‘Girişim ekosisteminin dinamosuyuz’

Güncelleme Tarihi:

‘Girişim ekosisteminin dinamosuyuz’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2023 07:00

Geleceğin potansiyel unicornlarına yatırım yapmak isteyenlerin, gayrimenkullerin değer artışından ve kira gelirinden faydalanmayı hedefleyenlerin adresi alternatif yatırım fonları, son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızlı büyüyor. Türkiye’de faaliyet izni almış ilk alternatif yatırım fonu yönetim şirketi olan ve şu anda sektörün liderliğini üstlenen Re-Pie Portföy’ün Yönetim Kurulu Başkanvekili Mehmet Ali Ergin ile sektörü, girişimleri, gelecek beklentilerini konuştuk.

Haberin Devamı

* Son yıllarda tüm dünyada hızlı gelişim gösteren alternatif yatırım fonları pazarında Türkiye’deki durum nedir, sektörün büyüklüğü hakkında bilgi verir misiniz?

Alternatif yatırım fonları ağırlıklı olarak girişimlere ve gayrimenkullere yatırım yapıyor. Türkiye’de de alternatif yatırım fonları pazarına ilk adım 2014 başında Resmi Gazete’de yayınlanan girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul yatırım fonlarına ilişkin iki tebliğ ile atılıyor. Bu tebliğler aynı zamanda bizim şirketimizin kuruluşunun da başlangıcı oluyor. Aradan geçen yaklaşık 9 yılda sektörün büyüklüğü 134 milyar lirayı aştı. Eylül sonu itibariyla SPK verilerine göre Türkiye’deki girişim sermayeyi yatırım fonlarının (GSYF) toplam büyüklüğü 85.6 milyar liranın, gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) toplam büyüklüğü de 48.4 milyar liranın üzerine çıktı. Gayrimenkul yatırım fonu ve girişim sermayesi yatırım fonu kuran 39 portföy yönetim şirketi bulunuyor.

Haberin Devamı

Her iki fon pazarında son yıllarda ciddi bir büyüme yaşanıyor. Özellikle 2021’den sonra bu pazarlarda ciddi bir büyüme yaşadık. Bu büyümenin artarak devam etmesini bekliyoruz.

* Bu hızlı büyümenin nedeni nedir?

Çünkü yüksek enflasyon ortamında geleneksel yatırım araçlarında reel getiri zor. Alternatif yatırım fonları, tasarruf sahipleri için çok iyi bir alternatif olduğunu düşünüyoruz. Bireyler tek başına bir AVM, otel alamaz ancak alternatif yatırım fonlarının popüler bir türü olan gayrimenkul yatırım fonları ile bu değerlerin kira gibi getirilerine ortak olabiliyor. Yine oldukça ilgi gören girişim sermayesi yatırım fonları, yatırımcılara geleceğin devlerine ve potansiyel unicornlara yatırım yapma imkânı sağlıyor.

İLKLERE İMZA ATTIK

* Türkiye’nin faaliyet izni almış ilk alternatif yatırım fonu yönetim şirketi olarak, şu anda ulaştığınız büyüklük hakkında bilgi verir misiniz?

Kurulduğumuzdan bu yana, ilk gayrimenkul yatırım fonu, emeklilik fonlarından yatırım alan ilk bağımsız GYF’nin kurucusu ve yöneticisi, ilk gayrimenkul yatırımı yapan fonu, gayrimenkul yatırım fonları alanında etki yatırımı amaçlı kurulan ilk fon, sektörde birçok ilke imza attık.

Haberin Devamı

Şu anda Re-Pie Portföy olarak alternatif yatırım fon yönetimi sektörünün lideriyiz. Ekim sonu itibariyla portföy büyüklüğümüz 47.8 milyar liraya, dolar bazında da 1.7 milyar dolara ulaştı. Portföyümüzün yüzde 68’i GSYF, yüzde 25’i GYF, yüzde 7’si menkul kıymet yatırım fonları, emeklilik fonları ve özel portföy yönetiminden oluşuyor. Eylül sonu itibarıyla 28 adet gayrimenkul yatırım fonu, 37 adet girişim sermayesi yatırım fonu, 8 adet menkul kıymet yatırım fonları ve emeklilik fonu olmak üzere toplam 73 fonumuz bulunuyor.

* Türkiye girişim ekosistemindeki kendinizi nasıl konumluyorsunuz ve kaç girişime yatırım yaptınız?

Re-Pie Portföy olarak Türkiye girişim ekosisteminin dinamosuyuz. Türkiye’nin girişim ekosistemine ilk yatırımımız Getir ile oldu. Ekim 2018’de Getir Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu kurduk. Türkiye girişim ekosisteminde Getir’le başlayan bir heyecan var. Bizim yatırım yapmış olmamızdan bağımsız herhangi bir başarı hikayesi ülkemize yarar. 2018’den bugüne onlarca şirkete yatırım yaptık. Türkiye girişim ekosistemine bizim kadar yatırım yapan başka kurum ve kuruluş bulunmuyor.

Haberin Devamı

YATIRIMDA TEKNOLOJİ ŞARTIMIZ VAR

* Hangi alandaki girişimlere yatırım yapıyorsunuz?

