Fransa ve Almanya'dan finansal iÅŸlemlere yeni vergi çaÄŸrısı

Güncelleme Tarihi:

Fransa ve Almanyadan finansal işlemlere yeni vergi çağrısı
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 16, 2011 19:23

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin kritik euro bölgesi toplantısı sona erdi. Toplantının ardından açıklama yapan liderler, AB Başkanı'nın önderliğinde euro bölgesi için ortak bir yönetim ve finansal işlemlere vergi önerdi. Açıklamaya göre yeni eurobonda gerek yok, ayrıca istikrar fonu olarak bilinen Euro Bölgesi kurtarma fonu da genişlemeyecek.

Haberin Devamı

Piyasalar tarafından merakla beklenen Angela Merkel ve Nicolas Sarkozy toplantısından gelecek aydan itibaren Avrupa Birliği sınırlarında yapılacak finansal işlemlerden yeni vergiler alınması kararı çıktı.

Sarkozy, "Alman ve Fransız maliye bakanları, gelecek ay Avrupa Birliği masasına finansal işlemlerden yeni vergiler alınması konusunda ortak önerilerini sunacak" dedi.

Fransa ve Almanya'nın liderleri, 17 üyeli euro bölgesi ülkelerini kıtadaki borç sorunun daha da kötü duruma gelmesini engellemek adına dengeli bütçeler kullanmaya ve bölgedeki daha kollektif hareket etmeye çağırdı.

Yeni bir yönetim

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, kendisinin ve Almanya Başbakanı Merkel'in, bütün euro bölgesi ülkelerinin hükümetlerinin liderlerinden oluşan "gerçek bir Avrupa ekonomi yönetimi" oluşturmaya davet ettiklerini belirtti.

Haberin Devamı

Yeni yönetimin iki yılda bir, Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy'un başkanlığında bir araya gelmesi planlanıyor.

EUROBOND'A GEREK YOK

Merkel, euro bölgesi üyelerinin borçlarını bir havuzda toplamak adına euro tahvili basmanın "bugün" için bir çözüm olmadığını söyledi.

Sarkozy ise böyle bir enstrümanın Avrupa'nın daha güçlü ekonomilerini "büyük tehlikeye sokacağını" ve sadece "engetragsyon sürecinin sonunda" mümkün olabileceğini belirtti.

PÄ°YASA OLUMSUZ TEPKÄ° VERDÄ°

Toplantının ardından ABD'de ortalama yüzde 0.1 aÅŸağıda olan endekslerdeki kayıp önce yüzde 0.8 seviyelerine yükseldi. Arkasından ikinci bir satış dalgası ile kayıpla ortalama yüzde 1.6'ya ulaÅŸtı. Euro/dolar paritesi ise 1.44'ün hemen altında hareket ederken önce 1.4420'ye kadar yükseldi, sonrasında yeniden 1.44'ün altına geldi.Â

SOMUT SONUÇLAR BEKLENMİYORDU

Gün içinde yorumlarını dile getiren analistler, Paris'teki toplantıdan piyasaları sakinleştirecek sonuçların çıkmasını beklemediklerini belirtmişti.

Piyasalar bu kritik zirveye kilitlendi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!