Deprembilimci Prof. Kaypak’tan kritik uyarı: Üç aydan önce ne evlere girin ne de temel atın

Güncelleme Tarihi:

Deprembilimci Prof. Kaypak’tan kritik uyarı: Üç aydan önce ne evlere girin ne de temel atın
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2023 07:00

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ‘büyük deprem’ sınıfına girdiğini ve artçılarının da yıkıcı büyüklükte olacağını yineleyen Sismolog Prof. Dr. Bülent Kaypak, “Bölgede hâlâ depremler ve artçılar nedeniyle kayıplar veriyoruz. Deprem yağmurları devam ediyor. En az üç ay boyunca ne yapılara girilmeli ne de kalıcı konutların temelleri atılmalı” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi ve deprembilimci Prof. Bülent Kaypak, deprem bölgesindeki illerde sadece ağır değil orta ve hafif hasarlı binalara da girilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Binaların çevresinde güvenlik şeritleri oluşturulması gerektiğini söyleyen Kaypak, “Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6’lık depremler ‘büyük deprem’ grubuna girer. Bölgede artçılar üç aydan üç yıla kadar sürebilir. Dördüncü haftaya girilmesine rağmen 10 bini aşkın artçı oldu. Bundan sonra da 6’nın üzerinde artçılar gelebilir, bunlar da yıkıcı olur. Dolayısıyla deprem yağmuru sürüyor” dedi.

YAĞMURDA BETON DÖKÜLMEZ

Kahramanmaraş depremlerinin ardından meydana gelen Hatay depremleri ve Malatya artçıları can almaya devam ederken, Hürriyet’in sorularını yanıtlayan sismolog (deprembilimci) Prof. Dr. Kaypak, bölgede binalara girilmemesi hatta kalıcı konut temellerinin de atılmaması gerektiğini vurguladı. Bütün bunlar için en az üç ay beklenilmesi gerektiğini ifade eden Kaypak, şöyle konuştu: “Deprem yağmuru devam ediyor. Yağmur varken beton dökülmez. Kalıcı konut inşa edilmesi planlanan Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman bu depremlerin merkezinde, kalbinde. Titreşimler devam ediyor. Diyelim kalıba betonu döktünüz. Titreşimler sürerken, betonun çakılları altta kalır, suyu yukarı çıkar. Dolayısıyla o betonun dayanımı zayıf olur. Amacımız burada depreme karşı dayanıklı konutlar yapmaksa en azından üç ay deprem sağanağının dinmesini beklememiz, bu esnada detaylı zemin etütlerini yapmamız gerekir. Yoksa 6 ve üzeri büyüklükte artçı geldiğinde o beton çöp olur, sökmeniz gerekir. ‘TOKİ’nin elinde zaten yapılmış etütler var’ diyemezsiniz. Onlar yapılmış konutların etütleri, hemen yanında bile olsa yeni parselin etüdü ayrıca yapılmalıdır.”

Haberin Devamı

Bölgede enerji boşalımının halen devam ettiğine dikkat çeken Kaypak, hasarlı ya da hasarsız hiçbir binaya girilmemesi gerektiğini de vurguladı. Kaypak, “Vatandaşlarımız ne olursa olsun, hiçbir şekilde herhangi bir binaya girmemeli. Ağır hasarlı, orta hasarlı, az hasarlı hatta hasarsız binaya bile girilmemeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

Deprembilimci Prof. Kaypak’tan kritik uyarı: Üç aydan önce ne evlere girin ne de temel atın

Bülent Kaypak

İSTANBUL’DA ÇÜRÜKLER HEMEN BOŞALTILSIN

- Olası bir Marmara depreminin yaratacağı etkilere de değinen Prof. Dr. Kaypak, çevredeki illerde de tedbirler alınması gerektiğini ifade etti. Kaypak, “İstanbul diken üstünde. Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Bakırköy, Kartal sahillerinden başlayarak, 1999’dan önce yapılmış tüm binaları hızla tarayıp çürükler tespit edilmeli. Bugünden itibaren yeni konut yapımı beklenmeksizin boşaltılmalı. Bunun için de merkezi hükümet yerel yönetimlerle ortak hareket etmeli, tüm bilim dallarının katılımıyla, ortak akılla bu işe çare bulunmalı. İstanbul depremi gerçekleştiğinde Türkiye ekonomisi, sanayisi çöker. Türkiye ikinci bir depremi kaldıramaz. Dolayısıyla kritik sanayinin deprem açısından sorun olmayan bölgeye, İç Anadolu Bölgesi’ne taşınması gerekir. Sanayi oradan demiryoluyla da Mersin Limanı’na bağlanabilir” uyarılarında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!