E&Y: Türkiye’ye yatırım artacak

Güncelleme Tarihi:

E&Y: Türkiye’ye yatırım artacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2024 07:00

Uluslararası danışmanlık, denetim ve vergi şirketi Ernst & Young’ın (E&Y) analizine göre, geçen yıl 6 Şubat depremleri, genel seçim dönemi, ekonomik belirsizlikler, yakın coğrafyada yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkileriyle yaşanan daralmaya rağmen yabancı yatırımcının ilgisi arttı.

Haberin Devamı

Buna göre:

Yabancı yatırımcının alıcı olduğu işlemlerin oranı 2022’de yüzde 23 iken, 2023’te yüzde 29’a yükseldi.

En çok yatırım ABD, Birleşik Krallık, Avrupa Birliği ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden geldi.

Yatırımcıların niteliğine bakıldığında; Türkiye’de 2023’te işlemlerin yüzde 38’inin finansal yatırımcılar tarafından gerçekleştirildiği, bu işlemler arasında Getir (500 milyon dolar), Advantage Capital-Sabancı Renewables (185 milyon dolar), Insider’ın (105 milyon dolar) yer aldığı görülüyor.

 Bu yıl ise, 2023 sonunda artan faizlerin pozitif yönde etkilerinin hissedilmesi, genel seçimin yarattığı belirsizliklerin geride kalması ve pandeminin küresel piyasalardaki etkisini tamamen yitirmesi ile yatırımların hem global anlamda hem de Türkiye’de artması bekleniyor.

Haberin Devamı

 Kimyasal ürünler başta olmak üzere endüstriyel üretim, yenilenebilir enerji, gıda alanlarında yatırımların yoğunlaşacağı; bununla birlikte finansal teknolojiler, oyun ve e-ticaret alanlarındaki teknolojik girişimlerin ilgi çekmeye devam edeceği ve özellikle işlem sayısının artacağı öngörülüyor.

 EY analizine göre özelleştirme tarafında da beklenti; 2024-2026 Orta Vadeli Program’a göre özelleştirme gelirlerinin bir önceki yıla oranla artacağı yönünde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!