Erken ölümleri azaltmanın yol haritası eylülde

Güncelleme Tarihi:

Erken ölümleri azaltmanın yol haritası eylülde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2023 07:00

Cenevre’de kurulan Movement Health 2030 Vakfı’nın bugüne kadar 30 ülkede uygulamaya koyduğu sürdürülebilir sağlık sistemi için Türkiye’de çalışmalar başladı. Geçen hafta yapılan çalıştayın ardından Sağlık Bakanlığı ile birebir görüşmeler için hazırlık yapıldı. Önleyici sağlık ve erken tanı politikalarına tavsiye niteliğindeki ilk rapor, Eylül 2023’te açıklanacak.

Haberin Devamı

DÜNYADA her üç kişiden en az biri önlenebilir hastalıklardan hayatını kaybediyor. Erken yaşta ölüm oranını 2030’a kadar üçte bir oranında azaltmayı hedefleyen Birleşmiş Milletler (BM), bu noktaya ulaşabilmek için sürdürülebilir sağlık sistemlerine yönelik bir dönüşüm ihtiyacının altını çiziyor. İşte bu dönüşüm için ülkelerin sağlık sistemlerinde köklü değişiklikler yapılması gerektiğini düşünen bir grup sağlık uzmanı 2019’da Movement Health 2030 adında bir oluşumla dönüşümün altyapısını oluşturmayı hedefledi. Bu grubun içinde ilaç şirketi Roche, Kopenhag Gelecek Enstitüsü ve Harvard’da global sağlık sistemleri profesörü olarak görev yürüten Rifat Atun da yer alıyor. Atun, Türkiye’nin sağlıkta dönüşüm sürecinin mimarları arasında yer alan önemli bir isim.

Haberin Devamı

Bu ekip ilk çalışmalarını  pandemi süreciyle birlikte başlattı; özellikle Latin Amerika’da ülkelerin ihtiyaçlarına göre sürdürülebilir sağlık dönüşüm sistemleri uygulanmasını sağladı.

MAYISTA VAKIF KURULDU

Movement Health 2030 oluşumunun çalışmalarının başarılı sonuçları alınmaya başladı. Geçtiğimiz mayısta oluşuma Microsoft, Siemens Healthineers gibi devler de katıldı ve Cenevre’de Movement Health 2030 Vakfı kuruldu. Bugün vakfın 30’a yakın ülkede sürdürülebilir sağlık uygulamaları devrede. 

GEÇEN YIL TÜRKİYE’YE GELDİ

Movement Health 2030 Vakfı, geçtiğimiz yıl Volitan Group temsilciliğinde Türkiye’ye geldi. Volitan Kurucu Ortağı ve CEO’su Ufuk Eren, geçen yıl ilk olarak Türkiye’ye yönelik inovasyon çalışmaları yaptıklarını belirtti. “Türkiye’de önlenebilir sağlık ve erken teşhis konusu öne çıktı. Bu konuda bir politika değişikliği yapılmasına yönelik hedefler var” diyen Eren, Sağlık Bakanlığıyla bire bir görüşmeler öncesinde geniş katılımlı bir çalıştay düzenlediklerini anlattı.

TÜRKİYE BÖLGEDE ÖRNEK OLACAK

Çalıştayın çıktılarıyla bir rapor hazırlanıyor. Rapor, aslında Türkiye’nin önlenebilir sağlık ve erken tanı odaklı sürdürülebilirlik yol haritası olacak. Ufuk Eren’in verdiği bilgilere göre çalışmanın içinde özel sektör, sivil toplum kuruluşları, il sağlık müdürlükleri de yer alıyor. Hedef eylül ayında bir strateji ve yol haritası ortaya koymak, ardından da bunu uygulamaya geçirmek. İşin bir sistematiği var. İşte Movement Health 2030 Vakfı da bu sistemi kurma noktasında devreye giriyor. Eren, Türkiye’nin bölgede örnek uygulama merkezlerinden biri olacağının da altını çizdi. Movement Health 2030’un bölgesel yönetim kurulları ve büyüme komiteleri oluşturma hedefleri var. Bu komiteler hangi bölgelerde ve ülkelerde hangi başlıklarla işe başlanacağını tespit ederek, projelerin uygulanması için yeni ekipler oluşturuyor. Ufuk Eren, “Türkiye bu anlamda bölgeye liderlik edecek bir yapıda” diyor.

Haberin Devamı

ÇALIŞTAYDA KİMLER VARDI

Geçen hafta yapılan çalıştayda tıbbi cihaz, sigorta, ilaç firmalarının üst düzey yöneticileri; hastanelerin yöneticileri, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve kamu liderleri yer aldı.

Erken ölümleri azaltmanın yol haritası eylülde

NERELERDE UYGULANDI

Danimarka, Finlandiya, Norveç, İsveç, Estonya, Letonya, Litvanya, Bulgaristan, Macaristan, Argentina, Brazil, Colombia, Costa Rica, Chile, Ecuador, Mexico, Peru, Uruguay, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Ürdün, Cezayir, Güney Afrika, Gana, Fas.

BAKMADAN GEÇME!