Elveda meyhaneci!

Güncelleme Tarihi:

Elveda meyhaneci
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2013 00:00

İstanbul’un ünlü Rum meyhanelerinin ardından meyhaneciliğe adını yazdıran Yakup Arslan, 63 yaşında hayatını kaybetti. Arslan, meyhanenin kapandığını belirtmek için yaptığı ünlü anonsu “Haydi beyler, yay vaziyetleri” ile akıllara yer etmişti.

Haberin Devamı

BEYOĞLUN’da 70’li yılların sonunda açtığı ilk meyhanesi Yakup’un hemen ardından açtığı Yakup 2 ile İstanbul’un simge mekanları arasına giren meyhanenin sahibi Yakup Arslan, dün öğle saatlerinde tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. 63 yaşında hayata gözlerini yuman Yakup Arslan’ın cenazesi bugün Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedilecek.

ADINA ŞİİRLER YAZILDI

Yakup Arslan’ın adının şiirlere, meyhanesini konçertorlara taşıyan süreç, 1960’ların başında Rize’den para kazanmak için amcısı Refik Arslan’ın yanına gelmesiyle başlıyor. Refik Arslan’ın yanında çalışırken, Edip Cansever’in “Çağrılmayan Yakup” şiirine ilham olan ve ismini veren Yakup Arslan, 1980’lu yılların başında kendi deyimiyle “Patronluk nasıl bir şeydir acaba” merakıyla ilk meyhanesi Yakup’u açtı. Daha sonra ilkinden daha büyük yere yeni bir meyhane açarak adını Yakup 2 koyan Arslan, ilk meyhanesini kısa bir süre sonra kapatarak 30 yıl süren meyhane günlerine başladı.

Haberin Devamı

BENİ BEN YAPAN GAZETECİLER

Beyoğlu’nun “entelektüel meyhanesi” olarak bilinen Yakup 2, yaklaşık 30 yıldır özellikle gazetecilerin, yazarların ve sanatçıların uğrak yeri. Arslan, kendisi gibi ünlü meyhaneci amcası Refik Arslan’ı da 2011 yılının temmuz ayında kaybetmişti. Daha önce verdiği röportajlarda “Beni ben yapan gazetecilerdir” diyerek yıllardır birlikte olduğu kişilere gönül borcunu anlatan Yakup Arslan, sağlık sorunları nedeniyle sadece gündüzleri meyhaneye uğruyordu. İşlerini oğulları Yıldıray ve Ufuk Arslan yönetiyordu.

SON KAPANIS ANONSU HAYATA

Yakup’a giden ünlü isimler onun “kapatma vakti” geldiğinde yaptığı elinde tespihiyle “Hadi beyler, yay vaziyetleri” anonsunun bir klasik haline geldiğini anlatıyor. Yakup 2’nin ünlü müdavimleri arasından Okay Gönensin, Müjde Ar, Hasan Cemal, Murat Belge, Güngör Uras, Yalçın Bayer, Selim İleri, Tuncel Kurtiz, Nuray Mert, Çiğdem Anad.

Hakkında beste yapılan meyhane

MÜZİK dünyasında kendisine ‘Ses sihirbazı’ (Klang-Magier) denilen Hamburg’lu Alman besteci Detlev Glanert, 1989’de Berlin Senatosu’nun verdiği bir burs ile bir süre İstanbul’da kalmıştı. Sık sık Asmalımescit’teki ‘Yakup 2’ye uğrayan Glanert, birçok ödüle sahip. Üç senfoni, sayısız oda müziği ve orkestra için konçertolar yazan Glanert Yakup 2 meyhanesi için yazdığı “Yakup 2-Bekleme Zamanı” konçertosu ile müzik literatürüne girmiş. Dört enstrüman Viyolin, Viyolonçello, Piyano ve Klarnet için yazılmış bir eser.

Haberin Devamı

Müdavimlerin görüşleri

* Arslan ailesi tarafından Yakup 2’nin “sahibi” olarak gösterilen Okay Gönensin, Yakup Arslan’ın ardından çok üzgün olduğunu belirterek, “İnsanların mutluluğundan keyifli olmasından keyif alan gönlü geniş bir insandı. Allah rahmet eylesin” dedi. 
* Ünlü mekanın müdevimlari arasındaki Güngör Uras’ın Arslan hakkındaki yorumu şöyle: “Yakup bir müesseydi. İçkili lokanta olmanın ötesinde belli bir entellektüel çevrenin kulübü havasında bir yerdi. Bunu sağlayan da onun kişliğiydi. Yakup’un bir diğer önemli özelliği kadınların içkili yere tek başlarına gidebilcekleri ilk yerlerden birisi olması.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!