Gıda güvenliği için 1.3 milyon denetim

Güncelleme Tarihi:

Gıda güvenliği için 1.3 milyon denetim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2024 07:00

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2023 yılında 1.3 milyon gıda denetimi yapıldığını, işletmelere 535 milyon idari para cezası kesildiğini açıkladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024’te vites yükselteceklerini belirterek yeni yılın en önemli gündem maddesinin de üretim planlaması olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

TARIM ve Orman Bakanlığı, geride bıraktığımız yıl ile ilgili bir değerlendirme paylaştı. Gıda güvenliği konusuna da değinen Bakanlık, bu konudaki denetimlerin arttırıldığını ve bu kapsamda 2023 yılı boyunca 1.3 milyon sektörel gıda denetimi yapıldığını, işletmelere 535 milyon idari para cezası kesildiğini açıkladı. Bakanlığın, 2023 yılıyla ilgili bir yıllık değerlendirmesi şöyle:

BİTKİSEL ÜRETİM 137 MİLYON TONA ÇIKTI

“Depremde hayvanlarını kaybeden üreticilerin kayıplarının karşılanması için bölgede, 43 bin 317 küçükbaş, 549 bin kanatlı, 26 bin 318 arılı kovan ve 5 bin 804 büyükbaş hayvanın dağıtımı üreticilere bedelsiz olarak yapıldı. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde 392 bin ton hububat hasadı ile rekor kırılırken, bir diğer rekor da üretici dostu Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) geldi. TMO, 2023’te 13 milyon tonun üzerinde hububat alımıyla tüm zamanların rekorunu kırdı. Daha önceki yılda 129 milyon ton olan bitkisel üretim rakamı 2023’te 137 milyon tona çıkarak tüm zamanların rekoru olarak kayıtlara geçti.”

Haberin Devamı

Gıda güvenliği için 1.3 milyon denetim

YENİ DESTEKLEME MODELİ YOLDA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise 2024’te vites yükselteceklerini belirterek şunları söyledi:  “Yeni yılın en önemli gündem maddesi üretim planlaması. Hububat ve yağlı tohumların ana unsur olacağı üretim planlamasını 2024’te uygulamaya geçireceğiz. Geçen yıl üreticilere 63.4 milyar lira destekte bulunduk. Bu 2024’te 91.5 milyar liraya yükseldi. Destekleme modelinde de değişikliğe gideceğiz. Yapacağımız yeni destekleme modeliyle hem üreticimizi hem de tüketicimiz kazanacak. Burada amacımız desteklemelerinin yönlendirici olması. Bu destekleme modeli üretim planlamamızla da entegre olacak. Sadeleştirilmiş yeni destekleme modeliyle hem verimlilik hem sürdürebilirlik hem de kaliteyi sağlamayı amaçlıyoruz. Gıdada arz güvenliğini, güvenilirliği sağlamak için bu yıl da elimizden gelenin fazlasını yapacağız. Üreticimiz kollarken tüketicimizi de koruyacağız.”

 

BAKMADAN GEÇME!