Deloitte: yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisi sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Deloitte: yabancı yatırımcıların Türkiyeye olan ilgisi sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2007 14:20

Danışmanlık firması Deloitte, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin sürdüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

Deloitte Türkiye, Türkiye'deki Birleşme ve Satın Alma işlemleri ile ilgili bir yarı yıl değerlendirmesi yaptı. Değerlendirmede, Türkiye'de 2007'nin ilk yarısında yaklaşık 10,5 milyar dolarlık birleşme ve satın alma gerçekleştiği, yabancılar tarafından gerçekleştirilen 41 birleşme ve satın alma işleminin toplam tutarının 9,6 milyar dolara ulaştığı ifade edildi.

Değerlendirmede, bu işlemler içinde, toplam hacmi 6 milyar doları bulan 31 işlemin Avrupalı yatırımcılarca gerçekleştirildiğine dikkat çekilerek, 2007'nin sonunda Türkiye'de birleşme ve satın alma hacminin 18 milyar dolara ulaşacağı tahmini yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve parlamento seçimlerinin ardından Türk şirketlerinin bu yıl da yabancı sermaye için çekiciliklerini koruduğu belirtilen raporda, yılın ilk yarısında gerçekleşen birleşme ve satın almalarla ilgili 66 işlemin toplam değerinin, değeri açıklanmayan işlemlerle ilgili tahminler de göz önüne alındığında 10,5 milyar dolara ulaştığı aktarılan açıklamada, geçen yıl aynı dönemde bu rakamın 11 milyar dolar seviyelerinde olduğu bildirildi.
Yabancılar tarafından gerçekleştirilen 41 birleşme ve satın alma işleminin toplam tutarının 9,6 milyar dolara ulaştığı, bunların içinde toplam hacmi 6 milyar doları bulan 31 işlemi Avrupalı yatırımcıların gerçekleştirdiği belirtilen raporda, özellikle Hollandalı yatırımcıların satın almaları dikkat çekici olduğu, 10 işlemde 3,6 milyar dolara kadar çıkan hacimleri ile Türkiye'ye yüksek bir ilgi gösterdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Raporda, Hollanda yatırımları arasında ING tarafından Oyak Bank'ın, Eureko tarafından Garanti Sigorta ve Garanti Emeklilik'in, TBIH tarafından Ray Sigorta'nın ve Corio tarafından da çeşitli gayrimenkullerin satın alınması gibi önemli işlemlerin yer aldığı, Türk şirketlerine gösterilen ilgide Hollandalı yatırımcıları, Almanlar ve İngilizler'in takip ettiği açıklandı.

Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar, son üç yıl içinde Türkiye'ye gelen yabancı yatırımcıların yüzde 80'inin kararlarından memnun olduğunu gözlemlediklerini, seçim tartışmalarına karşın, bu yılın ilk yarısında da yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin artarak sürdüğünü, düşük enflasyon, yüksek büyüme, AB ve IMF çıpaları ile desteklenen ekonomik istikrar gibi temel özellikleri ile Türkiye'nin yatırım yapılması gereken bir piyasa olarak değerlendirilmeye devam edildiğini dile getirdi.

-EN BÜYÜK İŞLEMLER-

Haberin Devamı

Yılın ilk yarısında, 2 milyar 673 milyon dolar ile Oyak Bank'ın, 1 milyar 275 milyon dolar ile İzmir Limanı'nın ve 602 milyon dolar ile Eczacıbaşı Sağlık'ın satın alınması, 2007'nin ilk yarısının en büyük üç işlemi olarak kayda geçti.
Raporda, en büyük yatırımların yöneldiği finans, enerji, altyapı, iletişim ve gayrimenkul sektörlerindeki 10 işlemin, aynı dönemde gerçekleştirilen toplam işlemlerin yüzde 70'inden fazlasını oluşturduğu, yıl başındaki beklentilere paralel olarak, Oyak Bank'ın ING'ye satılması ve çeşitli sigorta şirketlerinin satılmasının etkisiyle finansal hizmetlerin, yılın ilk yarısında geçen yıllardaki gibi en canlı sektör olduğuna işaret edildi.

Haberin Devamı

Yatırım fırsatları için Türk pazarını dikkatle tarayan finansal yatırımcıların etkisinin eskisinden daha belirgin olduğuna işaret edilen çalışmada, 2007'nin ilk altı ayında, girişim sermayesi fonlarının, yaklaşık 400 milyon doları bulan 8 işlem gerçekleştirdiği ifade edildi.

“Bunlar arasında CVC'nin Beymen ve Boyner alımı, Bosphorus Real Estate Fund'ın Neo Shopping Center alımı, Templeton'un Tat Canned Goods ve İş Venture Capital'in Ode Insulation satın alımları da yer aldı” denilen değerlendirmede, yıl başındaki beklentilere paralel olarak finansal hizmetlerin yılın ilk yarısında geçen yıllardaki gibi en canlı sektör olduğu kaydedildi.

Raporda, şunlar kaydedildi:
“Son iki yıldır üzerinde beklentilerin yoğunlaştığı gayrimenkul sektörü 2007'nin ilk yarısında başlangıcını yaptı. 10 işlem ile toplam 919 milyon dolar tutarlık işlem hacminin de gösterdiği gibi, gayrimenkul bu dönemde yatırımcıların gözdesi oldu. Ayrıca elektrik üretimi ve doğal gaz dağıtımı gibi alt sektörlerinde satın almalar gerçekleşen bir başka popüler sektör de enerji olarak öne çıktı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!