Domateste ihracat yasağı kalktı

Güncelleme Tarihi:

Domateste ihracat yasağı kalktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2023 07:00

Ticaret Bakanlığı geçen yıl domates, patates, patlıcan gibi ürünlerde Tarım ve Orman Bakanlığı’na verdiği ihracat kısıtlama yetkisini geri aldı.

Haberin Devamı

Böylece 2 Mart’ta yürürlüğe giren domates ihracatına ilişkin kısıtlama da kalkmış oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı 2 Mart’ta, domates ihracatına 14 Nisan’a kadar sürecek bir kısıtlama getirmişti. Söz konusu düzenleme üretici ve ihracatçıların tepkisine neden olurken domates fiyatlarının iç piyasada yüzde 40’a varan oranda düşmesini sağlamıştı. Ancak Ticaret Bakanlığı, dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı’na verdiği ihracat kısıtlama yetkisini geri aldı.

Bakanlığın, 27 Ocak 2022 tarihli Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ ile domates, kuru soğan-sarımsak, hıyar ve kornişon, fasulye, patlıcan, sivribiber, zeytin, fasulye, kırmızı mercimek, portakal, mandarin, limon, karpuz, elma, zeytinyağı, kümes hayvanları, horoz, tavuk, sakatatları, yumurta, tereyağı ihracatında gerektiğinde dönemsel düzenlemeler yapma yetkisi 31 Aralık 2022 tarihine kadar Tarım ve Orman Bakanlığına verilmiş, bu yetki süresi daha sonra uzatılmıştı. Ancak dünkü kararla Ticaret Bakanlığı bu ürünlerde gerektiğinde ihracatı kısıtlama yetkisini yeniden uhdesine almış oldu. Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talebi üzerine lüzum gördüğü durumlarda tarım ürünlerini “ihracı kayda bağlı ürün listesine” eklemek suretiyle kısıtlayabiliyor.

BAKMADAN GEÇME!