Egeli ihracatçının çıkış kapısı Bergama olacak

Güncelleme Tarihi:

Egeli ihracatçının çıkış kapısı Bergama olacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2024 07:00

Egeli ihracatçılar Bergama’da kurulan Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nde faaliyete hazırlanıyor. Altyapısı tamamlanan bölgenin Egeli ihracatçı için bir çıkış kapısı olacağını belirten EİB Başkanı Jak Eskinazi, “Serbest bölgedeki birçok firma birçok kalemde vergiden muaf olacak. Şimdiden kurulan fabrikalar için binlerce genç iş başvurusunda bulundu. Bölgedeki üniversiteli ve meslek liseli gençlerin nitelikli eğitimi için mentörlük projeleri yürütülüyor” dedi.

Haberin Devamı

Batı Anadolu Serbest Bölgesi (BASBAŞ), Bergama’da kurulan ve birinci fazda altyapı çalışmaları tamamlanan bölgeye yatırım için ihracatçılara çağrı yaptı. Ege İhracatçı Birlikleri’nde konuyla ilgili düzenlenen toplantının açılışında EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi konuştu.

Sanayicilerin ‘yük’ olarak gördüğü birçok konunun Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nde muafiyet kapsamında olduğunu hatırlatan Eskinazi, “Serbest bölgelerde yüzde 100 Kurumlar Vergisi istisnası, yüzde 100 gelir vergisi istisnası, muhtasar ödemesi muafiyeti, KDV muafiyeti, serbest kâr transferi, Gümrük Vergisi muafiyeti, KKDF muafiyeti, ucuz enerji kullanımı gibi kolaylıklar ihracatçılarımıza uluslararası pazarlarda rekabet avantajı sağlayacak. Sanayi yatırımları, limanları ve karayolu bağlantıları ile Bergama’da çok değerli bir yerde kurulan Batı Anadolu Serbest Bölgesi, yatırım düşünen arkadaşlar için çok avantajlı bir fırsat sunuyor. BASBAŞ’ın, yatırımcıya hazır hale getirdiği fabrika ve ofis binaları sayesinde, yatırımcının bina ve arsaya sermayesini yatırmadan, faaliyet ruhsatını aldıktan sonra bir ay içinde düğmeye basıp üretime geçebiliyor olması da cazip bir durum” dedi.

Haberin Devamı

ÇİNLİLERİN İLGİSİ YÜKSEK

BASBAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO’su Dr. Faruk Güler de, konuşmasında “Marmara’da sıkışan sanayinin başka bölgelere dağıtılması noktasında burası öncelikli bir yatırım bölgesi olarak ön plana çıkıyor. Yabancı yatırımcılarla da yaptığımız görüşmelerde özellikle Çinli firmaların ilgisinin yüksek olduğunu görüyoruz. BASBAŞ’ın kısa zamanda bölgeye güçlü yatırımcılar kazandıracağına inancımız tamdır” bilgisini verdi.

DÖRT FİRMA ÜRETİME BAŞLIYOR

Batı Anadolu Serbest Bölgesinde bu yıl dört firmanın üretime başlayacağını söyleyen Dr. Faruk Güler, bu firmalardan birinin geçtiğimiz aylarda iş ilanı verdiğine ve başvuran bin 500 kişinin Bergama Ticaret Odası önünde uzun kuyruk oluşturduğuna dikkat çekti. Güler, “Bergama deyince bize hep işgücü var mı diye soruyorlar. Biz de bölgeyi iyi bildiğimiz için var diyoruz. Soma, Ayvalık, Aliağa, Foça, Dikili gibi ilçeler 15 ila 25 dakika arasında bir yolculukla ulaşılabiliyor. 2023 verileriyle bu bölgenin 15-49 yaş aralığındaki potansiyel istihdam oranı 350 bin civarında. Sadece Bergama ve Dikili’de 10 meslek yüksek okulundan yılda 1.000’e yakın mezun veriliyor. Bergama’da eğitim veren Dokuz Eylül ve Ege üniversitelerine bağlı meslek yüksek okullarından da günün şartlarına uygun mesleki eğitim gören öğrenciler, bölgede kurulacak işletmelerin kalifiye iş gücünü oluşturacak” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

CV HAVUZU OLUŞTURULDU

Bölgedeki nitelikli işgücü oluşturacak gençlerle şimdiden projeler yürütmeye başladıklarını vurgulayan BASBAŞ CEO’su Güler, şu bilgileri verdi: “Geçen yıl 80 öğrenciyle başlattığımız mentorluk eğitimini bu yıl da devam ettiriyoruz. Bu öğrencilerimizi geliştirdiğimiz müfredata uygun olarak çalışma hayatına hazırlıyoruz. Ayrıca bölgedeki okulların yönetimleri mezunlarının CV’lerini toplayarak bizlerle paylaşıyor. Bu CV havuzu da eleman arayan yatırımcılar için önemli avantaj sağlıyor. Ayrıca, Bergama ASB içinde bir meslek lisesi inşa edilmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Biz de BASBAŞ olarak bu projeye destek olacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!