Çin’le e-ipek yolu açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Çin’le e-ipek  yolu açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2016 21:38

HÜKÜMET ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), e-ticaret için atağa geçiyor.

Haberin Devamı

 Çin’le e-ipek yolu kurulması için mutabakata varılırken, sektör de TOBB bünyesinde örgütlendi. Sektördeki çalışmalara hız kazandırmak için yönetmelik çalışması da yapılıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın himayesindeki çalışmalar kapsamında TOBB, Türkiye’nin ilk sınır ötesi e-ticaret pilot bölgesini kuracak. Proje için Kayseri ile Çin’in Çongçing şehri pilot iller olarak belirlendi. Çin’in güney batısında bulunan Çongçing, 25 milyonu aşan nüfusuyla dikkat çekiyor. Projeyle, Çin’in yeni yükselen değerlerinden biri olarak gösterilen Çongçing’le Kayseri arasında elektronik ortamda ticaret bağı kurulacak. Bu bağ üzerinden iş bağlantısı kuran bir KOBİ’nin malını Kayseri’ye göndermesi yeterli olacak. TOBB’un yapacağı yatırımla, KOBİ’lerin ürünü Kayseri’den Çin’e kadar minimum bürokrasiyle gidecek. Lojistik, finansman, gümrük, organizasyon gibi süreçlerle tamamen TOBB’un kuracağı yapı ilgilenecek. Bir ilk niteliğinde olduğu ifade edilen proje, “E-silkroad/elektronik İpek yolu” olarak tanımlanıyor. Bu konuda hazırlanan eylem planının da kısa süre içinde Türk ve Çin hükümetleri tarafından onaylanacağı ve çalışmaların 2017 yılıyla birlikte başlayacağı belirtiliyor. Kayseri’den kazanılacak tecrübe, diğer illere de aktarılacak.

Haberin Devamı

SEKTÖR ÖRGÜTLENDİ

Elektronik ticaret alanındaki bir diğer önemli çalışma da önceki gün sonuçlandı. TOBB bünyesinde e-ticaret meclisi kuruldu. Türkiye’nin önde gelen e-ticaret şirketlerinin, e-ticareti düzenleyen kamu kurumlarının ve e-ticaret derneklerinin temsilcilerinden oluşan meclis, ilk toplantısını geniş katılımla yaptı. Toplantıda meclisin yönetimi de belirlendi ve meclis başkanlığına Öget Kantarcı, başkan yardımcılıklarına ise Halil Erdoğmuş, Fevzi Güngör, Sami Güzel, Hakan Orhun ve Merter Özdemir seçildi.

BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ GELİYOR

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı da, e-ticarette bildirim yükümlülüğü için tebliğ taslağı hazırladı. TOBB e-ticaret meclisi toplantısına katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de, düzenlemeyle e-ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerin bilgilerini Bakanlık Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne (ETBİS) bildirmelerinin sağlanacağını belirtti. Vatandaşların alışveriş alışkanlıklarının tespitine yönelik herhangi bir bildirim yükümlülüğünün kesinlikle getirilmeyeceğine dikkati çeken Tüfenkci, “Tüketicilerimizin internet üzerinde hangi ürünleri aldığını belirlemek gibi bir amacımız kesinlikle bulunmamaktadır” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!