Geleceği iyileştiren mimarlar

Güncelleme Tarihi:

Geleceği iyileştiren mimarlar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2023 07:00

Afet bölgesindeki 11 il ve İstanbul’daki mimarlık fakültesi öğrencileri için büyük bir işbirliği gerçekleşti. İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’ne üye 35 şirket, bölgede ikamet eden mimar adaylarına hem staj hem de entelektüel gelişim desteği başlattı. Gençler İstanbul’da deneyim kazanırken aynı zamanda Ar-Ge merkezlerini ve tasarım mekânlarını da ziyaret ederek mentörlük desteği alıyor. Başkan Ali Hızıroğlu, programın devamında yarışma ve ödüller gibi etkinlikler için de çalışma yapıldığını söylüyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz haftalarda, sadece Türkiye değil dünyanın dikkat çektiği sanat yatırımlarından biri olan İstanbul Modern, belki de en ilgili, iştahlı genç misafirlerini ağırladı. 50’ye yakın genç mimar adayı, yanlarında ustalarıyla birlikte sergileri dolaştı, bilgi aldı.

Geleceği iyileştiren mimarlar

İçlerinde İstanbul’u ilk kez gören de vardı ama asıl önemlisi hepsi 6 Şubat’taki  depremlerin etkisini hâlâ yaşayan, kendine yeni bir yol çizmek için cesaret arayan gençlerdi.

Yanlarında ustaları vardı diyorum çünkü bu gençler İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nin himayesindeydi. Dernek üyeleri, birçok sivil toplum kuruluşunun yaptığı gibi depremin hemen ardından uzmanlıklarını konuşturmak için bölgeye koştuklarında böyle bir proje hayaliyle geri dönmüşlerdi.

Haberin Devamı

Geleceği iyileştiren mimarlar

“Afet bölgesindeki mimarlık fakültesi öğrencilerine de de dokunmak boynumuzun borcu” diyerek İstanbul’daki dernek üyelerini ayağa kaldırdıklarını anlatıyor Dernek Başkanı Ali Hızıroğlu. “Genç meslektaşlarımıza nasıl yardımcı olabiliriz diye düşündük. Bir yandan hasar alan okullara destek verirken bir yandan da mimarlık fakültesi öğrencileri için neler yapabileceğimizi konuştuk. Ana hedef kırılan hayat döngüsünün devam ettiğini hatırlatacak bir iş yapmaktı” diye özetliyor projenin doğuş hikâyesini.

11+1 YAŞAM DESTEĞİ

İSMD’nin projesi “11+1 Destek” adını taşıyor. Özünde bir staj programı. Başkan Ali Hızıroğlu “Kolay kolay stajyer alınmaz” diyerek mesleki eleştirisini yaptıktan sonra şöyle devam ediyor: “Ama biz burada deprem bölgesinden 16 üniversite ile temasa geçtik. Bölgede sadece geçen yıl 530 öğrenci mimarlık fakültelerine giriş yapmış. Halen okuyan binlerce öğrenci var. Buna bir de İstanbul’da okuyan bölge gençlerini dahil ettik. O nedenle adı 11+1 oldu. Vakıf üniversitelerini de unutmadık. Üç ve dördüncü sınıf öğrencilerinden stajyer alacağımızı belirttik. Okullardan öğrenciler gönderildi. Projeye İstanbul’da 35 üyemiz katıldı. Hepsi birbirinden ünlü, bütün öğrencilerin deneyim kazanmak isteyeceği şirketler. Bütün şirketlerin ortak düşüncesi stajın ötesinde bu gençlere hayatın devam ettiğini anlatmaktı.”

Haberin Devamı

Geleceği iyileştiren mimarlar

GELECEK YILLARDA DEVAM EDECEK

İlk etapta 50 öğrenci ile başlayan destek programı, üye şirketlerin doğaçlama projeleriyle renklenmiş. Ali Hızıroğlu, olayın sıradan bir stajdan çıktığını söylüyor. Ar-Ge merkezlerine ziyaret,Paşabahçe gibi önemli malzeme üreticileriyle buluşmalar, İstanbul’un tasarımda öne çıkan merkezlerinde etkinlikler aslında projeye sonradan eklenen işler olmuş.

Hızıroğlu, “Bütün üyeler farklı etkinliklerle bu deneyimi sıradan bir stajın ötesine taşımak için çaba gösterdi. Şu anda ikinci dönem stajyerler İstanbul’da. Daha sonra diğer dönemler gelecek. Her stajyere 10 bin TL’lik kaynak veriliyor. Gelecek dönemde çok daha geniş bir kitlenin bize katılacağını düşünüyoruz. Hatta ilerleyen dönemde bu öğrencilerle mimari yarışmalar, ödüller, yurtdışı eğitim fırsatları gibi projelerle farklı kapılar açacak işler de yapmak üzere şimdiden hazırlıklara başladık” diye anlatıyor planlarını.

Haberin Devamı

Afet bölgesindeki devlet üniversitelerine her yıl yaklaşık 500 mimar adayı giriyor. Vakıf üniversiteleri de buna eklendiğinde yüzlerce genç, hayallerini gerçekleştirmek üzere üniversiteye kayıt yaptırıyor. Onları öne çıkaracak kapıları açmak önemli. Hele de yüzyılın afetini yaşadıktan sonra onlara yeniden hayal kurdurmak daha da önemli.

Gençleri başrole oturtan projelere bölgede daha çok ihtiyaç var. İstanbul’daki meslek örgütlerine diğer illerin de eklenmesini diliyoruz.

Geleceği iyileştiren mimarlar

EV KADINLARI KAHVE USTASI OLUYOR

İşkur ve Arabica Coffee House çok güzel bir işe imza atmış. Herhangi bir eğitim almamış, meslek sahibi olmayan ev kadınları 512 saatlik eğitimle barista sertifikası alıyorlar. Coffee House Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Elif Ülger Yalçın, şirketini yeni yatırdımlarla büyüteceklerini, bu bolculukta eğitim alan kadınları istihdam edeceklerini söylüyor. Yalçın, “Fabrika genişlerken bu kursta eğitim alıp başarılı olan kadınlara öncelik tanımayı hedefliyoruz. Aynı zamanda Millî Eğitim Bakanlığı ve diğer devlet kurumları ile yaptığımız işbirlikleri sayesinde baristalığın prestijli bir meslek haline gelmesi için çalışmalarımızı yürütmeye devam ediyoruz” diye de hedeflerini özetliyor. Kadınlara açılan her kapı çok kıymetli.

Haberin Devamı

YENİ DİJİTAL ÖĞRETMENLER BEKLENİYOR

ING Türkiye’nin, Habitat Derneği ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) işbirliğiyle gerçekleştirdiği  Dijital Öğretmenler projesine başvurular devam ediyor. Proje ilkokul ve ortaokul öğretmenlerinin dijital okuryazarlık becerileri edinmelerini hedefliyor. 2020’de pandemiyle birlikte başlayan proje ile bugüne kadar 6 bin öğretmene ulaşılmış. Yeni dönemde de 1000 öğretmene eğitim verilecek. 81 ildeki devlet okullarında çalışan ilkokul ve ortaokul öğretmenleri, 10 Eylül 2023 tarihine kadar projeye başvurabilecek. Yeni dönem başvurularında deprem bölgesinde yer alan ve depremden etkilenen öğretmenlere öncelik veriliyor. Projeye https://dijitalogretmenler.com/basvuru/  üzerinden başvuru yapılabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!