Ekobi

Güncelleme Tarihi:

Ekobi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2006 00:00

10 milyon dolara ulaştım, yazılımla Osmanlı coğrafyasında yayılacağım

İZMİR
’de borçlanarak kurduğu Netsis’le ulusal yazılım pazarının önde gelen markalarından birini yaratan Murat Ihlamur, 10 milyon dolar ciroya ulaşan şirketiyle şimdi de Osmanlı coğrafyasında hızlı büyümek istiyor. Netsis; İran,
/images/100/0x0/55ea18b6f018fbb8f86b0713
Azerbaycan, Ukrayna ve Mısır’da önemli projeler alıyor.

TÜRK yazılım pazarının önde gelen markalarından Netsis’in patronu Murat Ihlamur, ürettikleri yazılımlarla 25 milyon dolarlık iş hacmi yarattıklarını, şirket olarak da 8-10 milyon dolar ciroya oturduklarını söylüyor. Ihlamur, Batı Avrupa’da Türk yazılımlarına önyargılı bakıldığını belirtiyor ve "Biz şirket olarak önce İzmir, sonra Türkiye pazarında başarıyı yakaladık. Şimdi de hedefimiz Osmanlı coğrafyasında yayılmak. Çünkü bu coğrafyada Türkler olarak büyük bir sempati görüyoruz" diyor.

ANADOLU’YU ÇOK GEZDİK: Ihlamur şöyle başlıyor girişimcilik öyküsünü anlatmaya: "Babam subaydı, Anadolu’yu çok gezdik. Ben İzmir’de Endüstri Mühendisliği okudum; sonra da bilgisayar mühendisliğinde yüksek lisans yaptım. Ardından iş hayatına atıldım. Önce yeni kurulmuş olan Ege Bilişim’de ikinci kişi olarak çalışmaya başladım. O firma çok hızlı büyüdü ve Türkiye’de bilişim firmaları arasında ilk 15 arasına girdi. 1991’de ise benim girişimciliğim başladı."

ÇALIŞTIĞIM ŞİRKET BATTI: Birinci körfez krizinde birçok firma gibi Ege Bilişim’in de olumsuzluklar yaşadığını anlatan Murat Ihlamur şöyle devam ediyor: "Kriz benim için fırsat oldu. 1991 krizinde çalıştığım firmada sıkıntılar başgösterdi ve firmanın sorunları büyüdü batma noktasına geldi. O sırada da ben de borç harç bir şirket kurdum ve Ege Bilişim’deki kadro olarak ’entellektüel sermayeyi’ kaybetmeden topladım. Şirket kurmasak hep birlikte işsiz kalacaktık. Ekip bana inandı, beraber yürüdük. Şu anda iş yazılımları sektöründe ’yerli olarak’ ikinci tümünde üçüncü sıradayız."

90 MİLYON BORÇLANDIM: Netsis olarak yola çıkarken sermayeyi borçlanarak koyduğunu anlatan Murat Ihlamur, "90 milyon lira sermaye koydum. Yatırımın büyük bölümünü leasing ile yaptık. Kayınpederim kefil oldu. Ayrıca borç da verdi. Babam da borç verdi" diyor. Piyasada o dönemlerde boşluk olduğunu da belirten Ihlamur, "Sektör yeni kuruluyordu. Bu durum bize kaldıraç oldu. Sonra kurumsal projelere de girdik" diye devam ediyor ve şöyle konuşuyor: "Önce küçük işletmelere dönük yazılımlarımız vardı. Birkaç yıl sonra büyük kurumsal projelere girdik. Ticari yazılımlarımız; muhasebe, finansman, satış-satın alma gibi yazılımlarla yürüdük. İstanbul’a geçiş önemli adım oldu bizim için. 1996’da Ericsson ilk büyük işimiz oldu ardından Opel Türkiye, Piyale gibi büyükler geldi. Şu anda 100 kişilik kadroyla çalışıyoruz. Çok büyük iş ortağı networkumuz var. 400’e yakın bizimle ilgili firma var. Bunlarda da 150 civarından bizden onaylı destek uzmanları çalışıyor."

OSMANLI SINIRLARI BAZ: Murat Ihlamur, "Şimdi de ihracata başladık. Osmanlı İmparatorluğu sınırlarını baz alıyoruz. İran’da iki büyük bayilik anlaşması imzaladık ve üçüncü işimizi aldık. Azerbaycan’da 3 büyük projeyi tamamladık. Mısır ve Ukrayna’ya da yerleştik ve projelere başladık. Avrupalıların ’Türkler teknolojiyi yapamaz’ diye önyargısı var. Osmanlı’nın etkin olduğu coğrafyada ise itibarımız çok iyi. Türkler bu bölgelerde çok saygı görüyor. Bölgede birinci olmak istiyoruz."

