‘Enflasyonist yeni vergi olmayacak’

Güncelleme Tarihi:

‘Enflasyonist yeni vergi olmayacak’
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2024 07:00

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonist yeni vergi gelmeyeceğini vurgulayarak, KDV’de oranın yüzde 20’nin üzerine çıkmayacağını söyledi. Kredi kaynağını tüketime değil, üretime yönlendireceklerini anlatan Şimşek, gerekiyorsa ilave tedbirler alınacağının mesajını verdi.

Haberin Devamı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kanal 7 televizyonunda katıldığı programda, geçen yıl yaşanan depremin bütçeye etkilerini azaltmak amacıyla vergi artışlarına gidildiğini, bunların enflasyonist olduğunu belirterek, “2024’te bu olmayacak” mesajı verdi. Orta Vadeli Program’da vergilere ilişkin perspektifin net bir şekilde çizildiğini dile getiren Şimşek, istisnaları, indirimli KDV oranlarını, muafiyetleri gözden geçireceklerini söyledi. KDV genel oranını artırmayacaklarını kaydeden Şimşek, “Yüzde 20 bizim için üst limit. 20’nin üzerine çıkmayacağız. Çok net. Kurumlar vergisini artırmayacağız. Bu ülkenin rekabet gücüne de ihtiyacı var. Gelir vergisini artırmayacağız. İstisnaları, muafiyetleri gözden geçireceğiz. Hangi anlamda? Bunlar verimli mi arzulanan sonucu doğuruyor mu yoksa bu alanlar istismar edilerek vergi kaçırma, vergiden kaçınma yollarına hizmet ediyor mu?” diye konuştu.

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI’NIN ELİ SERBEST

Şimşek, programın siyaseten sahiplenildiğini, kurala dayalı olduğunu söyledi. Programın bileşenlerinden bahseden Şimşek, fiyat istikrarı anlamına gelen dezenflasyonun birinci bileşen olduğunu anlattı. Şu anda yüksek bir enflasyon sorunu ile karşı karşıya olunduğunu dile getiren Şimşek, dünyada da enflasyonun yükseldiğini ancak Türkiye’de dalga boyunun daha yüksek olduğunu dile getirdi. Enflasyonu tekrar tek haneye indirmek için program yapıldığını, programın özünde para politikasında normalleşmesi olduğunu ifade eden Şimşek, “Yani sıkı para politikası var. TL’yi destekleyecek artı kredi genişlemesini yavaşlatacak enflasyon beklentilerini çıpalayacak bir para politikası uygulamaya başladık. Merkez Bankası’nda çok değerli arkaşlarımız var. Birikimiyle tecrübesiyle. Karamsarlık pompalayanlar bu arkadaşların çalıştığı kurumların yanından geçemezler. ABD FED’te 10 yıl çalışmış bir arkadaş Merkez Bankası’nın başında. Onlar işlerini yapıyorlar. Merkez Bankası ne yaptı sıkılaştırmaya gitti. Sıkılaşma canlı organizma gibidir. Şartlar neyi gerektiyorsa onu yaparlar. Burada Merkez Bankası eli son derece serbest. Bu enflasyonu düşürmek için ne gerekiyorsa yapacaklar” diye konuştu.

Haberin Devamı

YAZ AYLARINI BEKLEYİN

Programın temelinin sağlam olduğunu, geçen sene para politikasında atılan adımların ortada olduğunu dile getiren Şimşek, gerekiyorsa Merkez Bankası’nın gereğini yapacağını kaydetti. Şimşek, kaynakların tüketime değil üretime, istihdama ihracata yönlendireceklerini bunu kredi politikasıyla yapacaklarını ifade ederek, “Müdahaleci olacağız biz kredi politikasında kaynağın tüketime değil önce arz yönlü üretime gitmesini sağlayacağız. Gerekirse ilave tedbirler alacağız” dedi. Enflasyonun ne zaman düşeceği sorusuna da Şimşek, 3 Temmuz’dan itibaren enflasyonun düşmeye başlayacağını vurgulayan Şimşek, “Çünkü çıktığı açığı eksiye düşüyor. Para politikası gecikmeli çalışıyor” dedi. Tasarruf konusunda tereddüt olmadığını kaydeden Şimşek, harcamaları kısacaklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

KUR HEDEFİ YOK

Karamsarlık pompalandığını, bir kur hedefinin olmadığını ifade eden Şimşek, ancak spekülatif amaçlı piyasadaki dalgalanmalara Merkez Bankası’nın sessiz kalacağı anlamına gelmediğini söyledi. Hiçbir ülkenin kurda yüksek oynaklığa izin vermeyeceğini belirten Şimşek, “Merkez Bankası fiyat istikrarını tehlikeye atacak dalgalanmayı da engeller” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!