Dışişleri’nde yemek savaşları

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri’nde  yemek savaşları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2016 11:06

Dışişleri Bakanlığı’nın, personeli için açtığı yemek ihalesinde “gramlar” savaştı. 850 personele yemek hazırlanması ve dağıtılması için açılan ihalede, önce itirazlar üzerine kazanan firma değiştirildi. Bu kez de ihaleyi kazanan firmanın yemeklerin porsiyonlarında bazı malzemelerin gramlarını eksik verdiği iddia edildi.

Haberin Devamı

 Kamu İhale Kurulu tarafından yapılan hesaplama sonrasında ise itirazların doğru olmadığı sonucuna varıldı ve kasım ayından bu yana sonuçlandırılamayan yaklaşık 2 milyon TL’Lik ihale tamamlandı.

İTİRAZ ETTİ

Kasım ayındaki ihalenin sonucu açıklandıktan sonra itirazlar başladı. Kendilerinin ihale dışında bırakıldığını ve açıklamalarının dikkate alınmadığını belirten bir firmanın itirazını değerlendiren Kamu İhale Kurulu, şikayetçiyi haklı buldu ve tekliflerin tekrar değerlendirilmesine karar verdi. Yapılan yeni değerlendirmede ise itirazda bulunan firmaya ihalenin verilmesine karar verildi.

10 GRAM EKSİK

Ancak bu kez de bir başka firma, Kamu İhale Kurulu’na itirazda bulundu. İtiraz dilekçesinde ilk olarak “Etli nohut yemeğinde porsiyon başına 60 gram olması gereken kemiksiz dana eti miktarını, kazanan istekli 50 gram olarak beyan etmiş. Bu nedenle rakamları yanlış” iddiasında bulunuldu.

Firmanın, kazanan firmayla ilgili diğer itirazları da şöyle sıralandı: “Yayla çorbasında 50 gram limon olması gerekirken, kazanan firmanın yemeğinde böyle bir unsur bulunmuyor. Salataların en az 200 gram olması gerekiyor. Ancak isteklinin antep ezmesi 165 gramdan fazla değil. Kısır da 200 gram yerine 150 gram olarak bildirilmiş. İrmik helva 150 gram olması gerekirken, 140 gramdan fazla değil. Tarhana çorbasında 15 gramlık un katkısına yer verilmemiş. Ekmeği de hesaplamalara dahil etmişler. Oysa ekmek yardımcı giderdir.”

Bunun üzerine Kamu İhale Kurulu’nun 6 Nisan tarihindeki toplantısında, kazanan firmanın teklifi “gram gram” incelendi. Bu kapsamda etli nohut yemeğinin porsiyonunda 30 gram et olmasının şartnameye göre yeterli olduğunu belirleyen kurul, yayla çorbasında ise limon şartı bulunmadığını saptadı. Salatalarla ilgili sıkıntıların ise maydonozun demet üzerinden bildirilmesi nedeniyle kaynaklandığı sonucuna varan kurul, itirazı reddetme kararı aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!