Çin’in en çok satan elektrikli araç start-up’ı Türkiye’ye geliyor

Güncelleme Tarihi:

Çin’in en çok satan elektrikli araç start-up’ı Türkiye’ye geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2023 07:00

Çinli otomotiv markaların Türkiye pazarı çıkarması tüm hızıyla devam ediyor. Yılın sonlarına yaklaşırken artık neredeyse her hafta bir Çinli marka Türkiye’de satışlara başlayacağını açıklıyor. Son olarak, 2022 yılında Çin’in en çok satan elektrikli araç start-up’ı olan Hozon Neta ve Çinli Shineray Grubu çatısı altındaki İtalyan SWM de yakında Türkiye pazarında satış yapmaya başlayacaklarını duyurdu.

Haberin Devamı

Bu iki markanın ardından pazarda otomobil satışı yapan Çinli marka sayısı 10’a yükselecek. Halihazırda BYD, Chery, DFSK, Honqı, Leapmotor, MG, Skywell ve Voyah markaları Türkiye’de satış faaliyetlerini sürdürüyor. Söz konusu markaların yüzde 80’inin 2023 yılında Türkiye’ye girmesi ise oldukça dikkat çekici.

15 Aralık’ta Neta U modeliyle satışlara resmen başlayacak olan Hozon Neta markası, 150 bini bulan satış adediyle 2022 yılında Çin’in en çok satış yapan elektrikli araç start-up’ı olarak öne çıkmıştı. Yine aynı yıl Çin’in en çok satan altıncı, dünyanın en çok satan dokuzuncu elektrikli araç markası olan Hozon Neta’yı Türkiye’ye getiren şirket ise Gürses Şirketler Grubu çatısı altında kurulan mobilite şirketi GRS Automobility oldu. Şirketin genel müdürlüğüne ise VW Türkiye Binek Araç Genel Müdürü olarak uzun yıllar görev yapan sektörün deneyimli ismi Vedat Uygun getirildi. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da buluştuğumuz Uygun, GRS Automobiliy ve Neta markasının öncelikli hedeflerini şöyle aktardı:

Haberin Devamı

İKİ MODEL DAHA

“İlk olarak 15 Aralık’tan itibaren 420 km menzile sahip elektrikli Neta U’nun satışı başlıyor. 150 kW gücü olan bu model, yüzde 10 ÖTV diliminde yer alacak ve bu sene için 300 adetlik satış hedefliyoruz. 2024’ün ilk çeyreğinde Neta Aya ve Neta GT modelleri gelecek. Neta S’i 2025 yılında getirebiliriz. Oldukça yüksek teknolojiye sahip modelleri bulunan Neta’da CATL’ın batarya, V2L ve ısı pompası gibi özellikler var. Servis için Türkiye’de Bosch Car Service ile anlaştık. Showroom için ilk etapta İstanbul’da iki tane açacağız. Gelecek yıl 12-13 adet Showroom’a ulaşmak istiyoruz. GRS Automobility olarak ise hedefmiz 2030 yılına kadar sektörün önde gelen 3 mobilite şirketinden birisi olmak. Bu kapsamda, Hollandalı Carver markasını da Türkiye’ye getiriyoruz. Bu marka da binek otomobil ve motosiklet özelliklerini taşıyan üç tekerlekli taşıtlar üretiyor. Yakında Carver S+ ve Carver R+ olmak üzere iki modeli getireceğiz.”

‘İTALYAN İŞİ’ SWM YOLDA

Satışlara başlayacağını açıklayan bir diğer Çinli marka SWM oldu. Çinli Shineray Grubu çatısı altındaki SWM markasının ATMO Grubu tarafından Türkiye’de satışa çıkacağı açıklandı ancak marka, ne zaman başlayacağına dair bilgi vermedi. ATMO Grubu Türkiye CEO’su Anton Chernov, “Uluslararası otomotiv deneyimimizi Türkiye’de hayata geçirmeye karar vererek yeni bir marka distribütörlüğü yatırımını devreye aldık. SWM, İtalyan tasarımıyla Alman üretim teknolojisini bir arada sunan, oldukça dinamik bir marka. Bayi yapılanmasını çok hızlı bir şekilde tamamlamak için görüşmelerimiz son sürat devam ediyor. Kısa süre içerisinde Türkiye geneline yayılan satış ve satış sonrası hizmetlerle güçlü yapılanmamız hazır hale gelecek” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!