Deniz, güneş, kum, tarih, doğa ve yöresel lezzetler

Güncelleme Tarihi:

Deniz, güneş, kum, tarih, doğa ve yöresel lezzetler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2017 11:00

Alanya, Türkiye’nin en çok turist çeken ilçesi... Türkiye’nin toplam turizm gelirinin yüzde 10’unu Alanya karşılıyor. Antalya bölgesine gelen turist potansiyelinin ise yüzde 30’unu Alanya ağırlıyor. Alanya’yı turistlerin gözünde cazip kılan onlarca alternatif var... İşte onlardan bazıları...

Haberin Devamı

ANADOLU Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat’ın 1221 yılında başlattığı imar faaliyetleriyle gerdanlık gibi süslenen şehir merkezinde yer alan kayalık yarımadanın üzerindeki Alanya Kalesi, en iyi korunagelmiş ortaçağ kalesidir. Doğal özellikleriyle de öne çıkan bu kaleyi keşfetmek için yürüyerek gezmenizi öneririz.
Kızılkule yanındaki Herbaryum Müzesi’nde kalenin endemik flora ve faunasına ait örnekler görebilir, bir açık hava müzesi olarak düzenlenmiş liman bölgesindeki Keykubat’ın yaptırdığı Kızılkule ve Tersane’yi deniz kokusunu içinize çekerek gezebilir; sonra Tophane Mahallesi’nde geleneksel Alanya evlerinin ara sokaklarında dolaşabilirsiniz. Yorulduğunuzda tarihi bir Alanya evinin alt katındaki kafede mola verebilirsiniz.

AKDENİZ’LE KUCAKLAŞMA

Haberin Devamı

Altı kilometre uzunluğundaki surların üzerinde yer alan Orta Kapı’ya varıp, buradan Akdeniz panoraması eşliğinde kalenin 250 metre yüksekliğindeki en uç noktasına ulaşabilirsiniz. Gemili Mescit’i gezebilir, Ehmedek bölgesindeki Süleymaniye Camisi, İpek Evi, Kültür Evi, Mecveddin Sarnıcı ve Ehmedek surlarını da gördükten sonra, dokuma tezgahları ile doğanın çıkardığı sesler eşliğinde tur güzergahlarını takip ederek İçkale’ye gidebilir ve Alaeddin Keykubat’ın sarayının bulunduğu yerde Akdeniz’le kucaklaşabilirsiniz.

SYEDRA’DA GÜN BATIMI

Olağanüstü doğal güzellikteki kayalık yarımada ve üzerindeki ihtişamlı surları denizden görmek için bir tekne turu yapabilir ve yarımadanın deniz mağaraları önünde serinlemek için denize atlayabilirsiniz. Alanya kültür turunuzu Damlataş Mağarası, hemen yakınındaki muhteşem bronz Herakles heykelinin sergilendiği Alanya Müzesi, Atatürk Evi ve Müzesi ile Kent Müzesi’ni gezerek tamamlayabilirsiniz. Vaktiniz varsa Cuma Pazarı’nı gezip, bölgede yetişen taze meyvelerin tadına bakabilirsiniz. İsterseniz biraz daha uzaklara ulaşıp, Syedra antik kentinde güneşi batırabilir, Sapadere Kanyonu’nda doğayı yakından izleyebilir, Dim Mağarası’nı gezip çayın kenarında dinlenip, serin sularda yüzebilirsiniz.

Deniz, güneş, kum, tarih, doğa ve yöresel lezzetler

Haberin Devamı

YABANCILARLA KOMŞU OLDUK

Akdeniz çanağında turizmin ilk başladığı yerin Alanya olduğunu belirten Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Turizmin başlangıç noktası olması ve zengin kültürel değerleri göz önüne alındığında şehrimiz, hala Akdeniz bölgesinin en önemli turizm merkezi olma özelliğini koruyor” dedi.
Alanya’da, 79 ülkeden 37 bin mülk sahibi, 17 bin de yerleşik yabancının (yeni Alanyalının) yaşadığını hatırlatan Başkan Yücel, “Yabancılarla kapı komşu olduk. ‘Yeni Alanyalılar Meclisi’ adı altında yabancılardan oluşan bir de meclisimiz var. Türkiye’de yabancı vatandaşların aldığı konutların üçte biri de Alanya’da satılıyor. Bu da şehrimizin ne kadar önemli bir tatil merkezi olduğunu ortaya koyuyor” dedi.

