EPDK’dan iki şirkete 191 milyon TL ceza

Güncelleme Tarihi:

EPDK’dan iki şirkete 191 milyon TL ceza
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2024 07:00

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), depolamalı elektrik üretim tesisi kurmak amacıyla ön lisans başvurusu alınmasına ilişkin süreçte iki dağıtım şirketinin bağlantı görüşlerini oluştururken mevzuata aykırı davrandığını tespit etti.

Haberin Devamı

Akedaş Elektrik Dağıtım Şirketi’nin depolamalı ön lisans başvuruları için dağıtım hattı kapasitesinin uygun olmaması gerekçesiyle olumsuz görüş oluşturmasına rağmen eş zamanlı olarak lisanssız projeler için kapasite tahsisi yaptığı belirlendi. Akedaş tarafından yapılan bu işlem için şirkete 173 milyon TL’lik idari para cezası yaptırımı uygulandı.

MEVZUATA AYKIRI

Uludağ Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (UEDAŞ) de başvurular hakkında bağlantı görüşleri oluştururken trafo merkezlerinde kapasite olmasına rağmen daha önce bildirilen başvurulara olumsuz, daha sonra bildirilenlere olumlu bağlantı görüşü oluşturduğu tespit edildi. UEDAŞ tarafından yapılan mevzuata aykırı bu işlem için Elektrik Piyasası Kanunu’nun 16’ncı maddesi uyarınca UEDAŞ’a 18 milyon lira tutarında idari para cezası yaptırımı uygulandı. Ayrıca iki şirketin uygulamaları sonucu hak kaybına uğrayan başvuru sahiplerine ilişkin gerekli düzeltmeler de yapıldı.

Haberin Devamı

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, bu cezaların dağıtım şirketleri için önemli bir ders niteliği taşıması gerektiğini belirtti. Mustafa Yılmaz, “Dağıtım şirketlerinin ağır davranma, farklı hesapların içine girme lüksü olamaz. Kimsenin yatırımcıyı yanıltmaya, oyalamaya daha da önemlisi Türkiye’nin enerjideki yükselişini akamete uğratmaya hakkı yok. Ben bu cezanın ilk ve son olacağını umuyorum” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!