ECB ve Fed’in faizi sabit tutması bekleniyor... ‘Faiz indirimleri için henüz erken’

Güncelleme Tarihi:

ECB ve Fed’in faizi sabit tutması bekleniyor... ‘Faiz indirimleri için henüz erken’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2024 07:00

Merkez bankaları yılın ilk faiz kararlarını açıklamaya başladı. TCMB 250 baz puan artışa giderken, ECB faiz artışını pas geçti. Fed’in de 30 ve 31 Ocak’ta faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor. Enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklerin sürdüğüne dikkat çeken merkez bankalarının odağında artan jeopolitik gerilimler var.

Haberin Devamı

Merkez Bankası (TCMB) önceki günkü faiz kararında parasal sıkılaşma adımlarının sonlandığına işaret ederken, Avrupa’da faiz indirimleri için henüz erken olduğuna dair bir uzlaşı hakim. ABD Merkez Bankası (Fed) tarafındaki yetkililer ise, enflasyona bağlı olarak 2024’ün ilk yarısında faiz indirimi yapabileceğini belirtiyor. Ancak bazı isimler, indirim için daha fazla kanıt ve sabır gerektiğini vurgulamıştı. İngiltere Merkez Bankası’nın da 1 Şubat’ta faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor.

ECB PAS GEÇTİ

Tüm bu gelişmeler ışığında TCMB’nin politika faizini 250 baz puan artışla yüzde 45 seviyesine çıkardığı 25 Ocak’ta, Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz artışını pas geçti. Faiz oranlarını art arda üçüncü toplantıda da sabit tutan ECB, faiz indirimlerinin hâlâ uzak olabileceğine işaret eden ifadelerini sürdürdü. Banka, üç temel politika faizini sabit bırakma kararı aldığı toplantıda refinansman faizini yüzde 4.50’de, mevduat faizini yüzde 4’de, marjinal fonlama faizini de yüzde 4.75 seviyesinde korudu. Borçlanma maliyetlerinin bu düzeyde yeterince uzun süre tutulmasının tüketici fiyatlarının kontrol altına alınmasına önemli katkı sağlayacağının kaydedildiği ECB metninde ayrıca, “Sıkı finansman koşulları talebi azaltıyor ve bu da enflasyonun aşağı çekilmesine yardımcı oluyor” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

ENFLASYON RİSKİ SÜRÜYOR

ECB’nin dikkat çektiği konulardan biri de enflasyona yönelik risklerin sürüyor olması. ECB Başkanı Christine Lagarde, bu noktada dezenflasyon sürecinde daha çok yol alınması gerektiğini söyledi ve jeopolitik gerilimlerin enflasyon için yukarı yönlü risk taşıdığına dikkat çekti. “Enflasyon yılın geri kalanında aşağı gelecek. Beklentilerin üzerinde yapılan harcamalarla büyüme yüksek olabilir” diyen Lagarde, “Jeopolitik gerilimler enflasyon için yukarı yönlü risk taşıyor. Kredi dinamikleri bir miktar iyileşse de zayıf kalmaya devam ediyor. Faiz indirim tartışmaları için erken. Faiz indirim zamanı için söylediklerimin arkasındayım. Ücretlerdeki artış bir noktada karlılıklarda aşağı yönlü hareket getirebilir. Dezenflasyon sürecinde daha fazla yol almamız gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

YAZ AYLARINA İŞARET ETTİ

Lagarde ayrıca, Ortadoğu’daki gerilim ve Kızıldeniz’deki nakliye aksaklıklarının Euro Bölgesi enflasyonunu yeniden yükseltebileceği uyarısında da bulundu. Frankfurt’ta gazetecilere yaptığı açıklamada Lagarde, “Enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskler arasında, özellikle Ortadoğu’da artan jeopolitik gerilimler yer alıyor; bu durum yakın vadede enerji fiyatlarını ve navlun maliyetlerini yükseltebilir ve küresel ticareti engelleyebilir” dedi.

Enflasyon görünümü böyleyken, yatırımcılar da ilk faiz indirimi için hâlâ nisan ayına işaret ediyor. Lagarde’ın da aralarında bulunduğu yetkililer yaz aylarında yapılacak ilk faiz indiriminin daha muhtemel olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

TCMB: ENFLASYONDA SINIRLI İYİLEŞME

Öte yanan TCMB ise, PPK metninde dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceği mesajını verdi. Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılığın gözden geçirileceği ifade edildi.

TCMB’ye göre, manşet enflasyon, son Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümle uyumlu bir artış kaydetti. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik risklerin ise enflasyon baskılarını canlı tuttuğuna dikkat çekilen metinde ayrıca, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında başlayan sınırlı iyileşmenin devam ettiği vurgulandı.

Haberin Devamı

FED’İN DE PAS GEÇMESİ BEKLENİYOR

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerine ne zaman başlayacağına ilişkin tartışmalar piyasalarda yakından izleniyor. Fed’in 30 ve 31 Ocak tarihlerinde yapacağı toplantıda faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor. Ancak asıl odak noktası, mart toplantısında ve sonrasında neler olacağı...

Enflasyonun beklenenden daha hızlı düşmesi halinde 2024’ün ilk yarısında faiz indirimine gidilebileceğini de belirten yetkililer, martta bir faiz indirimi yapmak için ise herhangi bir işaret vermedi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, cuma günü yaptığı açıklamada faiz indirimlerinin yakın olduğunu düşünmek için “erken” olduğunu söyledi ve politikayı gevşetmeden önce enflasyonun yüzde 2’ye doğru istikrarlı bir yörüngede ilerlediğine dair daha fazla kanıt görmesi gerektiğini belirtti. İlk faiz indiriminin haziran ayında gelmesini bekleyen Morgan Stanley baş ABD ekonomisti Ellen Zentner ise, “Fed sabırlı olabilir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!