En iyi teklif ‘kalmak’ 

Güncelleme Tarihi:

En iyi teklif ‘kalmak’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2016 01:53

Bir yılı aşkın bir süredir Türkiye pazarından çıkacağı konusuyla dikkatleri üzerine çeken HSBC bu kez satış kararından vazgeçmesiyle gündemde. HSBC Global CEO’su Stuart Gulliver, “Türkiye operasyonları için bazı teklifler aldık ama hiçbiri hissedarlarımız için en iyisi değildi” ifadesini kullandı.  

Haberin Devamı

ŞUBAT 2015’ten bu yana Türkiye operasyon-larının satışını gündeminde tutan HSBC, bu kararından vazgeçtiğini dün açıkladı. Böylece Hürriyet’in 26 Ocak’ta ‘Caydıran cazibe’ başlığı ile gündeme getirdiği HSBC’nin Türkiye pazarından çıkmaktan vazgeçtiği haberi dün HSBC Global CEO’su Stuart Gulliver’in açıklamalarıyla resmiyet kazandı. HSBC Grubu’nun 2015 bilanço açıklamasında Türkiye operasyonlarına ilişkin kısa bir değerlendirmede bulunan Gulliver’in HSBC Türkiye’nin satışı sürecinde gelen tekliflerin hissedar açısından ‘en iyisi’ olarak görülmediği ifadesi dikkat çekti. 

YENİDEN YAPILANDIRMA 

HSBC’nin geçen hazirandan bu yana satışı gündemde olan Türkiye operasyonları için bazı teklifler aldıklarını kaydeden Gulliver şu açıklamayı yaptı: “Tekliflerin hiçbiri hissedarlarımız açısından en iyi teklif olarak görülmedi. Bu nedenle biz de Türkiye’de kalmaya ve buradaki operasyonlarımızı yeniden yapılandırmaya karar verdik. Türkiye’de kurumsal bankacılık alanındaki faaliyetlerimizi sürdürürken, bireysel bankacılıkta da daha etkin bir yapıyla hizmet sunmaya devam edeceğiz. Bu hissedarlarımıza daha fazla değer katarken müşterilerimizin de HSBC’nin sunduğu uluslararası ağdan yararlanmasını sağlayacak.”HSBC Türkiye CEO’su James Emmett de satıştan vazgeçilmesi kararını Gulliver’e benzer ifadelerle duyurdu. Emmett şunları kaydetti: “Önümüzdeki dönemde, kurumsal bankacılık alanındaki faaliyetlerimizi sürdürürken, bireysel bankacılıkta da daha etkin bir yapıyla hizmet sunmaya devam edeceğiz. Müşterilerimizin hedeflerini gerçekleştirmelerine destek olacağız.” 

Haberin Devamı

Hürriyet Ocakta duyurmuştu

HÜRRİYET 26 Ocak 2015’te Caydıran cazibe başlıklı haberinde HSBC’nin Ağustos 2015’te, Brezilya’daki bankası Banco Bradesco’nun satışından beklentilerin üzerinde bir gelir elde ettiğini bunun Türkiye operasyonlarının satışını da etkileyeceğini yazmıştı. Haberde, “HSBC, Brezilya’daki operasyonunu defter değerinin yaklaşık 1.8 katına denk gelen 5.2 milyar dolara sattı. Konuya yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, HSBC’nin özkaynağına ciddi bir katkı sağlayan bu satışın ardından gözler Türkiye’ye çevrildi. Brezilya’daki bankanın beklentilerin üzerinde bir fiyata satılması, HSBC yönetiminin elini rahatlatırken, artan özkaynakla birlikte kâr beklentisini de yükseltti. Globalde yüksek kâr beklentisinin yarattığı baskı ile Türkiye’nin özellikle ticari ve kurumsal bankacılıktaki potansiyelini yeniden değerlendirmeye alan HSBC, şubat sonunda toplanacak Türkiye için kararını verecek” denilmişti.

Haberin Devamı

Yerli ve yabancı bankalar ilgilendi 

HSBC’nin Türkiye pazarından çıkacağı konusu ilk olarak Şubat 2015’te Grup CEO’su Sutart Gulliver’in ‘Meksika, Türkiye, Brezilya ve ABD gibi güçlü performans göstermeyen pazarlardan çıkabiliriz’ yönündeki açıklamasıyla gündeme gelmişti. Daha sonra Haziran 2015’te HSBC Türkiye’den James Emmett’in açıklamalarıyla grubun Türkiye pazarından çıkış kararı resmen duyurulmuştu. Bu süreçte Hollanda merkezli ING Bank başta olmak üzere aralarında Fibabanka, Garanti Bankası, Qatar National Bank gibi bankaların olduğu yerli yabancı kuruluşların HSBC Türkiye ile ilgilendikleri bilgisi kamuoyuna yansışımtı. ING Bank ile HSBC arasında müzakerelerin ilerlediği ancak bir sonuç alınamadığı da yine kulislere yansımıştı. 

Haberin Devamı

1990’dan bu yana Türkiye’de

TÜRKİYE’de 1990’da Midland Bank AŞ unvanıyla faaliyete başlayan ve 1999’da ünvanını ‘HSBC Bank AŞ’ olarak değiştiren HSBC Türkiye Eylül 2001’de Demirbank’ı 350 milyon dolara satın alarak faaliyetlerini genişletti. 30 Eylül 2015 itibariyle Türkiye ve KKTC’de toplam 291 şubesi ve 5 bin 266 çalışanı bulunuyor. 30 Eylül 2015 tarihinde sona eren dönemde HSBC Türkiye’nin aktif toplamı 32 milyar TL, kredileri brüt 23 milyar TL.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!