Efsun Tekyeten: Canlı bir tarihi yaşadık

Güncelleme Tarihi:

Efsun Tekyeten: Canlı bir tarihi yaşadık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2018 22:36

AK Ajans Başkanı Efsun Tekyeten “100. Yıl Kampanyası” isimli çalışmanın hikayesinden bahsederken; "Bu ilanları yaparken, sloganlarını bulurken, altyazılarını fotoğraflarını seçerken ajans ekibiyle canlı bir tarih dersi işledik. Canlı bir tarihi yaşadık, bizim için müthiş bir deneyimdi, çok büyük bir onurdu" dedi.

Haberin Devamı

Jüri Özel Ödülü ‘nü kazanan, Yeni Adana Gazetesi için yaptığınız “100. Yıl Kampanyası” isimli çalışmanın hikayesini anlatabilir misiniz? (Nasıl bir brief ile yola çıkıldı, hangi “iç görü” üzerinden ilerlendi, bulunan yaratıcı fikir nasıl doğdu, tasarım aşamasında neler yaşandı) Yeni Adana Gazetesi’nin yaklaşımı nasıldı?

Yeni adana Gazetesi'nin yüzüncü yıl kampanyasını gönüllü yürütmek istedik. Yeni Adana Gazetesi'nin yöneticileriyle ve yüzüncü yıl komitesi ile çalışmaya başladık. Şu anda güzel bir Yüzyıllık almanak hazırlanıyor ve bu çalışmalar sırasında da bazı ilanlar yapmak istedik. Bu ilanları yaparken Yeni adana Gazetesi'ni diğer gazetelerden ayıran en büyük özelliği şuydu; Türkiye'de yayınlanmaya başlayan ve devam eden 100 yaşındaki TEK Gazeteydi ve bu çok değerliydi. Ve bu gazetenin en değerli şeyi de arşiviydi. bu ilanları yapmak istediğimizde gazeteden arşivini bizimle paylaşmasını rica ettik Çukurova Üniversitesi kütüphanesine bağışlanmıştı. bu arşivi inceledik, gazetenin kendi elindeki arşivi günlerce karıştırdık Türkiye Cumhuriyeti'nde mihenk taşı olan birkaç Tarih vardı, bunlarla ilgili ilanlar yaptık Bu arada tahmin edersiniz ki Yeni adana Gazetesi'nde Mustafa Kemal Atatürk'ün çok fazla izi var, gazetenin sahibi Ahmet Remzi Yüreğir yaşadığı sıkıntılar ve büyük mücadele sırasında Mustafa Kemal Atatürk'le mektuplaşmıştı. Tabii ki biz bu hikayeden çok etkilendik. bu hikayelerden birkaç ilan yapmak istedik, bunlardan bir tanesi 1938 yılında 10 Kasım'da Atatürk'ü kaybettiğimiz haberinin yayınlandığı nüsha idi. Bu nüshayı bulmak hiç kolay olmadı. Gazetenin arşivinde bulamadık, üniversitede bulamadık ve Ankara’daki milli kütüphaneyi aradık. Oradaki memur buldu ve zaman çok azdı biz Kırmızı’ya katılmaya karar vermiştik. Memur “ Size yardımcı olabilirim ama buraya birini göndermeniz gerekiyor” dedi. Malum biz adana'da yaşıyoruz ve Ankara'dan bir dostumuzdan rica ettik. Orada da istediğimiz bir iki nüshayı bulabildik. Tam bir hafiye gibi çalıştığımızı söyleyebiliriz. Gerçekten bütün ekip, hem internette araştırdık, hem de aklımıza gelen her yerde tüm kütüphanelerde arşivleri taradık Bununla birlikte kadına seçme ve seçilme hakkının verildiği sayıya ulaştık Kennedy suikastinin verildiği sayıya ulaştık. Buna benzer bir kaç ilanla seri yaptık. Bu ilanları yaparken, sloganlarını bulurken, altyazılarını fotoğraflarını seçerken ajans ekibiyle canlı bir tarih dersi işledik. Canlı bir tarihi yaşadık, bizim için müthiş bir deneyimdi, çok büyük bir onurdu. Bu ödülü almak. Ak Ajans için önemliydi ama bu ödülü yeni gazetesi kampanyası ile almak daha anlamlıydı. Jüri özel ödülü bizim için ayrıca çok daha değerli, çok teşekkür ediyoruz Tabii ki Kırmızı ödülleri Hürriyet himayesinde bir yarışma Biz reklamcılar için de çok değerli. Türkiye'de şu anda yayın hayatında olan en eski Ulusal Gazete’nin ödül töreninde 100 yaşındaki bir yerel gazeteye jüri özel ödülü verilmesi ise çok daha anlamlıydı o yüzden çok teşekkür ediyoruz bizim için çok güzel bir deneyimdi.

Haberin Devamı

Jürinin çalışmanızı özel ödüle değer bulmasını sağlayan özellikler sizce neler?

Haberin Devamı

Biz çok büyük bir özenle çalıştık Bu kampanyada diğer işlerimizde de olduğu gibi ama itiraf etmeliyiz ki AK Ajans tarihinin en anlamlı işiydi. Ajansa emeğinden dolayı vermiştir ama kesinlikle gazetenin de yüzüncü yılına gelmesinden dolayı hakkını teslim etmek adına bu güzel hareketi yapmışlardır.

Kırmızı’nın sektöre katkısı konusunda ne düşünüyorsunuz? Kırmızı gibi bir yarışma neden olmalı, neden önemli?

Kırmızının 15.si ve ilk günden beri tabii ki takip ediyoruz, içindeyiz, bazı yıllar katılmamış olabiliriz. Kırmızı Ödülleri reklam sektöründe çok önemli olabilir ama Anadolu reklamcılığında yeri bambaşka. Ben olaya şöyle bakıyorum dev bir bütçeyle dev bir kadroyla Atasay reklamını hazırlayan ajansla bizim gibi çok daha mütevazı bütçeli ama en azından ruhu yüreği hayalleri de dev olan Anadolu reklamcılarını bir araya getirmek tanıştırmak bu coşku ve bu heyecanı diri tutmak adına bile kırmızı yaşamalı ve Bence sektör için çok anlamlı bir yeri var. Sadece Hürriyet'in markası değil kırmızı, reklamcıların ortak markası. O yüzden emeği geçen ve sahip çıkan herkese teşekkür ediyorum.

Haberin Devamı

Efsun Tekyeten: Canlı bir tarihi yaşadık

Efsun Tekyeten: Canlı bir tarihi yaşadık

Efsun Tekyeten: Canlı bir tarihi yaşadık

Efsun Tekyeten: Canlı bir tarihi yaşadık

Efsun Tekyeten: Canlı bir tarihi yaşadık

BAKMADAN GEÇME!