‘E-denetim’e yoğunlaşılacak

Güncelleme Tarihi:

‘E-denetim’e yoğunlaşılacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2019 08:30

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 9 ayda 102 bin ürün denetlendiğini bunlardan yüzde 19’unun uygunsuz çıktığını söyledi.

Haberin Devamı

Pekcan, Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu Taslağı hazırladıklarını belirterek yasalaşmasıyla yeni bir dönem başlayacağını vurguladı. Ticaret Bakanlığı’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile ürün güvenliği denetiminden sorumlu sekiz bakanlık ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla “Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kurulu Toplantısı yapıldı.

Toplantının açılışında Pekcan, ürünlerin gözetim ve denetim sisteminin daha etkin ve caydırıcı bir yapıya dönüştürülmesi gerektiğini belirterek “Ürün güvenliği sisteminin temelini oluşturan kanun 2002 yılından itibaren yürürlüktedir. Aradan geçen süre zarfında bazı eksiklikler tespit edildi. Bunun için Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu Taslağı’nı hazırladık. İlk olarak imalatçı, yetkili temsilci, ithalatçı ve dağıtıcıların her birinin sorumluluklarını net olarak belirledik. İzlenebilirliği kanuna ekleyerek büyük bir boşluğu dolduracağız. Böylece kaynağı bilinmeyen ürünler sistemden silinecek. Piyasada bulunan ürünlerin toplatılmasının yanı sıra tüketicilerin elindeki güvensiz ürünlerin geri çağrılması hukuki altyapıya kavuşturulacak” dedi.

Haberin Devamı

E-TİCARETE ETKİN DENETİM

Taslak yasalaştığında, elektronik ticaret kanallarıyla satılan ürünlere ilişkin daha etkin denetimler yapılabileceğini kaydeden Pekcan, şöyle konuştu: “Güvensiz ürünün sebep olduğu ölüm ve yaralanmalarla yol açtığı zararlardan imalatçı veya ithalatçı zarar görene karşı sorumlu olacak. 2019-2021 dönemi çalışmalarının temelini oluşturacak yeni Ulusal Piyasa Gözetimi ve Denetimi Stratejisi’ni kabul etmeyi umuyoruz. Bu belge AB’ye tam üyelik için ‘malların serbest dolaşımı’ faslının açılış kriterlerinden olması açısından da önem taşıyor. Yeni ve karmaşık risklerin tespitine ve e-ticaret gibi yeni alanların denetimine odaklanacağız.”

11 MİLYON CEZA KESTİK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da geçen yıl 63 bin 820 ürünün denetiminin yapıldığını belirterek, “Bu ürünlerin 21 bin 729’unun teknik mevzuata uygun olmadığını tespit ettik. Uygunsuz çıkan ürünler nedeniyle üreticilere 11 milyon lira idari para cezası uyguladık. 199 ürün hakkında güvensizlik kararı verdik ve bunları piyasadan toplattık” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!