‘Faturaları verin biz tahsil edelim’

Güncelleme Tarihi:

‘Faturaları verin biz tahsil edelim’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2016 00:30

VARLIK Yönetim Şirketleri (VYŞ) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tengiz, ABD’de varlık yönetim şirketlerinin geçen yıl vergi tahsilatına başladıklarına dikkat çekerek, Türkiye’de ödenmemiş elektrik, telefon, su ve doğalgaz gibi faturaların tahsiline talip olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

2015’te 750 milyon liralık tahsilat yaptıklarını vurgulayan Tengiz, “Sektörde bordrolu çalışan sayısı 1450 kişi, bürolar ve çağrı merkezleri ile beraber 5 bin kişiye istihdam sağlanıyor. 500 binin üzerinde müşterimizi borçlu vatandaş statüsünden kurtarıp özgürlüğüne kavuşturduk. 1.5 milyon müşterimizi de finansal özgürlüğüne ulaştırmayı umuyoruz” dedi. Bankaların sattığı tahsili gecikmiş kredi portföyünün 2-3 yıl hukuki takipten sonra tahsil edilememiş kredi dosyalarından oluştuğunu belirten Tengiz, devraldıkları borçluların yüzde 50’sine ulaşamadıklarını söyledi. Tengiz, “Kredi borçlularının çoğu işsiz veya gelirinden fazla borçlanmış” dedi.

1.9 milyar liralık satış

HİLMİ Güvenal, tahsili gecikmiş alacak portföyü satışının geçen yıl 1.9 milyar lirada kaldığına işaret ederek, bankaların tahsili gecikmiş alacaklarının da yılı 47 milyar liradan kapattığını ifade etti. Güvenal, bankacılık sektörünün 2014 yılını 36 milyar liralık alacak ile kapattığını söyledi. Devraldıkları bireysel kredi kartı borcunun ortalamasının 4 bin 500 lira, ödeme süresinin ise 22-23 ay olduğunu anlatan Güvenal, bir bankanın kredi hacminin sadece yüzde 3’ünü problemli kredilerin oluşturduğuna işaret ederek, “Varlık yönetim şirketleri elde ettikleri gelirin yaklaşık yüzde 50’sini peşinen portföyü satın almak, yüzde 25-30’unu da masrafları karşılamak için kullanır. Faiz ve kâr için de yüzde 20-25’lik marj kalır” dedi. Güvenal, bankalardan bu yıl 7 milyar liralık satış beklediklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!