Gazprom, Türkiye’de perakendeden çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Gazprom, Türkiye’de perakendeden çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2017 23:59

RUSYA’NIN dev doğalgaz şirketi Gazprom, Türkiye’deki doğalgaz perakende piyasasında bir yeni satışa daha hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Sürpriz haberi Gazprom’un kardeş kuruluşu Gazprombank yönetimine dayanarak yayınlayan Rusya’daki Kommersant gazetesi, “Gazprom bir bakıma geçen yıl Türkiye’deki darbe girişiminin kurbanı oldu” yorumunda da bulundu.

Gazprom’un Türkiye ile ilişkilerinde doğalgaz ihracatını arttırma politikasında bir değişiklik yapmadığı, sadece Türkiye perakende piyasasındaki faaliyetlerden vazgeçmeyi planladığı aktarılan haberde şöyle denildi: “Gazprom, kârlı iş olacağı düşüncesiyle kurduğu ‘Promak’ şirketiyle son yıllarda Türkiye doğalgaz perakende piyasasına yerleşiyordu. Akfel Holdingin yüzde 60 hisseni elinde tutan Gazprom, Enerco ile Avrasya şirketleri üzerinden perakende işine girmişti.

ELİ GÜÇLENDİ

Gazprom ayrıca Boshporus Gaz ile yaptığı 2030 yılına kadar geçerli anlaşmayla önemli iç piyasa oyuncusu olmak istiyordu. Ancak işin rengi geçen yıl Türkiye’de meydana gelen darbe girişimiyle değişti. Akfel’e FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle kayyum atandı. Böylece gelişmeleri risk olarak değerlendiren Gazprom, Türkiye ile münasebetlerini sadece toptancı seviyesinde tutma kararı almak üzere. Akfel ve Boshphorus hisselerini nihai karar alındıktan sonra satmayı düşünüyor. Böylece Rusya ile Türkiye arasında bitmek bilmeyen doğalgaz fiyatında indirim pazarlıklarında da Gazprom’un eli güçlenmiş olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!