Piyasalar bu kritik zirveye kilitlendi

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar bu kritik zirveye kilitlendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2011 13:19

Geçen haftaya göre yeni haftanın ilk iki gününde daha sakin bir hava içinde olan piyasalarda, yatırımcılar bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, kritik euro bölgesi toplantısına kilitlenmiş durumda.

Haberin Devamı

Euro bölgesindeki borç krizine daha somut bir çözüm bulmak amacıyla bir araya gelme kararı alan liderlerin toplantısından, piyasaları sakinleştirecek kararların çıkması beklenmiyor.

  

İki liderin buluşmasında daha güçlü olan taraf Avrupa’nın en güçlü ekonomisi olarak gösterilen Almanya gibi görünüyor. Fransa ise son dönemde, ABD’nin ardından AAA olan kredi notunu kaybedecek ikinci ülke dedikodularıyla sarsılıyor.      

 

Hem Sarkozy hem de Merkel'in üzerinde, piyasalara borç sorunu tamamen ortadan kaldıracak, net bir çözüm planı çizme konusunda büyük çaplı bir baskının olduğu belirtiliyor.  

  

Haberin Devamı

MERKEL’E KÖTÜ HABER

Ancak tam da toplantı öncesinde, Almanya’nın ikinci çeyrekte, ilk çeyreğe göre daha düşük bir oranda büyüdüğü haberleri Merkel’in gücünü sarsacak gibi görünüyor.  

 

Euro bölgesinde ekonomik sıkıntı içindeki ülkeleri kurtarma paketinde, faturanın büyük bir kısmını ödeyecek olan, Avrupa’nın lokomotifi Almanya’da bile ekonominin yavaşladığı yönündeki haberler, ortak para birimi euroyu dolar ve yen karşısında aşağı çekti.

   

EURO HAFİF DEĞER KAYBETTİ

Euro/dolar paritesi  yüzde 0.32’lik bir düşüşle 1.4399 seviyesinden işlem görüyor. Parite dünkü işlemlerde 1.44’ün hafif üzerine çıkmıştı.

 

Avrupa’da borsalarında yüzde 1-3 arasında değişen kayıplar izleniyor. 

 

“HAYAL KIRIKLIĞI YARATACAK”

 

Finansal danışmanlık şirketi MR Global analistleri, “Piyasaların liderlerin toplantısına odaklandığı net. Toplantıdan sonra yapılacak açıklamaların hayal kırıklığı yaratacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

 

Hem Almanya hem de Fransa tarafından Merkel ve Sarkozy’nin güçlü bir plan çıkaracağı yönündeki dedikoduları bastırma çabaları devam etse de her iki tarafta Avrupa’nın iki dev ülkesi arasındaki ilişkilerin güçlü olmasının, euro bölgesi ve kıta için hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.

 

Haberin Devamı

Fransa Tüketici İlişkileri Bakanı Frederic Lefebvre, Le Figaro gazetesine verdiği demeçte, “Fransa ve Almanya işbirliği her zaman güçlü olmuştur ve iki ülke piyasaları sakinleştirmek adına kesin bir tavır takınacaktır” dedi.

 

"KİMSE SARKOZY'DEN SİHİR BEKLEMESİN"

 

Toplantıdan mükemmel bir hareket planının çıkmayacağını ima eden Fransız siyaset ekonomisti Alain Minc, Europe 1 radyosuna yaptığı değerlendirmede, “Sarkozy, dünya piyasalarını sakinleştirmek adına, şapkasından üç mükemmel tavşan çıkarmayacak” dedi.

 

Avrupa'da birçok uzman, kıtanın ekonomik sıkıntı içindeki ülkeleri için çözümü euro bölgesinde ortak kullanılacak tahviller çıkarmak olarak gösterse de, Almanya ve Fransa'dan yapılan açıklamalarda, bu seçeneceğin liderler tarafından göz ardı edildiği belirtilmişti. 

 

Haberin Devamı

Toplantıdan önce, Berlin ve Paris hükümetlerinden, zirvenin euro bölgesi ortak tahvili üzerine odaklanmayacağı belirtilmişti.

 

İSPANYA DÜŞÜK FAİZLE BORÇLANDI

 

Yatırımcılar, iki liderden euro bölgesindeki borç sorunu çözmelerine yönelik mesaj beklerken, İspanya, bugünkü tahvil ihalesinde daha önceki satışlarına kıyasla daha düşük faiz oranıyla borçlandı.

Madrid hükümeti, Salı günkü tahvil ihalesinde 5.7 milyar euro borçlandı. İspanya’nın düşük faizle borçlanması, euro bölgesinde devam eden borç krizine karşı verilen en büyük sınavlardan biri olarak dikkat çekmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!