Gelirde de bağımsızlar

Güncelleme Tarihi:

Gelirde de bağımsızlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2016 22:31

Halka açık şirketlerde 2012’den bu yana zorunlu olan bağımsız yönetim kurulu üyelerinin ücretleri iştah kabartıyor. TKYD’nin araştırmasına göre 2015’te 3 şirket bağımsız yönetim kurulu üyelerine 350 bin TL ile 1 milyon 50 bin TL arasında ücret ödedi.

Haberin Devamı

SERMAYE Piyasası Kanunu ile birlikte halka açık şirketlere getirilen bağımsız yönetim kurulu üyeliği profesyoneller için ciddi bir kazanç kapısı oluşturdu. Öyle ki genelde iyi eğitimli ve iş hayatında belli bir deneyimi olan yöneticiler ve akademisyenler arasından seçilen bağımsız yönetim kurulu üyelerinden yıllık kazancı 1 milyon TL’yi aşanlar var. Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin (TKYD) ‘Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Ücret Araştırması Raporu’na göre 2015 yılında Türkiye’de halka açık 424 şirkette 676 kişi bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı. Bu üyelerin yıllık brüt geliri en az 6 bin TL olurken, en çok da 1 milyon 36 bin TL’ye çıktı. 676 bağımsız yönetim kurulu üyesine şirketlerin ödediği yıllık ücret ise 68 milyon 554 bin TL’yi buldu.

Haberin Devamı

202 FARKLI ÜCRET

TKYD, dün 9. Kurumsal Yönetim Zirvesi’nde ilk kez gerçekleştirilen ‘Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Ücret Araştırması’ raporunun sonuçlarını paylaştı. Araştırmaya göre halka açık şirketler 820 bağımsız yönetim kurulu üyesine ücret verirken, 36 bağımsız yönetim kurulu üyesi ücret almadı. Araştırmada 1 milyon 36 bin TL olan en yüksek kazanç ile en düşük kazanç olan 6 bin TL/yıl arasında 202 farklı ücret bulunduğu tespit edildi.
Araştırmaya göre bağımsız yönetim kurulu üyelerinin artan etkinlikleri, kendilerine sağlanan ücretler konusunda da değişikliklere ve iyileştirmelere neden oluyor.

5 ŞİRKETTE BİRDEN ÇALIŞAN VAR

TKYD’nin araştırması, bağımsız yönetim kurulu üyelerinin kaç şirkette görev aldıklarını da gözler önüne seriyor. Bağımsız yönetim kurulu üyelerinden 3’ü 5 şirkette, 5’i 4 şirkette, 34 üye 3 şirkette, 83 bağımsız yönetim kurulu üyesi 2 şirkette, 517 bağımsız yönetim kurulu üyesi ise sadece 1 şirkette görev alıyor. Öte yandan, 2 bağımsız yönetim kurulu üyesi 2 şirkette, 32 bağımsız yönetim kurulu üyesi ise 1 şirkette ücret almadan çalışıyor.

ÖNE ÇIKAN TESPİTLER: 

Prestij nedeniyle ücretini yüksek tutan şirketler var. 

İlk yıllarda belirsizlik nedeniyle ücretler düşük iken yıllar içinde artış olduğu görülüyor. 

Haberin Devamı

Aynı şirket bünyesinde görev alan bağımsız yönetim kurulu üyelerinin farklı ücret alabiliyor. 

Yönetim kurullarında sadece bağımsız üyelere değil, tüm yönetim kurulu üyelerine ücret ödeyen şirketler de var. 

ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI?

TKYD’nin araştırma verileri şirketlerin Kamuyu Aydınlatma Platformu, internet siteleri, genel kurul tutanakları ve faaliyet raporlarından sağlandı. Borsa İstanbul’da Ekim 2015 itibariyle kayıtlı 390 pay piyasası şirketi (PP), 20 gelişen işletmeler piyasası şirketi (GİP), 14 serbest işlem platformu şirketi (SİP) olmak üzere toplam 424 şirketin kayıtları göz önüne alındı, 368’inden veri sağlandı. Veriler, Grup 1-2-3 şirketleri ve BIST Genel olarak ve BIST 100, BIST 50, BIST 30, BIST Kurumsal Yönetim, BIST Mali, BIST Kobi Sanayi Endekslerine göre analiz edildi. Ayrıca ücretlerin ödenme şekline göre bağımsız yönetim kurulu üyelerinin, üyelikleri ve kazançları açısından değerlendirme yapıldı. 

Haberin Devamı

3 ŞİRKETTE EN AZ 350 BİN TL

28 Şirketten oluşan Grup 1 şirketleri arasında

3 şirketin bağımsız yönetim kurulu üye geliri yıllık 350 bin ile 1 milyon 50 bin TL arasında,

9 Şirketin ücretleri 200 bin ile 249 bin TL,

10 şirketin ücretleri 100 bin ile 199 bin TL,

5 şirketin 50 bin ile 99 bin TL,

1 şirketin 6 bin ile 29 bin TL, 

KİMLER BAĞIMSIZ ÜYE OLABİLİR?

BAĞIMSIZ yönetim kurulu üyeliği için kriterler yasal çerçeve ile belirlenmiş durumda. Bağımsız üyenin şirketin ana ortakları ile olan ilişkisi ve şirketin faaliyetleri kapsamında ürün ya da hizmet aldığı farklı bir şirkette görev alıp almamış olmasına bakılıyor. Bağımsız yönetim kurulu üyesi olması sebebiyle üstleneceği görevleri gereği gibi yerine getirecek mesleki eğitim, bilgi ve tecrübeye sahip olması şartı aranıyor. Bağlı oldukları mevzuata uygun olması şartıyla, üniversite öğretim üyeliği hariç, üye olarak seçildikten sonra kamu kurum ve kuruluşlarında tam zamanlı çalışmıyor olması gerekiyor. Bağımsız üyeler, şirketin yönetim kurulunda son on yıl içerisinde altı yıldan fazla yönetim kurulu üyeliği yapamıyor. 

Haberin Devamı

KONFERANSA YOĞUN İLGİ

SABANCI Center’da gerçekleşen 9. Kurumsal Yönetim Zirvesi’ne gösterilen yoğun ilgi dikkat çekti. Dün sabah gerçekleştirilen iki paralel oturuma katılımın çok yoğun olması nedeniyle oturumlardan biri Sabancı Center’daki konferans salonunda yapılmak zorunda kaldı. Zirvenin ana oturumunda G20 süreci değerlendirilirken, eş zamanlı düzenlenecek paralel oturumlarda OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri’nde oluşan değişiklikler ve aile şirketlerindeki kurumsallaşma çalışmaları masaya yatırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!