Eczacıbaşı Tıp Onur Ödülü Prof. Dr. İmran Özalp’e verildi

Güncelleme Tarihi:

Eczacıbaşı Tıp Onur Ödülü Prof. Dr. İmran Özalp’e verildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2023 07:00

Eczacıbaşı Topluluğu’nun 1959’dan bu yana tıp ve eczacılık bilimlerini desteklemek üzere düzenlediği Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri’nde bu yılın kazananları belli oldu. 64’üncü kez verilen destekler bu yıl; Tıp Onur Ödülü, Tıp Bilim Ödülü, Tıp Teşvik Ödülü ile Bilimsel Araştırma Destek Ödülleri ve Tıp Öğrencileri Proje Ödülleri kategorilerinde sahiplerini buldu.

Haberin Devamı

2023 Tıp Onur Ödülü, zihinsel özrün diyet tedavisi ile çocuklarda görülen ‘fenilketonüri’ hastalığının engellenmesinin yanında, hastalığın takibi ve tedavisinde büyük öneme sahip olan ‘Yenidoğan Taraması’ programının Türkiye’de başlatılmasına öncülük eden Prof. Dr. İmran Özalp’e verildi.

KALITSAL HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE ÖNCÜ

2002’den bu yana Türk ve dünya tıbbına büyük katkılarda bulunan bilim insanlarına verilen Tıp Onur Ödülü’nün beşinci sahibi olan Prof. Dr. İmran Özalp, kalıtsal hastalıkların tedavisinde öncü isimlerden biri. Prof. Özalp, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı eğitim programı kapsamında tıp eğitimi ve uzmanlık eğitiminde kalıtsal metabolik hastalıklarla ilgili bölüm çalışmalarını yürüten ilk öğretim üyesi. ABD’den döndükten sonra, 1971 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi’nde pediyatri bölümünde kalıtsal metabolik hastalıkların tanı, tedavi ve takiplerinin yapıldığı “metabolizma-nütrisyon” ünitesini kurdu. Bu ünitede metabolik hastalıkların tanısı için laboratuvar yöntemleri geliştirildi. Birçok kalıtsal amino asit metabolizması bozuklukları ve Türkiye’de o zamana kadar varlığı bilinmeyen başka metabolik hastalıklar da ilk kez bu ünitede tanımlandı.

Haberin Devamı

Bu yıl Tıp Bilimi Ödülü ise, gerçekleştirdiği çalışmalarla gerek Türkiye’de gerekse de uluslararası alanda ‘pediyatrik romatoloji’ bilim dalının gelişmesinde önemli rolü bulunan, dünya tıp literatürüne çocukluk vaskülitlerine dair ‘Ankara Kriterleri’ni kazandıran Prof. Dr. Seza Özen’e verildi.

Eczacıbaşı Tıp Onur Ödülü Prof. Dr. İmran Özalp’e verildi

TIP TEŞVİK ÖDÜLÜ İKİ KİŞİNİN OLDU

Çeşitli sağlık parametrelerini uzun vadede ölçen ve analiz eden cihazların geliştirilmesine katkıda bulunan Doç. Dr. Savaş Taşoğlu ile translasyonel immünoloji üzerine yaptığı çalışmalar kapsamında geliştirdiği MOG ve nörofasin antikor testlerini Türkiye’ye kazandırarak binlerce hastanın tanı almasına katkıda bulunan Doç. Dr. Atay Vural da, Tıp Teşvik Ödülü’nün sahipleri oldular.

Haberin Devamı

Bilimsel Araştırma Destek Ödülü, Prof. Dr. Tuğba Bağcı Önder’e verilirken, ‘Kişiselleştirilmiş Tıp’ konulu Bilimsel Araştırma Destek Ödülü de Dr. Gözde Korkmaz’ın oldu. 2023 Tıp Öğrencileri Proje Ödülü ise, Muhammed Miran Öncel’e ve Muhammed Fatih Kırcalı’ya verildi.

BAKMADAN GEÇME!