Gidene kadar hizmet

Güncelleme Tarihi:

Gidene kadar hizmet
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2015 23:14

HSBC’den Türkiye pazarından çıkacağına ilişkin resmi açıklama 4 ay sonra dün geldi. Kurum halen 3 farklı banka ile satış görüşmeleri yürütürken, yeniden yapılanma kapsamında 25 bini Türkiye ve Brezilya’dan olmak üzere toplam 50 bin kişiyi işten çıkaracak.

Haberin Devamı

HSBC Grubu CEO’su Stuart Gulliver’in geçen şubat ayında Brezilya, Türkiye, Meksika ve ABD pazarlarından çıkış ihtimalinin değerlendirildiği yönündeki açıklamasına ilişkin HSBC TÜrkiye’den ilk resmi açıklama dün nihayet geldi. 4 ay sonra gelen açıklamada HSBC’nin Türkiye’deki faaliyetlerini satma kararı aldığı belirtilerek, HSBC tarafından gerekli açıklamaların ilerleyen tarihlerde yapılacağı kaydedildi. Yapılan yazılı açıklamada HSBC Türkiye CEO’su James Emmett “Her zaman olduğu gibi önceliğimiz müşterilerimiz ve çalışanlarımızdır. Bu süreçte, müşterilerimize kesintisiz bir şekilde hizmet sunmaya devam edeceğiz” dedi.

50 BİN KİŞİYİ ÇIKARACAK
HSBC Türkiye birimi için dün ilgili 3 kuruluştan teklif alındığı görüşmelerin devam ettiği belirtilirken, HSBC Brezilya ve Türkiye birimlerini satacağını Hong Kong Borsası’na bildirdi. Dün bankanın resmi websitesinde yayınlanan gelecek planlarına ilişkin sunumda, Brezilya’da kurumsal müşterilere hizmet etmeye devam edeceğini belirten HSBC, Türkiye ve Brezilya’nın yanı sıra düşük performans gösteren Meksika ve ABD birimlerini de yeniden yapılandırarak performanslarını gözlem altında tutacak. Bankanın yaptığı açıklamada 50 bini bulacak işten çıkarmaların yarısının Brezilya ve Türkiye birimlerinin satışından kaynaklanacağı, geri kalanın ise bilişim teknolojisi faaliyetlerinin birleştirilmesi ile kapatılan şubelerde olacağı belirtildi.

Haberin Devamı

290 MİLYAR $ AZALTACAK
HSBC aktiflerini 2017 yılına kadar riske göre ağırlıklandırılmış bazda 290 milyar dolar azaltacak. Bu tutarın üçte biri yatırım bankacılığı biriminden gelecek ve birimin bankanın faaliyetlerindeki payı yüzde 40’tan yüzde 33’ün altına inecek. Yatırımcılar Gulliver’in daha önce beş yıl başkanlık ettiği ve son yıllarda sert piyasa koşulları nedeniyle kârı azalan yatırım bankacılığı biriminde daha büyük kesintilere gidilmesini istiyorlardı. HSBC, daha önce 2016’ya kadar yüzde 12-15 aralığında olmasını öngördüğü özkaynak kârlılığı hedefini de 2017’ye kadar yüzde 10’un üzerinde olacak şekilde revize etti.

Haberin Devamı

2011’den bu yana ikinci yapılandırma
CEO Stuart Gulliver’in, göreve geldiği 2011 yılından bu yana bankayı ikinci defa yeniden yapılandırdığı bilgisine yer veren Reuters konuyla ilgili haberinde “İlk yeniden yapılandırma bankacılık düzenlemelerine uyumun yüksek maliyeti, usulsüzlük cezaları, düşük faizler ve zayıf büyüme nedeniyle başarısız olmuştu” yorumunu yaptı.

3 talibi ile masada
TÜRKİYE dahil dört ülkedeki sorunlu operasyonları konusunda adım atmak isteyen HSBC’nin Türkiye birimi için Hollanda merkezli ING Group, Bahreyn merkezli Arab Banking Corporation (ABC) ve Fransa merkezli BNP Paribas’ın bağlayıcı olmayan teklif verdiği bilileri basına yansımıştı. Hürriyet’in 29 Mayıs tarihli haberinde ING Bank’ın HSBC’ye talip olduğu, 9 Haziran’da (dün) teklif vermeye hazırlandığı bilgisi yer almıştı. HSBC satış sürecine yakın kaynaklar, halihazırda 3 kurumla görüşmelerin devam ettiği ancak henüz müzakelerin sonuçlanmadığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!