Gram altında yeni rekor

Güncelleme Tarihi:

Gram altında yeni rekor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2023 07:00

ALTIN fiyatları yeni haftanın ilk işlem gününe hareketli başladı. Dün itibarıyla ons altın, 16 Mayıs’tan bu yana ilk kez 2 bin 18 doların üzerini test etti.

Haberin Devamı

Ons altın tarafındaki bu yükselişte, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarının sonuna geldiğine yönelik beklentiler etkili oldu. Altının ons fiyatındaki yükselişinin ardından yurt içinde de gram altın fiyatlarındaki hareketlilik dikkat çekti. Hem Ons altın fiyatları hem de dolar/TL’nin yeni haftaya rekor seviyeden başlamasının etkisiyle gram altın, 1874 TL seviyesine yükselerek rekor tazeledi. Çeyrek altın ise 2 bin 985 TL’den işlem görürken, Cumhuriyet altını 11 bin 942 TL’den satıldı.

FAİZ BEKLENTİSİ BELİRLEYİCİ OLDU

Analistler, Fed’in faiz artırımlarına ilişkin beklentilerin altınının ons fiyatı için destekleyici olmaya devam ettiğini belirtirken, yatırımcılar ise ABD enflasyon verisine odaklanmış durumda. Bir finansal piyasa analisti “Altını hareketlendiren etken, son yumuşak veriler nedeniyle düşen ABD doları” derken; başka bir analist ise ABD’den gelecek büyüme ve enflasyon verilerinin ons altının 2 bin dolar üzerine tutunmasında etkili olacağını ve açıklanacak rakamların altının 2 bin doların üzerinde kalıp kalmayacağını belirleyeceğini ifade etti. Altın fiyatlarındaki yükselişi Hürriyet’e değerlendiren Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş, “Altın, dolar endeksi ve tahvil getirilerindeki gevşemeden fırsat bilerek yükselişine devam ediyor” dedi. “Geçtiğimiz hafta Fed tutanaklarında ‘gerekirse faiz artırımlarına devam ederiz’ söyleminin sıkça dile getirilmesi ve enflasyondaki düşüş eğilimi, piyasalarda artık faiz artırımlarının sonuna gelindiğine yönelik algıyı güçlendirdi” diyen Yavaş, “Bu haftanın başında zayıf ekonomik takvimin de etkisiyle altın fiyatlarının yükselişle başladığını söyleyebiliriz. Enflasyondaki düşüş eğilimindeki seyrin devam etmesi halinde altındaki yükseliş eğiliminin momentum kazanacağı görüşündeyiz” ifadelerini kullandı.

DOLAR ETKİSİ

Haberin Devamı

Türkiye’de altın fiyatları ons değeri ile dolar kurunun çarpılması sonucu belirlendiği için, gram altındaki yükselişte dolar/TL kurundaki hareketlilik etkili oldu. Buna göre dolar/TL kuru, yaklaşık üç aydır devam eden günlük sınırlı yükseliş eğilimine dün de devam etti ve yeni haftanın ilk işlem gününe yeni tarihi zirve olan 28.90 seviyesinden başladı. Öte yandan, bu hafta iç veri gündeminde üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme verileri öne çıkacak. Bu hafta dış ticaret dengesi, ekonomik güven endeksi, Hazine iç borçlanma stratejisi, PMI ve İTO öncü enflasyon verileri de izlenecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!