Yazılım için etkin stratejiye muhtacız

NETSİS Genel Müdürü Murat Ihlamur, Türk yazılım sektörünün ülke geleceği için çok kritik bir sektör olduğunu belirtiyor ve "Eğer teknolojiyi yapamazsak geleceğimizden korkmalıyız. Bu nedenle yazılımda ulusal bilinçle hareket etmeliyiz. Şu anda Türk yazılımcıların hepsi de dünyaya kafa tutacatk güçte ama olması gereken desteği göremiyoruz. Sürekli olarak Türkiye’ye ’bırakın teknolojiyi hizmet sektörüne yönelin’ diyorlar. Bu tuzağa düşmeyelim" diyor. Ihlamur, birçok devletin yazılım konusunda kendi sektörünü çok güçlü stratejilerle desteklediğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor: "Mesela Mısır’da orta ölçekli firmalara iş yazılımları alımlarında yüzde 85 devlet desteği var. Bu destek 50 bin euroya kadar çıkıyor. Bizde KOSGEB’in desteği 8-10 bin euro sınırında kalıyor. İran’da da yazılım sektörünü büyütmek için milyar dolarlar civarında bütçeler ayrılmış. Bizim hükümetimiz de bu konuda çok duyarlı ama henüz çok etkin destekler görülemedi. Bu nedenle nasıl bir strateji olması gerektiğini bir an önce bütün taraflar buluşarak belirlemeliyiz."

Katarlı United Development Millenya A.Ş.’ye ortak oldu

ATIKSU
arıtma sistemlerinde uzman Türk şirketi Millenya A.Ş.’nin yüzde 60’ını Katarlı inşaat firması United Development Company aldı. Türkiye’de ve Katar’da çevre sektörüne ve çevre teknolojilerine yönelik yatırımlar yapacak ortaklık ilk olarak 40.000 kişilik "Pearl-Qatar" projesinin Biyolojik Paket Atıksu Arıtma Sistemi’ni kuracak.

1997’den beri geliştirdiği teknolojileri ve know-how’larını patentlerle tescil ettiren firma yetkilileri, bir yıl önce United Development Company (UDC) ile görüşerek Pearl-Qatar’ın atıksu arıtma sistemine talip olduklarını belirttiler. Bu teklifle başlayan süreç Millenya A.Ş.’ye hem projeyi, hem de Katar UDC Firması’nın ortaklığını kazandırdı. Millenya A.Ş’nin CEO’su Bülent Hatay, "Teknolojimizi kanıtlayarak, Türkiye’ye çevre konusunda prestijli bir proje getirirdik. Aynı zamanda da değerli bir yatırım sermayesi de kazandırdık. Gururluyuz" dedi. Hatay yeni ortaklık yapısında yönetimin kendilerinde kalacağını da belirtti.

UDC halen, Pearl-Qatar isimli 2.5 milyar dolara mal olacak yapay adanın yanı sıra, hem Katar’da hem de birçok ülkede büyük projeler gerçekleştiriyor. 1999’da kurulan ve 1.5 milyar dolar kayıtlı sermayesi olan UDC şirketi; altyapı, enerji yoğun sektörler, hidrokarbona dayalı endüstriler, gayrimenkul, inşaat ve çevreyle ilgili büyük projeleriyle tanınıyor.

Domino’s Pizza 10 şube açacak

PİZZA
pazarının önemli firmalarından Domino’s Piza 10 yeni şube açacak ve şube sayısını 60’a çıkaracak. Mayıs ayında Türkiye’de 10’uncu yılını kutlayan firma yeni şubeleriin 5 farklı kentte açmayı planlıyor ve 1.6 milyon dolarlık yatırım yapacak. Büyümesini franchising sistemiyle sürdüren firmadan franchise almanın çok kárlı bir yatırım olduğunu vurgulayan Domino’s Pizza Türkiye Genel Müdürü Aslan Saranga, "Mevcut franchise’larımız ikinci, üçüncü ve hatta dördüncü dükkanlarını açıyor. Çünkü Domino’s Pizza’da hem yatırımın geri dönüşü son derece hızlı hem de sürekli büyüyen bir müşteri potansiyeli var" dedi. Saranga, İstanbul Nişantaşı’ndaki pizza okulunda da sektöre personel yetiştirdiklerini söyledi.

