Güncelleme Tarihi:
İzmir ve civarında denizden çekilen balığın ilk yolculuğu, köy kooperatiflerine oluyor. Balıkçıların bağlı bulundukları köy kooperatiflerine getirdiği balıkların bir bölümü düzenlenecek mezat için ayrılırken, diğer kısmı ise İzmir Balık Hali'ne yollanıyor.
Urla'ya bağlı Özbek köyü de, haftanın 7 günü mezat yapılan balıkçı limanlarından biri. Günün öğle saatlerindeki mezata, ürünün fiyatı ve tazeliği nedeniyle vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor. Mezat için ayrılan 60 kilograma yakın balık, açık attırmada bir kaç dakikada tükeniyor.
İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Ahmet Yapıcı, balığın, avlanmasının ardından tüketiciye ulaşıncaya kadar yaptığı yolculukta, fiyatların türüne göre 5 katına kadar çıktığını söyledi.
Özbek Su Ürünleri Kooperatifi 2. Başkanı Turgut Koç da, üyelerin her sabah getirdikleri balıkların bir kısmını mezatta, kalanını da İzmir Balık Hali'ne sattıklarını dile getirdi. Kooperatife bağlı 45 üyelerinin bulunduğunu, üye olmayanlarla birlikte 75 civarında balıkçıya hizmet verdiklerini belirten Koç, tüketicilerin mezattan veya halden, piyasaya göre daha uygun fiyata balık alabildiğini bildirdi.
Köyde her gün saat 12.00'da mezat olduğunu ve yaz döneminde 100-150, kış döneminde nüfusun düşmesiyle 50-60 kilogram arasında balık satışı yaptıklarını ifade eden Koç, mezatta satışı yapılacak kısmın ayrıldıktan sonra kalan balığın da hale gönderildiğini kaydetti. Restoran ve gazinoların da balıklarını mezattan aldıklarını bildiren Koç, "Mezatta çok uygun fiyata satış yapılıyor. Hal üzerinden tüketiciye ulaşıncaya kadar fiyatlar yükseliyor. Tezgahtan balık almaktansa, 3-5 kişi bir araya gelip halden kasa olarak alırsa daha avantajlı" diye konuştu.