Euro Bölgesi'nde bileşik PMI 13 ayın en düşüğünde

Güncelleme Tarihi:

Euro Bölgesinde bileşik PMI 13 ayın en düşüğünde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2016 15:30

Euro Bölgesi'nde bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), şubat ayında geçen yılın ocak ayından bu yana görülen en düşük seviyesi olan 52,7 puana geriledi.

Haberin Devamı

Merkezi Londra'da bulunan ekonomi araştırma kuruluşu Markit Economics tarafından yayımlanan verilere göre, Euro Bölgesi öncü bileşik PMI ocak ayında 53,6 iken, şubat ayında 52,7'ye düştü.

Söz konusu veri böylece son 13 ayın en düşük seviyesini gördü. Piyasaların ve ekonomistlerin yakından takip ettiği PMI verisi, 53,3 puan olan piyasa beklentisinin de altında kaldı.

Bu arada Euro Bölgesi'nde şubat ayı imalat sanayi PMI verisi 51, hizmet sektörü PMI verisi de 53 puan seviyesinde gerçekleşti.

Markit Başekonomisti Chris Williamson, konuya ilişkin açıklamasında, "Şubat ayı için hayal kırıklığı olan PMI verisi, mart ayında ECB'nin daha agresif teşvik sağlayabileceği ihtimalini büyük ölçüde artırıyor" değerlendirmesini yaptı.

Williamson, ayrıca PMI verilerinin sadece 1 yıldan bu yana ekonomik büyümenin zayıf hızını değil, deflasyonist güçlerin yoğunlaştığını gösterdiğini de belirtti.

ECB’nin, mart ayındaki toplantıda politika duruşunu değiştirebileceğine işaret eden Williamson, PMI verisinin, ECB'nin mart toplantısında daha fazla parasal genişleme ve daha düşük negatif faiz oranları açıklayacağı yönündeki beklentileri artırdığına da dikkati çekti.

Öte yandan, Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya'da şubat ayı öncü bileşik PMI 53,8 puan, imalat sanayi PMI 50,2 puana düşerek piyasa beklentisinin altında kaldı.

Ülkede hizmet sektörü PMI ise 55,1 puanla beklentilerin üzerine çıktı. PMI verisi, Euro Bölgesi ekonomisinin durumuna ilişkin önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!