ECB Başkanı Mario Draghi konuştu, piyasalar hareketlendi

Güncelleme Tarihi:

ECB Başkanı Mario Draghi konuştu, piyasalar hareketlendi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2015 15:14

Avrupa Merkez Bankası (ECB) kredileri canlandırma ve euro bölgesinde enflasyonun yükselmesini sağlamak adına mevduat faizini yüzde -0.20'den yüzde -0.30'a indirdi. Draghi, düzenlediği basın toplantısında, parasal genişleme programını Mart 2017 sonuna kadar uzatma kararı aldıklarını açıkladı. Draghi'nin Euro Bölgesi'ne destek açıklamalarının ardından Euro, dolar başta olmak üzere diğer para birimleri karşısında değer kazandı. Euro/TL, 3,14 seviyesine yaklaştı. Sabah 13 yılın zirvesine çıkan dolar endeksi ise bir ayın en düşük seviyelerine geriledi.

Haberin Devamı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) varlık alım programını yeniden düzenleyerek tahvil alımlarını 2017'ye uzatırken, euro cinsi belediye ve bölgesel yönetim tahvillerini de program kapsamına alındığını açıkladı.

Ayda 60 milyar euro tutarında devlet tahvili satın alan ECB, alım programının süresini Eylül 2016'dan en azından Mart 2017'ye kadar uzatıldı.

ECB Başkanı Mario Draghi, merkez bankasının politika faizini sabit tutma, mevduat faizini ise düşürme kararının ardından düzenlenen basın toplantısında, varlık alımlarından elde edilecek gelirlerin yine tahvil alımlarında kullanılacağını belirtti.

ECB Başkanı, "Varlık alımları enflasyonda sürdürülebilir yukarı yönlü hareket görülene kadar sürecek. Varlık alımları kapsamına euro cinsi bölgesel ve yerel yönetim tahvilleri de alındı. Kararlar enflasyonun hedefe yükselmesi için alındı; ekonomik görünüm üzerindeki riskler aşağı yönlü" dedi. 

Haberin Devamı

"TÜM ENSTRÜMANLARI KULLANMAYA HAZIRIZ"
Draghi, "Tüm enstrümanları kullanarak adım atmaya hazırız" diyerek, destek mesajını vurguladı.

Varlık alımları tahvil getirilerinin düşmesini ve bankaların verdiği kredilerin artmasını sağlayarak programın yavaş ve aralıklarla da olsa işe yaradığı sinyalini veriyor.

EURO BİR AYIN ZİRVESİNDE
Açıklamalar sonrasında, Draghi'nin ekonomiyi destekleyeceğiz mesajlarını şiddetle vurgulaması Euro'nun değerlenmesini sağladı. 

Euro, dolar karşısında 1,0894 ile dört haftanın zirvesini gördü, günlük kazanım yüzde 2'yi aştı.

Euro, Türk Lirası karşısında da 3,1348 seviyesinden işlem görüyor. 

Geçen hafta Cuma günü 2.93'ü aşan, ardından kayıplarını azaltarak bugün güne 2.89 civarında başlayan dolar/TL gün boyunca aşağı yönlü bir seyir izleyerek saat 1630 itibarıyla 2.8737/2.8740 seviyesinde işlem gördü.

MEVDUAT FAİZİNİ AŞAĞI ÇEKTİ
Analistlerin beklentileri doğrultusunda gerçekleşen mevduat faiz indirimi, paralarını ECB'de tutan bankaların maliyetini artırarak daha fazla kredi verilmesini teşvik etmeyi amaçlıyor.

ECB'nin bankalar için borçlanma maliyetini simgeleyen gösterge faiz oranı ise değişmeyerek yüzde 0.05'te sabit bırakıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!