Denizlere nefes

Güncelleme Tarihi:

Denizlere nefes
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2017 21:21

Bu yıl 11. kez düzenlenen Boat Show farklı bir konuyla açılış yaptı. Genelde en büyük tekneleri ya da milyon Euro’luk yatlarıyla gündeme gelen fuarda, ilk gündem maddesi ‘KDV ve ÖTV’ indirimleri oldu. Fuardaki ortak görüş ise, “Sektör zor durumdaydı. İndirimler sayesinde satışlar artacak, sektör rahat nefes alacak” oldu.

Haberin Devamı

GEZİNTİ gemileri, yatlar, kotralar ve teknelerden alınan ÖTV’nin sınırlanması ve KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi sektörde mutluluk yarattı. Dün VIP açılışı yapılan, bugün halka açılacak ‘CNR Avrasya Boat Show-11. Uluslararası Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı’nın ana gündemi de vergi indirimleri oldu. Fuardaki tüm tekne, yat üreticileri ve distribütörler kararın sektöre büyük hareketlilik getireceğine inanıyor. Artık leasing ve kredi imkânlarının da ortaya çıktığını anlatan sektör temsilcileri daha ucuz tekneler için talebin bir hayli arttığını söylüyor. 

İLAÇ GİBİ GELDİ

Trio Yatçılık Genel Müdürü Murat Bekiroğlu, sektörün vergi indirimi kararı öncesinde bitik durumda olduğunu belirterek, “Satışlar yüzde 50 düşmüştü. KDV ve ÖTV indirimleri sektöre ilaç gibi geldi. Yüksek vergi nedeniyle yüzde 99’u yabancı bayrak taşıyan tekneler de Türk bayrağına dönüş yapacak. Kararla bize çok fazla talep gelmeye başladı. 15 bin Euro’su olanlar 40 bin Euro’luk bir tekneyi leasing ve kredi yöntemiyle ödemeyi düşünüyor. Banka yöneticileri yeni kampanyalar yapalım diye sürekli bizleri arıyor” dedi. Karina Yatçılık Satış ve Pazarlama Müdürü Uğur Şahin de şunları söyledi: “Aslında KDV’nin yüzde 18’den yüzde1’e indirilmesi ile devlet de yat ve teknelerden vergi alabilecek. Artık Türkiye’de tekne ve yat satışları artacak. Pazar büyüyecek. Uzun vadeli satışların da önü açılmış oldu.”

 

Haberin Devamı

3 KATLI TÜNEL İÇİN TEKLİFLER 15 ŞUBAT’TA 

ULAŞTIRMA Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, fuarda İstanbul’un yeni projelerinden ‘3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nin detaylarına ilişkin bilgi verdi. Arslan, “Hem raylı sistemin olduğu, hem karayolunun, taşıtların geçeceği bir tünel olacak. İhale sürecini başlatmıştık, ön yeterlilikleri belirledik ve bu kapsamda 15 Şubat’ta mali teklifleri alacağız” dedi.  KDV ve ÖTV indirimleri ile ilgili de Arslan, “6 bin tane tekne Türk bayrağına geçtiği zaman Türkiye ekonomisine katkısı olacak. Bayrağımızın prestiji bizim için önemli. Bu kadar kolaylık sağlandıktan sonra, hala Türk bayrağına geçmemekte direnen Türk sahipli tekneler olursa onlara da zorluklar ve yaptırımlar getireceğiz”  dedi. 

AZUREE 41

Haberin Devamı

Kıraça Holding şirketlerinden Sirena Marine, CNR Avrasya Boat Show’a bu yıl Azuree markasının üç modeli ile katılıyor. Türkiye’de ilk defa sergilenecek olan Azuree 41’in yanı sıra Azure 46 ve Azuree 33C’de fuarda yerini aldı. 2016’nın en iyi performans teknesi seçilen Azuree 41’in dünya prömiyeri eylülde Cannes Boat Show’da gerçekleştirilmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!