Dünyanın aracını şarj edecek

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın aracını şarj edecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2024 07:00

Vestel Mobilite adıyla enerji depolama alanındaki tüm faaliyetlerini tek çatı altında toplayan Vestel, araç şarj uygulama yelpazesini genişletti. Elektrikli filo araçlarına da hizmet vermeyi planlayan şirketin hedefi üç yılda değerini milyar dolar seviyesine ulaştırmak.

Haberin Devamı

Vestel, mobilite ve enerji depolama alanlarındaki faaliyetlerini ‘Vestel Mobilite’ adı altında birleştirdiğini duyurdu. Elektrikli araçlar, şarj istasyonları ve batarya depolama sistemleri gibi teknolojilere odaklanan şirket, bu sayede önümüzdeki üç yıl içinde değerini milyar dolar seviyesine taşımayı hedefliyor. Yeni araç ekosisteminde de iç ekranları ve elektronik kontrol üniteleri gibi birçok alanda tedarikçi rolünü üstlenen Vestel, telekomünikasyon sektöründen, konut ve ticari alanlara kadar geniş bir yelpazede enerji depolama çözümleri sunuyor. Vestel, önümüzdeki yıllarda bu alanda büyük bir pazar payı elde etmeyi planlıyor.

TOPLU TAŞIMAYA ENERJİ

Vestel CEO’su Ergün Güler’in verdiği bilgiye göre şirket, sadece binek araçlara değil, toplu taşıma araçlarına da hizmet verecek şarj çözümleri üzerinde çalışıyor. Bu yıl hızlı şarj olarak anılan 720kW’lık, 2025’te ise ultra hızlı şarj için 1MW güç çıkışı sunan elektrikli araç şarj istasyonu satışa sunmaya hazırlandıklarını belirten Güler, ürettikleri elektrikli araç şarj istasyonları ile bugüne kadar Türkiye ve Avrupa’da 30’a yakın ülkede, 180 binden fazla şarj soketi yerleşimi yaptıklarının altını çizdi. Ergün Güler Vestel’in halen, Battpower, BP Pulse, EDF, E.ON, Electrip, Eneco, Exertis, Kalyon, Migros, Shell, TOGG, Total, Viessmann, Virta, Vitol, Webasto gibi hem global hem de yerli birçok müşterisi bulunduğuna vurgu yaparak hedef büyüttüklerini belirtti.

Haberin Devamı

‘PAZARDA ÖNEMLİ BİR OYUNCU OLACAĞIZ’

Elektrikli araç pazarının önümüzdeki yıllarda büyük bir ivme kazanmasını beklediklerini belirten Vestel CEO’su Ergün Güler, 2023’te elektrikli araçların, satılan yeni araçlardaki oranının yüzde 12 olduğunu ve 2030 yılına kadar elektrikli araç satışlarının toplam araç satışlarının yüzde 45’ine ulaşacağının öngörüldüğünü kaydetti. Güler, “Elektrikli araç sayısındaki büyük artış neticesinde elektrikli araç komponentleri pazarının da 2030 itibarıyla yaklaşık 440 milyar dolar seviyesine gelmesi bekleniyor. Boston Consulting Group’un tahminlerine göre 2030’a kadar dünya genelindeki elektrikli araç stokunun 225 milyon adede ulaşacağı tahmin ediliyor. Buna paralel şekilde şarj soketi sayısının da 124 milyon adet seviyesine ulaşacağı öngörülüyor. Bu da yaklaşık 42 milyar dolar seviyesinde bir pazar anlamına geliyor. Biz 2017’denberi elektrikli araç şarj istasyonu üretiyoruz, 2018’den beri de ihracat yapıyoruz. Yeni yapılanmayla Avrupa ve Türkiye pazarında önemli bir oyuncu olmayı amaçlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BAZ İSTASYONLARINA YENİ NESİL DEPOLAMA

Enerji depolama sistemlerinde hem konut hem de toplu kullanım için üretilen modellerin giderek önem kazandığını belirten Güler, şunları söyledi: “Bu alanda da ilk 75kwh ve 300kwh’lık ürünlerini pazara sunan Vestel, 2024’te 5mwh’lik güneş enerji santralları için kullanılacak depolama ünitelerini pazara sürecek. Özellikle telekom şirketlerinin baz istasyonlarına sunacağımız enerji depolama hizmetleri ile iletişim kesintilerinin de önüne geçilebilir.”

BAKMADAN GEÇME!