Fiyatlar daha da artacak

Güncelleme Tarihi:

Fiyatlar daha da artacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2017 13:33

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi’nde enflasyon hedefine Almanya’da ulaştı. Almanya’da enflasyon son 3.5 yılın en yüksek seviyesine çıktı, gıda ve enerji fiyatları arttı.

Haberin Devamı

AVRUPA Merkez Bankası ekonomiyi canlandırmak için Euro Bölgesi’nde yüzde 2 enflasyon oranı hedefliyordu. Bunun için Merkez Bankası faizleri sıfırladı ve piyasaya para pompaladı. Draghi’nin sıfır faiz politikası tuttu. Almanya’da enflasyon oranı son 3.5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ocak ayında Almanya’da hayat yüzde 2 civarında pahalandı. Enflasyon oranı yüzde 1.9 oldu. En yüksek fiyat artışı enerjide yaşandı. 2016 ocak ayına kıyasla 2017 ocak ayında doğalgaz yüzde 42.5, benzin yüzde 12.8 oranında pahalandı. Elektrikte yaşanan pahalılık yüzde 1.4 oranında.

GIDA FİYATLARI ARTTI

Ocak ayında gıda ürünlerindeki zamlar da el yaktı. Gıda ürünleri ocak ayında yüzde 3.2 oranında arttı. En çok salatalık ve marula zam geldi. Salatalık yüzde 69.5, marul yüzde 59.2, tereyağı yüzde 26.4, zeytinyağı yüzde 5.3 oranında pahalandı. Gıda ürünlerindeki pahalılık geçen yılın ocak ayına kıyasla yüzde 2.7 oranında oldu. Avrupa Komisyonu’nun hesaplarına göre pahalılık bu yıl yüzde 1.9 oranında enflasyonla 2016 yılına kıyasla beş kat daha artacak. Enflasyon 2018 yılında yüzde 1.5’e düşecek.

Haberin Devamı

BÜYÜME DE HIZLANDI

Enflasyon yükselirken, Alman ekonomisindeki büyüme de hızlandı. Alman ekonomisi 2016 yılı sonunda yüzde 0.4 büyüme kaydetti. Büyümenin motoru tüketicilerin daha fazla para harcaması ve mülteciler oldu. Tasarrufun faiz getirisi olmadığı için tüketiciler daha çok para harcadı. Almanya’nın ihracatı düşerken ithalatı arttı.

BAKMADAN GEÇME!