Geleceğin MR cihazları helyumsuz ve daha çevreci

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin MR cihazları helyumsuz ve daha çevreci
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2024 07:00

Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen Avrupa Radyoloji Kongresi’nde geleceğin görüntüleme cihazları tanıtıldı. Siemens Healthineers’ın geliştirdiği dünyanın ilk 0.7 litre helyum tüketen MR cihazının iddiası çevreci, hafif ve erişilebilir olmak.  Siemens Healthineers Türkiye Genel Müdürü Enis Sonemel, martta Türkiye’ye gelecek cihaz için Sağlık Bakanlığı ile de görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Dünyanın tıbbi görüntüleme devleri geçtiğimiz hafta Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen Avrupa Radyoloji Kongresi’nde son teknoloji ürünlerini görücüye çıkardı. ‘Yeni nesil radyoloji’ başlığıyla düzenlenen kongreyi biz de Siemens Healthineers’ın davetlisi olarak takip ettik.

Tıbbi görüntülemede son teknolojilerin sergilendiği standları dolaşırken Türkiye Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Çevikol’la karşılaştık. Verdiği istatistik etkileyici; “Türkiye’de üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına giren her beş hastadan biri radyolojiye giriyor” dedi. Peki neden? Prof. Dr. Çevikol’un yanıtı net: “Çünkü hekim başına düşen hasta sayısı çok fazla. Beş dakikalık sürede hekim bir şeyleri atlamamak adına radyolojiden yararlanıyor.”

ÇEKİMDE DÜNYA LİDERİYİZ

Haberin Devamı

Bu trafik Türkiye’yi tıbbi görüntülemede dünya lideri yapmış. Hangi alanda derseniz, cihaz başına görüntülemede. Veriyi  sahadaki Siemens Healthineers yöneticileri aktardı: Türkiye’de cihaz başına 250-300 çekim yapılıyor. Dünya ortalaması ise 30’larda. Önemli bir bilgi daha; Türkiye regülasyonlar gereği ikinci el görüntüleme cihazı almıyor. Mutlaka bütün cihazların sıfır gelmesi gerekiyor. Bu da yeni teknoloji cihazlar için Türkiye’yi önemli pazarlardan biri yapıyor.

HELYUM FAKTÖRÜ ÖNEMLİ

Viyana’daki radyoloji buluşmasının konusu yeni nesil teknolojiler olunca neler var diye baktık. Ar-Ge’ye 1.7 milyar Euro’luk yatırım bütçesi ayıran Siemens Healthineers, son teknoloji MR ve bilgisayarlı tomografi cihazlarını geniş bir alanda sergiledi. Karbon ayak izi hatırı sayılır büyüklükte olan bir endüstride çevreci çözümlerin öne çıkmasını görmek güzeldi. Şirketin son ürünü 80cm gantri açıklığına sahip MR cihazı MAGNETOM Free.Max, helyumsuz MR hayaliyle yola çıkılarak geliştirilmiş. Özelliklerini Siemens Healthineers Türkiye Genel Müdürü Enis Sonemel anlattı. “Standart bir MR cihazında kullanılan helyum miktarı 1.000 litre iken yeni cihazda bu miktar 0.7 litreye düşürüldü” dedi. Helyum, cihazın soğutulması için şart. Ama çevreyi de etkileyen bir ürün. Sonemel, helyumu azaltılmış bu cihazın aynı zamanda yarı yarıya daha hafif olduğunu da belirtti. Bir de daha ince kesitlerle görüntüleme sonucu verdiğini aktardı. Sonemel, “Daha küçük, hafif ve verimli bir ürün olduğu için MR’a erişimde bir eşik niteliğinde olacak. Bu cihazı Türkiye’ye de verdik. Martta kurulumu olacak. Sağlık Bakanlığı ile de 30 adet ürün civarında bir görüşmemiz var. Tamamlandığında ilçelerde de MR cihazına erişim söz konusu olacak” dedi.

Haberin Devamı

Geleceğin MR cihazları helyumsuz ve daha çevreci

Enis Sonemel

Kongrede şirketin bir de BT cihazı NAEOTOM Alpha tanıtıldı. Özelliği photon-counting dedektörüne sahip ultra düşük dozlu olması. Çekim süresi ise 2 saniye. Geniş olduğundan klostrofobi endişesini de ortadan kaldırıyormuş. Anlayacağınız MR ya da tomografi cihazlarına giremeyenler için birçok iyi haber verildi.

SERA GAZINDA SAĞLIĞIN PAYI YÜZDE 4.4

Küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 4.4’ü sağlık sektörü tarafından üretiliyor. Siemens Healthineers’ın hedefi ise sıfır karbon emisyonu. Şirketin 2030’a kadar ayak izini yüzde 90 azaltma tahhüdü var. Ancak bir yandan da dünya nüfusu yaşlanıyor ve görüntüleme teknolojilerine talep de artıyor. Şirket helyumsuz cihazlara odaklanmış durumda. Helyum hem çevreye zararlı hem de maliyet açısından nerede olduğunuza bağlı olarak litre başına 50 Euro’ya kadar masraf çıkarabiliyor. MAGNETOM Free.Max bu tüketimi 1.000 litreden 0.7 litreye düşüyor. Bu da yüzde 8 emisyon azaltımı anlamına geliyor. Siemens Healthineers’ın dünyadaki kurulu cihazlarının yaklaşık 28 bininde bu sistem kullanılıyor.

Haberin Devamı

Geleceğin MR cihazları helyumsuz ve daha çevreci

(Soldan) Berkay Sevinç, Barış Kutlar, Pınar Karahasanoğlu Şen, Arda Savda, Ertan Cömert, Nesrin Kalay Bozpınar, Enis Sonemel, Hande Başkurt Atliman, Canan Hasancaoğlu, M. Emre Kuş

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!