Eminönü bu ramazana buruk giriyor: Depremler ürün akışını etkiledi

Güncelleme Tarihi:

Eminönü bu ramazana buruk giriyor: Depremler ürün akışını etkiledi
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2023 07:00

Ramazana haftalar kala büyük bir hareketlilik yaşanılan Eminönü’nde bu yıl deprem felaketinin burukluğu hissediliyor. Esnaf iftarlık tezgâhları açtı ancak satışların hem deprem hem de fiyatların artışı nedeniyle önceki ramazanlara göre yüzde 20-30 oranında düşük olduğuna dikkat çekiyor. İftar sofralarının yıldızı hurma ise İskenderun Limanı’ndaki yangın nedeniyle çarşıya geç düştü. Hürriyet ramazan telaşını yerinde izledi...

Haberin Devamı

Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Art arda gelen afetlerle sarsılan Türkiye, bu yıl ramazana kayıplarının yasıyla, yaralarını sarmanın telaşıyla hazırlanıyor. Yüz yıllardır ramazan alışverişinin kalbi olan İstanbul’un ticaret merkezi Eminönü’de esnaf, her şeye rağmen umutlu. Deprem bölgesine destek için ilk günden bu yana organize şekilde yardımlarını gönderen Eminönü esnafı, ramazandan önceki son hafta sonu alışverişi için tezgâhlarını hazırladı. Ramazan yoğunluğunun Eminönü sokaklarında şimdiden hissedilmeye başlandığını belirten esnaf, “Eminönü hiçbir zaman bitmez, burası Türkiye’nin kalbidir. Aradığınız her şeyi burada bulursunuz” dedi.

‘RAMAZANIN ESKİ TADI YOK’

Tezgâh tezgâh dolaşarak Eminönü’nün nabzını tuttuk. Genel kanı deprem nedeniyle her yıl olan ilginin bu ramazanda azaldığı yönünde. “Ramazan alışverişi başladı ama eski tadı yok. Depremin etkisi ister istemez oldu. Son bir ayda yüzde 20-30’luk bir çekilme var” diyen esnaf, alışverişlerin günübirlik yapıldığına dikkat çekti. Peynirci Erdal Yusufoğlu, “Deprem ve fiyat artışı nedeniyle müşteri çekildi. İnsanlar günübirlik alışveriş yapıyorlar. İş yok, insanlar kilitlendi alamıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Eminönü bu ramazana buruk giriyor: Depremler ürün akışını etkiledi

LİMANDAKİ YANGIN HURMAYI ETKİLEDİ

Dolaştığımız tezgâhlar ramazana hazır. En çok dikkat çeken ise iftar sofralarının olmazsa olmazı hurma fiyatları oldu. Kuruyemişçiler hurmanın da Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilendiğini belirterek, “Depremin ardından İskenderun Limanı’nda çıkan yangın nedeniyle hurma bize geç geldi. Yokluk nedeniyle artan fiyatlar yeni yeni normale dönüyor. Şu anda geçen yıla göre yüzde 20 daha pahalıya satıyoruz” bilgisini verdi.

Hurma tezgahlarda son iki-üç gündür satılabiliyor. Esnafın verdiği bilgiye göre, hurmalar ramazana yakın İskenderun Limanı’ndan yola çıkıyordu. Depremin ardından İskenderun Limanı’nda çıkan yangın sebebiyle sevkiyatlarda gecikme yaşandı. Hurmalar İskenderun yerine Mersin Limanı’na geldi. Birkaç gün önce de Eminönü’ne ulaştı. Gecikmenin fiyatlara büyük etkisi olduğunu belirten Mısır Çarşısı esnafı, “Hurmanın kilosunu 490 liradan satıyorduk, sevkiyat sağlanınca fiyatı 395 liraya düşürdük. Depoda 5 ton hurma var, inşallah ramazanda bitireceğiz” dedi.
Esnaf ayrıca önümüzdeki hafta ramazanın başlamasıyla birlikte hurma fiyatlarına yüzde 20’lik artış beklentisinde olduklarının da altını çizdi. Artan fiyatların her yıl olduğu gibi ramazanın 15’inden sonra bir miktar düşeceği de belirtildi.

Haberin Devamı

PASTIRMANIN KG FİYATI 620 LİRADAN BAŞLIYOR

Et fiyatlarına gelen zam iftarlıklardan pastırma fiyatlarına da yansıdı. Geçen sene ramazan ayında 400 lira civarında olan pastırmanın kilogram fiyatı bu yıl 620 liradan başlıyor. Esnafın söylediğine göre fiyatlara zam gelmiş. 500 liradan 620 liraya çıkmış. Mısır Çarşısı’na girdiğinizde ise kilogramı 880 TL’ye de Kayseri pastırması bulabiliyorsunuz. Esnaf artan fiyatlara rağmen ramazan sebebiyle satışların iyi olduğunu söyledi.

Eminönü bu ramazana buruk giriyor: Depremler ürün akışını etkiledi

BİR ALIŞVERİŞ EN AZ BİN LİRA TUTUYOR

Eminönü’de fiyatlar değişken. İnsanların erişebilmesi için etiket makasının oldukça açıldığını gözlemledik. Örneğin kuru sele zeytinin kilosu 155 TL iken Gemlik zeytini ortalama 95 TL. Kudüs Hurması’nın kilogram fiyatı 120 ila 160 TL arasındayken, Medine Hurması’nda 240 TL’ye kadar çıkıyor. Kilogramı 50 TL’ye de lokum var 150 TL’ye de. Konuştuğumuz vatandaşlar da yavaş yavaş ramazana hazırlık yapmaya başladıklarını özellikle sahur için peynir, zeytin alışverişi yaptıklarını söyledi. Hesaplamalara göre dört kişilik bir aile için birkaç haftalık en temel ürünlerin alışverişine verilen para 1.000 TL’den başlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!