Güneş teknolojileri alanında Türkiye’de bir ilk

Güncelleme Tarihi:

Güneş teknolojileri alanında Türkiye’de bir ilk
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2024 10:16

Dünyada Çin’den sonra ilk “Seed” üretiminin Kalyon PV tarafından gerçekleştirildiği duyuruldu.

Haberin Devamı

Kalyon PV, dünyada şimdiye kadar sadece Çin’in üretebildiği “Seed” üretimini gerçekleştirdiğini açıkladı. Güneş paneli üretiminin ilk adımı olan ingotun üretiminde kilit role sahip olan ve ingota kristal yapı kazandıran “Seed”, Kalyon PV’nin Ar-Ge çalışmaları sonucu yerli ve milli “Ata Tohumu”na dönüştü.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan şirket CEO’su Ersan Tüfekçi, “İngot ve Wafer fabrikamızdaki araştırma ve geliştirme faaliyetlerimiz kapsamında; Çin’in dışında dünyanın Ar-Ge dahil dört fabrikayı tek çatı altında birleştiren ilk firması olma unvanımızı yine Çin’in dışında ingota kristal yapıyı veren dünyanın tek Seed (tohum) üreticisi olma unvanıyla pekiştiriyoruz. Güneş panelinin ham maddesi polisilisyumun ingota dönüşmesi için maya görevi gören ‘Seed’, ortalama 350 kg ağırlığındaki ve 3,5 metre uzunluğundaki devasa Ingot’larımızın kusursuz kristal yapısını kazandırmaya yardımcı oluyor. Yerlilik oranımızı da yüzde 90’a ulaştıran yerli ‘Seed’ üretimimiz, güneş teknolojileri alanında Türkiye’yi benzersiz bir konuma yükseltiyor. Seed üretimimiz sayesinde ürün kalitemize katkı sağlarken, nakliye sürecini ortadan kaldırarak zaman kazanıyor, karbon emisyonumuzu da ciddi oranda azaltıyoruz. ‘Ata Tohumu’ olarak adlandırdığımız yerli Seed üretimimiz ile ülkemizin teknoloji alanındaki rüştünü uluslararası arenada bir kez daha ispat etmiş olmanın kıvancı içindeyiz. Çin’in tekelini de kırdığımız bu teknolojik gelişmemizle gerek Avrupa’nın gerek ABD’nin Seed tedarikçisi olmak istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Güneş panellerinin ilk yüksek tonajlı ihracatını da geçtiğimiz aylarda ABD’ye yaptıklarını ifade eden Tüfekçi, 2025 yılında ABD başta olmak üzere pek çok ülkeye 500 MW güneş paneli ihraç etmeyi hedeflediklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!