Korkmazlar’ın 75 milyon dolarlık oteli açıldı

ANTALYA Side’de 75 milyon dolarlık yatırımla, 12 ay içerisinde tamamlanan Silence Park Resort, görkemli bir törenle açıldı. Ordu Mesudiyeli Korkmaz ailesinin sahibi olduğu Erko Group, Silence Beach Oteli’nden sonra Silence Park Resort Oteli’ni Türk turizminin hizmetine sundu.

Turizm yatırımlarını çeşitlendirmek isteyen Erko Group’un Kars Sarıkamış’ta, Erzurum Palandöken’de, Afyonkarahisar’da, Antalya’da ve İstanbul’da da otel projeleri bulunuyor. Silence Resorts Genel Koordinatörü İbrahim Kalender, Sarıkamış’ta turizm tahsisleri bulunduğunu belirterek buraya kış turizmini hedefleyen 5 yıldızlı bir tesis kurmayı düşündüklerini açıkladı. Kalender, Erzurum Palandöken’de ise dünya ve avrupa kayak şampiyonalarının düzenlenebileceği yetkinlikte bir otel kurmayı hedeflediklerini söyledi. Bu bölgedeki tesise 25 kilometre uzakta termal bir kaynağı da değerlendireceklerini belirten İbrahim Kalender, Afyonkarahisar ve İstanbul’un Anadolu yakasında otel yatırımı yapacaklarını bildirdi.

650 kişilik istihdam sağlayan Silence Park Resort Oteli’nde 763 oda ve 1.800 yatak kapasitesi bulunuyor. 1 kral dairesi, 8 suit odanın yer aldığı otelde özürlüler için de 8 oda tasarlanmış.

Sürmeli kapının patentini aldılar

DUVAR
İçine Çalışan Sürme Kapı Mekanizmaları üreten Hamaş Ltd., Türk Patent Enstitüsü’nden "Faydalı Model Belgesini" de aldı. Hamaş Ltd.’nin ortakları A.Hamdi Özkardeş ve Aşkın Ayçelep, kapıların yaşam alanlarındaki dezavantajlarını ortadan kaldırmak için tasarladıkları ’sürme kapı’ ile 5 farklı modelde ürettikleri kapıların ’ray ve makara’ sistemiyle çalıştığını söylediler. Bu sistem için gerekli tüm kilit çeşitlerinin de firma tarafından üretildiğini anlatan Özkardeş ve Ayçelep şu bilgileri verdi: "İçinden çıkan montaj prospektüsü ile bir mekanizmanın yerine konması 10 dakika alıyor. Duvar içine çalışan Master Pencere Mekanizmaları ve Dış Kapı Mekanizmalarını da 2007 başında müşterilerimizin hizmetine sunacağız."

İnönü’de İktisat Kurultayı başlıyor

İNÖNÜ
Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, "Ulusal Bağımsızlık için Türkiye İktisat Politikaları Kurultayı" düzenliyor. İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu’nun onursal başkanlığını yapacağı Kurultay’ın amacı ulusal bağımsızlık ile iktisat politikaları arasındaki ilişkiyi Türkiye günmedine taşımak. Bugün başlayacak kurultayda, ’Küreselleşme ve Ekonomik Bağımsızlık’, Avrupa Birliği ve Ulusal Ekonomi’ Yabancı Sermaye ve Borçlanma’, ’Sanayileşme ve Ulusal Sanayi Politikaları’, Tarımsal Gelişme ve Ulusal Tarım Politikaları’, Enerji Güvenliği ve Ulusal Enerji Politikaları’, Ulusal Finans Politikaları, Özelleştirmenin Ekonomik ve Toplumsal Sonuçları’ gibi önemli tartışmalar yapılacak. Kurultay, 16 Haziran Cuma gününe kadar devam edecek.

İHKİB okullarından 450 yeni mezun

İSTANBUL
Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle kurduğu ve sektöre nitelikli eleman yetiştirilmesi konusunda önemli işlevi olan Avcılar İHKİB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Meslek Lisesi, Yenibosna İHKİB Hazırgiyim Meslek Lisesi, Küçükçekmece Endüstri Meslek Lisesi İHKİB Konfeksiyon Makineleri Bakım ve Onarım Bölümü, Zeytinburnu Meslek Lisesi İDMİB Deri Konfeksiyon Bölümü, TRİSAD Triko Örme ve Konfeksiyon Meslek Lisesi’nde mezun olan 450 genç diplomalarını aldı. İHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, "Burada söylenecek çok şey var, gelecekte bu sözleri sektör adına siz söyleyeceksiniz. Sektöre hoş geldiniz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!