Emtia ticaretinden elde edilen kârlar 100 milyar doları aştı

Güncelleme Tarihi:

Emtia ticaretinden elde edilen kârlar 100 milyar doları aştı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2024 07:00

Küresel emtia ticareti sektörü, 2023 yılında 100 milyar doların üzerinde kar elde ederek şimdiye kadarki en iyi ikinci yılını yaşadı.

Haberin Devamı

Danışmanlık şirketi Oliver Wyman LLC’nin analizine göre, emtia ticareti sektöründe kârlar 2022’de elde edilen rekora göre düşse de, sektör genelindeki kârlar 2008-2009 gibi önceki en yüksek seviyeleri kolayca gölgede bıraktı. Danışman Adam Perkins, “Genel olarak oldukça iyi marjlar gördük ve bu pratikte arz-talep tarafında işlerin biraz sıkışık olmaya devam etmesinden kaynaklanıyor” dedi.

Rapora göre, sektördeki birçok oyuncunun sonuçları henüz kamuya açıklanmadı ancak en büyük bağımsız ticaret şirketlerinin kârlarının 2022’deki rekor seviyelerden ortalama yüzde 30’un üzerinde bir düşüş göstermesi bekleniyor. Yine de, dizel ve akaryakıtta yaşanan kesintiler ve arz sıkıntısı, ham petrolde Rusya kaynaklı dalgalanmanın azalmasını telafi ederken, gaz ve elektrik ticareti marjları da nispeten yüksek kaldı. Şimdiden petrol rafinerileri, depolama varlıkları, enerji santralleri ve hatta diğer ticaret şirketlerini satın aldılar ve gaz ve bakır gibi temel malların tedarikini garanti altına almak için İtalya, Almanya, ABD ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden büyük miktarlarda destek aldılar. Perkins, “Geleneksel olarak enerji güvenliğindeki bu pozisyon bağımsız bir tüccar tarafından üstlenilmezdi” dedi, ancak “bu role çekiliyorlar” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!