Haberin Devamı

Deniz, güneş, kum, tarih, doğa ve yöresel lezzetler

SPORUN HER ÇEŞİDİNİ YAPABİLİRSİNİZ

Alanya’da profesyonel sporların yanı sıra birçok amatör spor dallarının da rahatlıkla yapılabileceği doğal ortam ve tesislerin bulunduğunu kaydeden Yücel, yamaç paraşütü, su kayağı, yüzme, trekking, safari, dalış, rafting, sörf, yelkenli, plaj voleybolu, dağ bisikleti gibi sporlara meraklı turistleri Alanya’ya beklediklerini söyledi.

Deniz, güneş, kum, tarih, doğa ve yöresel lezzetler

DOYUMSUZ YÖRESEL LEZZETLER

Alanya’nın yalnızca deniz kum güneş üçlüsünden ibaret olmadığını, mutfak kültürünün ve tarımsal faaliyetlerin de şehrin bir parçası olduğunu belirten Yücel, Culinary Heritage Europe (Avrupa Mutfak Mirası) ağına Türkiye’den kabul edilen ilk şehrin Alanya olduğunu vurguladı. Alanya’nın onlarca yöresel yemeğinin yaşatılması için Yöresel Mutfak Atölyesi adıyla sık sık kurslar düzenlediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Deniz, güneş, kum, tarih, doğa ve yöresel lezzetler

BU KENTTE ENGEL YOK

“Engelsiz Turizm Kenti Alanya Projemizle, Engelsiz Turizmin temelinde yer alan, engellileri topluma bağımlılıktan kurtaracak hizmetlerimiz önceliğimizdir” diyen Yücel, yerli ve yabancı turistlerin tatillerini sorunsuzca geçirmelerine imkân sağlayacak ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik çalışmaları ile engelli bireylerin hiçbir sorunla karşılaşmadan Alanya’da huzur ve güvenle tatil yapabildiklerini anlattı.

Deniz, güneş, kum, tarih, doğa ve yöresel lezzetler

DAHA ÇOK BİSİKLET YOLU YAPILACAK

PRESTİJ Caddeleri projesinin ilk defa uygulandığı Alaiye Caddesi’ne yapılan bisiklet yolu; yamaç paraşütü, su kayağı, trekking, yüzme, safari, dalış, rafting, sörf, yelkenli, plaj voleybolu ve dağ bisikleti gibi alternatif sporların merkezi Alanya’ya ayrıcalık kattı. “Alanya’yı daha güzel hale getirmek için Prestij Caddeleri Projemizi hayata geçirdik” diyen Başkan Yücel, bu caddelerin sayısını arttırarak daha çok bisiklet yolu yapacaklarını, ulaşımda bisiklet kullanımını arttıracaklarını söyledi. Yücel, “Bisiklet stresi azalttığı gibi çevremizi de koruyor; bisiklet kültürünü yaymak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Deniz, güneş, kum, tarih, doğa ve yöresel lezzetler

DOĞRUDAN UÇABİLİRSİNİZ

Gazipaşa Havalimanı’nın bölge turizmi ve Alanya için çok önemli olduğunu belirten Başkan Yücel, yurtdışı seferlerin yanı sıra iç hatlarda da İstanbul ve Ankara’ya karşılıklı seferlerin devam ettiğini söyledi. Yücel, “2009 yılında açılan ve ilk ticari uçuşunu 2010’da gerçekleştiren Alanya-Gazipaşa Havalimanı 2011 yılında dış hat uçuşlarına açıldı. Alanya merkeze yaklaşık 20 dakika uzaklıktaki Alanya-Gazipaşa Havalimanı’na, dünyadaki turizm pazarının önde gelen dev şirketlerinden Tez Tour, Odeon Tour, Anex Tour direkt uçuş yapıyor” dedi.

Deniz, güneş, kum, tarih, doğa ve yöresel lezzetler
1 HAZİRAN’DA HİZMETE GİRİYOR

Damlataş Sosyal Tesisleri ile Alanya Kalesi Ehmedek Kapısı arasına planlanan Teleferik Projesi inşaatında sona yaklaşılıyor. Son iki yıldır teleferikle ilgili yoğun mesailer harcadıklarını belirten Başkan Yücel, “Teleferik en geç Mayıs’ta çalışır hale gelecek, 1 Haziran’da da işletmeye açılacak. Bu yaz Alanya halkı teleferiğe binecek. 17 kabinle saatte 1.130 kişi taşınacak. Alanya’ya değer katacak bir yatırım. Hem taşıma hem de seyirlik güzel bir proje” diye ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!