Ciroları yüzde 30 arttırdı... Alışverişte bayram etkisi

Güncelleme Tarihi:

Ciroları yüzde 30 arttırdı... Alışverişte bayram etkisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2024 07:00

BAYRAM alışverişleri yapıldı. Ramazan Bayramı’nda tüketiciler bayramlık alışveriş için mağazalara ve online alışverişe yöneldi.

Haberin Devamı

Bayrama özel yapılan indirimlerle birlikte perakende sektöründe bayram alışverişinin cirolara ortalama yüzde 20-25 katkısı olurken, e-ticaret tarafında ise geçen seneye göre ortalama yüzde 30’a yakın artış yaşanıyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, “Ramazan ve Kurban bayramlarındaki toplam cironun yaklaşık yarısı arife günü gerçekleştiriliyor. Bu ramazanda tatil bayramdan üç gün önce başladı. Cumartesi gününden itibaren alışverişte bir canlılık gözlemliyoruz. Dini bayramlarda özellikle market, gıda, akaryakıt, giyim ve yemek kategorilerinin cirolarında önemli artışlar görülüyor. Perakende sektörünün geneli için konuşmak gerekirse bayram alışverişinin cirolara ortalama yüzde 20-25 oranında katkı yapacağını söyleyebiliriz” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Ciroları yüzde 30 arttırdı... Alışverişte bayram etkisi
Sinan Öncel

100 MİLYAR LİRALIK SATIŞ

IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara da Hürriyet’e bayramda e-ticaret sektöründeki hareketliliği değerlendirdi. Özkara, bayram sezonunda online alışveriş cirosunun sektör genelinde önemli bir büyüme sağlamasını beklediklerini belirterek, “Beklentimiz sektör genelinde toplamda 80-100 milyar TL’lik bir satış yapılması. Bu da geçtiğimiz yılların aynı dönemine kıyasla rekor bir ciro diyebiliriz” dedi. Özkara, şöyle devam etti: “E-ticaret sektörü, son birkaç yıldır sürekli bir büyüme trendi gösteriyor. Geçen yıla göre bayram alışverişinde yüzde 25-30 arasında bir artış bekliyoruz. Tüketicilerin e-ticarete duyduğu güvenin artmasının yanında özellikle bayram döneminde yapılan çeşitli indirimler ve kampanyalar bu artışa katkı sağlıyor. Bayram alışverişinde en çok tercih edilen ürünler ise genellikle giyim, elektronik ve gıda ürünleri oluyor. Ayrıca, bu özel dönemde kişisel bakım ve ev dekorasyonu ürünlerine olan ilgi de artış gösteriyor.”

SEPET TUTARLARI ORTALAMA 1500 TL

Bayram döneminde ürün gruplarında yüzde 10’dan yüzde 50’ye kadar indirimler uygulandığını ifade eden Özkara, “Özellikle en çok rağbet gören kategorilerde daha cazip indirim oranları ile tüketicilere çeşitli fırsatlar sunuluyor. Ortalama sepet tutarları, genellikle 1500 ile 3000 TL arasında değişiyor. Bu dönemde en büyük indirimler giyim, elektronik ve ev yaşam kategorilerinde yapıldı. En çok cironun ise giyim ve elektronik sektörlerinden gelmesini bekliyoruz, çünkü bu kategoriler geleneksel olarak da bayram alışverişinde en çok tercih edilenler arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Ciroları yüzde 30 arttırdı... Alışverişte bayram etkisi

 KARGODA DA BAYRAM TRAFİĞİ YAŞANDI

Kargonomi Genel Müdürü Ersin Ekinci de bayram döneminde kargo hacminin arttığını belirterek, “Ramazan Bayramı, özellikle e-ticaret sektöründeki hareketliliğe paralel olarak bizler açısından da hacim artış yaşadığımız bir dönem oluyor. Normal zamana kıyasla yaklaşık yüzde 40 ila yüzde 50 arasında bir hacim artışı yaşanmasını bekliyoruz. Bu dönemde özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük şehirler ile bu şehirler arasındaki kargo trafiği, toplam kargo trafiğinin yüzde 70’inden fazlasına denk geliyor” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!