma oranının yüksek olduğunu, sigorta bilincinin geliştiğini ancak sanayiden ticari kesime, KOBİ’lere doğru gidildiği oranın yüzde 20’lere düştüğüne dikkat çeken Yaşar, “Yaşanan depreme rağmen farkındalık artmadı. Mesela, bugün SPK’nın, halka açık şirketlerin poliçelerini kontrol eden bir mekanizması yok” dedi.

Ahmet Yaşar, sanayi tesislerini sigorta bulamadığına ve sigorta fiyatlarının yüksek olduğuna yönelik eleştirilere de değinerek, şunları söyledi: “Fiyatlar yüksek değil. Sigorta bulunamıyor diye de bir şey yok. Sigortacılar sadece tazminat ödeyen yapılar değil, işletmelerimiz ‘sigorta yaptıracaksam ben niye önlem alıyorum?’ şeklinde sigortaya yaklaşıyor. Sigorta sistemi böyle bir şey değil. Sigorta tüm zararları tazmin etmez. Bizim öncelikle riskleri bertaraf etmemiz, sonrasını sigorta şirketine devretmemiz gerekiyor.”

BAKMADAN GEÇME!