Ekranda ne yazacak?

Güncelleme Tarihi:

Ekranda ne yazacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2015 21:59

4.5G’ye sayılı günler kala ‘Cihazların ekranında ne yazacak’ tartışması başladı.

Haberin Devamı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) ‘sorumluluk onlarda’ dediği mobil iletişim operatörleri akıllı cihazlarda 4.5G simgesinin olmadığını, ‘4G’ veya ‘LTE’ simgelerinden birini kullanmak zorunda kalacaklarını öne sürüyor.


MOBİL iletişim operatörleri akıllı cihazlardaki internet bağlantısını en az 10 kat arttıracak 4.5G için harıl harıl çalışmalarını sürdürüyor. Yaklaşık 5 ay sonra en gelişmiş mobil internet bağlantısı olan 4.5G’yi dünyada ilk kez kullanmaya başlayacağız. Ancak Türkiye’nin dünyada ilk kez 4.5G teknolojisini kullanması, ilginç detayları da ortaya çıkarıyor. Bu detaylardan biri de akıllı telefonların veya tabletlerin ekranında ne yazacağı. Bilindiği gibi şu anda 3G teknolojisi kullanıyoruz ve cihazların ekranlarında da ‘3G’ simgesi bulunuyor. Ancak 4.5G ile ekranda ne yazacağı konusunda mobil iletişim pazarında tartışmalar da başladı. Bunun sebebi de yabancı markaların akıllı telefon yazılımlarında 4.5G simgesi kullanmaması.

Haberin Devamı

SEÇENEKLER BELLİ

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yeni iletişim teknolojisinde ekranda ne yazacağı konusunda çalışmaların mobil operatörler tarafından yapılacağını ifade ediyor. Ekranda 4.5G yazması konusunda çalışma başlatan operatörler, akıllı telefon üreticileriyle görüşmeye başladı. Yabancı markalar, ekranda yazılan teknolojiler konusunda belirlenmiş standartları olduğu ve bu seçenekler arasında seçim yapılması gerektiğini söylüyor. Buna göre Apple iPhone modellerinde ‘4G’ veya ‘LTE’, Samsung ve diğer Android modellerinde ise ‘LTE’ veya ‘4G+’ seçenekleri sunuluyor. Başka bir deyişle mobil operatörler, üreticilerin sunduğu bu seçeneklerden birini tercih etmek zorunda kalacak. Yeni iletişim teknolojisinin adı ‘4.5G’ olarak kullanıcılara sunulsa da şu anda yapılan çalışmalar sonucunda akıllı cihazların ekranlarda ‘4G+’, ‘4G’ veya ‘LTE’ yazacak.

Önümüzdeki dönemlerde mobil iletişim operatörlerinin ve akıllı cihaz üreticilerinin yapacağı işbirliği sonucu ekranlarda 4.5G yazması gündeme gelebilir. Bunun için ise üreticilerin bir yazılım çalışması yapması gerekiyor. Bu konudaki en şanslı olanlar ise yerli üreticiler. Şirketlerin kendi içeriklerini geliştirebilmesine olanak tanıyan Android işletim sistemiyle yerli markalar 4.5G simgesini kullanmaya başlayacak. Hatta mobil iletişim operatörleri bu konuda çalışmaya başladı. Turkcell, Türk Telekom Grubu ve Vodafone kendi markalarına ait modellerde 4.5G simgesine yer vermesi bekleniyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!