Gıda güvenliğine ‘özel kurul’ talebi... Gıdacılar, taklit ve tağşişle mücadele için bağımsız bir kurul istedi

Güncelleme Tarihi:

Gıda güvenliğine ‘özel kurul’ talebi... Gıdacılar, taklit ve tağşişle mücadele için bağımsız bir kurul istedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2023 07:00

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Demir Şarman, gıdada taklit ve tağşişle ilgili olarak, “Hem kamuoyunun dikkatini artırmak hem de topyekûn mücadele alanı oluşturmak için bağımsız bir kurulun devreye alınabileceğini düşünüyoruz” dedi. Şarman ayrıca, dünyada gıda fiyatları düşmeye devam ederken Türkiye’de artmasının nedeninin kurlardaki artış olduğuna işaret etti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Yönetim Kurulu Başkanı Demir Şarman, TGDF Yönetim Kurulu Başkanvekili Dr. İsa Coşkun ile TGDF Yönetim Kurulu Üyesi Kürşat Abidin Apan, Ankara’da ekonomi gazetecileri ile bir araya geldi. TGDF Başkanı Şarman, yaptığı açıklamalarda taklit ve tağşişle mücadele için bağımsız bir kurul gerektiğini belirtti. Şarman, “Yıllardır mücadele ettiğimiz bu sıkıntılı durumlarla ilgili hem kamuoyunun dikkatini artırmak hem de topyekûn mücadele alanı oluşturmak için bağımsız bir kurulun devreye alınabileceğini düşünüyoruz. Nasıl ki kurullar her hafta toplanıp aldıkları kararları açıklıyor, sıkıntılı işlem yapan piyasa oyuncularına dönük tedbirleri kamuoyuyla paylaşıyorsa, akademisyenler, kamu kurum temsilcileri ve özel sektör temsilcilerinden oluşacak bu yapı da gıda ve içecek sektörü için benzeri süreçleri yürütebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

YENİ YÖNTEMLER ORTAYA ÇIKTI

Şarman, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu konular sadece tüketiciyi aldatma, haksız kazanç elde etme, işini düzgün yapan firmalar için haksız rekabet unsuru değil, halk sağlığını tehdit eden önemli bir sorun. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte taklit ve tağşişin türleri, boyutu artmaya başladı ve bu konuda yeni yöntemler ortaya çıkmaya başladı. Halkın gıda güvenliğini ihlal ederek, sağlığını ciddi biçimde tehlikeye atan kimselerle kararlı şekilde mücadele edilmeli ve bu tür faaliyetleri önlenmek için veritabanına dayalı bildirim sistemleri oluşturulmalı. Bu konuda büyük bir özveriyle çalışan Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nün de yeni yapılanmayla güçlendirileceğini düşünüyoruz. Avrupa da bu tarz düzenleyici otoritelerle ve kurullarla gıdada taklit ve tağşişle yoğun bir mücadele yürütülüyor.”

‘SELEKTİF KREDİ ŞART’

TGDF Başkanvekili ve SETBİR Başkanı Coşkun ise tarım sektörünün selektif kredilerle desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Coşkun, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Dünyanın her yerinde tarım ve gıda savunma kadar stratejik bir sektördür. Tarım sektöründe finansmana erişimi artırmak gerekiyor. Sadece KOBİ değil büyük firmalar bile krediye erişimde sıkıntı çekebiliyor. Sektörün selektif kredilerle desteklenmesi önemli. Elbette her sektör isteyebilir, ancak tarım sektörü öncelikli olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

REKLAM KURULU’NDAN GRAMAJ HİLESİNE CEZA

- REKLAM Kurulu, ekim ayı toplantısında satışa sunulan ürünlerin gramaj, adet ve ağırlık gibi ölçü birimlerinin azaltılmasına rağmen, ambalaj ve satış fiyatlarının değiştirilmemesi nedeniyle birim fiyatlarında gizli yapılan artışla tüketicilerin satın alma kararlarının manipüle edildiği tespitiyle 2 dosyada idari para cezası ve durdurma cezası uyguladı.

Gıda güvenliğine ‘özel kurul’ talebi... Gıdacılar, taklit ve tağşişle mücadele için bağımsız bir kurul istedi
Demir Şarman

DÜNYADA FİYATLAR DÜŞERKEN TÜRKİYE’DE NEDEN ARTIYOR

DEMİR Şarman, küresel gıda fiyatları düşme eğiliminde olmasına rağmen, Türkiye’de fiyatların artmaya devam etmesinin en önemli sebebinin kur olduğunu söyledi. Birçok maliyetin kurla ilgisi olduğunu kaydeden Şarman, “Kurdaki yükselişin başta mazot ve gübre olmak üzere girdi üretim maliyetlerini yükseltmesi gıda enflasyonunda önemli bir etki yaratıyor” dedi. Haziran ayında TÜFE yüzde 45-46 seviyesindeyken tarımsal girdi enflasyonunun yüzde 69 olduğuna işaret eden Şarman, şöyle konuştu: “Hızlı döviz girdileriyle birlikte kurlardaki artışın paralel olmadığı dönem makas daralıyor. Enflasyon düşsün istiyoruz, dolar artsın istemiyoruz. Enflasyonda kalıcı rahatlama için öncelikle gıda enflasyonunun gerilemesi gerekiyor ve bu da çiftçinin en önemli girdi malzemesi olan mazot, gübre ve yemde maliyetlerin düşmesine, bu kalemlerde önemli tarımsal destek verilmesine bağlı.”

BAKMADAN GEÇME!