Yatırım yaparken bizim için önemli olan yapılan işin merkezinde teknolojinin olması. Bizim yatırım yaptığımız alanlar şu ana kadar perakende, gaming, micro-mobility, telekom, yenilenebilir enerji, edutech, e-ticaret ve daha birçok farklı sektörden oldu. Etki girişimleri de özellikle tarım, sağlık, SaaS ve fintek dikeylerinde incelediğimiz ve önceliklendirdiğimiz konular arasında. (AI) Türkiye’de belli bir büyüklüğü ulaşmış ve globale açılmış ya da açılmak üzere olan girişimleri tercih ediyoruz. Bizim GSYF’lerle yatırım yaptığımız start-up, scale-up’a verdiğimiz destek sadece maddi değil. Yani sadece para yatırıp çekilmiyoruz. Sektörün lideri olarak yatırımcısı olduğumuz şirketleri geliştirmeye ve büyütmeye odaklıyız. (portföy şirketleri arasında sinerji)

Haberin Devamı

* Girişim sermayesi yatırım fonlarının ülke ekonomisine katkısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye girişim ekosisteminin henüz çok genç ve daha gidecek çok fazla yolu var. Türkiye geçmişte pek çok devrimi, en başta da sanayi devrimini kaçırmış olabilir. Ama bugün artık dijital devrimi kaçıramayız. Sermaye birikimine, uzun vadeli bakış açısına, finansal okuryazarlığa ihtiyacımız var. Bugün yaptığımız yatırımlar 7 yıllık olsa da aslında biz önümüzdeki 10-20-30 yılın yani geleceğin ekosistemini oluşturmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla buraya yaptığımız her yatırım, sadece finansal getiri sağlamıyor, memlekete karşı sorumluluğumuzu da yerine getiriyoruz.

Haberin Devamı

GSYF’lerle sadece yatırımcılara fırsat yaratmıyor, girişimlerin hayata geçmesine ya da büyümesine destek olmuyoruz, aynı zamanda bu girişimleri destekleyerek ülke ekonomisine önemli katkı yapıyoruz. Yani yatırımcıya, girişimciye, ülkeye kazandırıyoruz. Söz konu girişimler, ciddi
oranda istihdam sağlarken, ihracat yapıyor, ithalatın önüne geçerek ülkenin ödemeler dengesine, teknolojik gelişimine katkı yapıyor.

2024’TE UNİCORNLAR ÇIKACAK

* Türkiye girişim ekosistemi açısından 2022 çok iyi bir yıldı. Unicornlar, decacornlar çıktı. Bu yıl durgun görünüyor. 2024 için beklentiniz nedir?

Önümüzdeki yıllarda decacorn olmasa da Türkiye’den yeni unicornları çıkacağına inanıyoruz. 2023 küresel olarak çok iyi bir yıl değil ama 2024 ve sonrasında her yıl birkaç tane unicorn çıkmasını bekliyoruz. Bizim fonların yatırım yaptığı şirketler içerisinde Colendi, ACE Games gibi şirketler de unicorn adayları.

‘YATIRIMI TABANA YAYIYORUZ’

* Genç bir sektör olan alternatif yatırım fonlarını tabana yaymak için neler yapıyorsunuz?

Sektörün lideri ve öncüsü olarak alternatif yatırım fonlarının tabana yayılması amacıyla bu yıl irtibat büroları açmaya başladık. SPK’dan onayını aldığımız, açtığımız ya da açmak üzere olduğumuz 11 irtibat büromuz var. Alternatif yatırım fonlarıyla ilgili finansal okuryazarlığa katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Tüm fonlarımız, yüz yüze, bire bir irtibat büromuzu ziyaret edenlere anlatılıyor. Daha önceden alternatif yatırım fonları hakkında hiç bilgisi olmayanlar, bölgelerinde böyle bir irtibat bürosu gördüklerinde merak ediyorlar ve ilgi gösteriyorlar.

YATIRIMCILARA KİRA GELİRİ FIRSATI

* Gayrimenkul yatırım fonları, yatırımcılara ne gibi avantajlar sunuyor?

Re-Pie Portföy olarak, Türkiye’nin ilk gayrimenkul yatırım fonunu kuran şirketiyiz ve 28 gayrimenkul yatırım fonuyla 12.1 milyar lira portföy büyüklüğüyle sektörün lideri konumundayız. Gayrimenkul yatırım fonlarının yatırımcılara sağladığı birçok avantaj bulunuyor. Gayrimenkul yatırım fonları, genellikle kira geliri ve varlık değerinin artışı gibi çeşitli yollarla yatırımcılara gelir sağlar. Örneğin, Atış Yapı tarafından alanının en iddialı projesi olarak hayata geçirilen Bursa Downtown Yaşam ve Eğlence Merkezi var. Portföyümüze alarak bireysel yatırımcıların erişimine açtığımız Re-Pie Portföy Atış Invest Downtown AVM GYF ile bir ticari gayrimenkulün fraksiyonel ediniminin önünü açtık. Bu fon, 3.3 milyar lirayla bu alandaki en yüksek değere sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!