Çin elektrikli otoda derin düşünüyor

Güncelleme Tarihi:

Çin elektrikli otoda derin düşünüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2015 09:00

Dünyanın en büyük batarya üreticilerinden biri olan China Aviation Lithium Battery, Derindere Motorlu Araçlar’dan (DMA) teknoloji desteği istedi. DMA’nın yüzde 49 ortaklığıyla Çin’de kurulan CADMA, ‘modele özel’ elektrikli tahrik sistemleri geliştirip üretecek.

Haberin Devamı

DÜNYANIN en büyük otomobil pazarına sahip olan Çin, otomobil markalarına elektrikli araç üretim ve satış şartı getiriyor. Buna göre, 2017’den itibaren üreticiler, satışını gerçekleştirdikleri araçların yüzde 1’i elektrikli olmaz ise ceza ödeyecekler. Çin sadece bu yıl sonuna kadar yaklaşık 250 bin adetlik elektrikli araç üretimi hedefliyor. Bu noktada dünyanın en büyük batarya üreticilerinden biri olan Çin’in devlet şirketi China Aviation Lithium Battery (CALB) Türkiye’nin ilk tip onay belgeli elektrikli araç üreticisi Derindere Motorlu Araçlar’dan (DMA) teknoloji desteği istedi.

MİLYAR DOLARLIK ŞİRKET
DMA, CALB ile elektrikli otomobil geliştirme ve üretimi konusunda stratejik bir ortaklık kurdu. Çin’de kurulan CADMA, Çin’li markalar için ‘modele özel’ elektrikli tahrik sistemleri geliştirip üreterek, 5 yıl içinde milyar dolarlık bir şirkete dönüşecek. DMA Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yol, elektrikli araç üreticileri arasında yüzde 100 kendilerine ait yazılım teknolojisiyle saygın bir konumda olduklarını söyledi. Sahip oldukları teknolojinin, dünyanın en büyük otomotiv pazarı Çin’in de ilgisini çektiğini anlatan Yol, yaklaşık 2 yıl süren görüşme sürecinin ardından ortaklık için anlaşma imzaladıklarını kaydetti. Yol, şöyle konuştu:
“İmzalanan anlaşma çerçevesinde elektrikli araçlar için geliştirilecek tahrik sistemlerinin Ar-Ge ve üretim faaliyetleri Türkiye’de gerçekleştirilmeye devam edecek. Anlaşmaya göre, elektrikli tahrik sistemleri geliştireceğimiz ve üretme entegre edeceğimiz her markadan, belli bir oranda Ar-Ge bedeli alınacak. Ayrıca CADMA ile çalışan her marka, belli adette bir üretim garantisi verecek. CADMA, teknoloji ihraç eden bir şirket olarak 5 yıl içinde cirosunu milyar dolar seviyesine çıkaracak. Çin yerel pazarında faaliyet gösteren şirketlerin neredeyse tamamıyla görüşme halindeyiz. Bazı yerel üreticilerin araçlarını elektrikli hale getirmek için şimdiden birçok ön anlaşma imzaladık.”

Haberin Devamı

Türkiye’de batarya fabrikası
Önder Yol, Çinlilerin, Avrupa’da elektrikli araç üretiminde yaşanacak talebe karşı, Türkiye’yi AB’ye açılan kapı olarak gördüklerini söyledi. Orta vadede hem iç hem de dış pazara üretim yapacak şekilde Türkiye’de batarya fabrikası kurma planları olduğunu anlatan Yol, yatırım için ön anlaşma yaptıklarını ifade etti.

Tasarımda Kore zaferi

Haberin Devamı

Almanya başta olmak üzere, tüm dünyanın en saygın tasarım kuruluşlarından biri olan Red Dot Design, otomobilde bu yıl en iyi tasarım ödüllerini Koreli Hyundai ile Kia’nın modellerine verdi. Hyundai’nin İzmit’te ürettiği i20 ailesi ve yeni Sonata ödülleri alırken, Kia’da ise elektrikli Soul ve yeni Sorento her yıl düzenlenen Red Dot Ödüllerinde iki ödül birden kazanarak büyük bir başarıya imza attı.

Şekerpınarlı D-Max’e ödül

JAPON Isuzu’nun Avrupa pazarı için Şekerpınar fabrikasında ürettiği pick-up modeli D-Max, İngiliz Vansa2z.Com sitesinin üst üste üçüncü kez verdiği “Vans A2Z Awards 2015” ödülüyle tekrar yılın pick-up’ı seçildi. Isuzu İngiltere Genel Müdürü William Brown, “Bu bizim için yeni yıla çok iyi başlamamızı sağladı. D-Max beklentileri aşmaya devam ediyor. Eminiz ki yeni ödüller kazanmak ve daha fazla rekor kırmak için gereken her şeye sahip” dedi.

Haberin Devamı

Yeni Outlander yıl sonu geliyor

JAPON Mitsubishi geçtiğimiz hafta New York Otomobil Fuarı’nda dünyaya tanıttığı yeni Outlander’ı bu yılın ikinci yarısında Türkiye yollarıyla buluşturmaya hazırlanıyor. Yeni Outlander, gelişmiş yol performansı, kullanım ve gaz tepkisi, iyileştirilmiş gürültü ve titreşim seviyesi gibi işlevsel özelliklerinin yanı sıra yenilenen tasarımıyla da dikkat çekiyor. Yeni Mitsubishi Outlander, yeni tasarım ön ızgara, halojen ön farlar, LED’li sinyal lambaları, 18 inç alaşımlı jantlar, arka tampon ve LED’li stop lambalarıyla yepyeni bir tasarım sunarken 2014 ve 2015 yıllarında “Top Safety Pick+” olarak değerlendirilen Önden Çarpışma Önleme Sistemi (FCM), Şerit Takip Sistemi (LDW) ve Adaptif Hız Sabitleme Sistemi (ACC) ile gelişmiş güvenlik teknolojilerini de barındırıyor.

En dayanıklı Hyundai

Haberin Devamı

BU yıl 11’cisi düzenlenen Seul Otomobil Fuarı’nda Hyundai tamamen yeni bir konsept olan Enduro’yu sergiledi. Adını dünyanın en zorlu rallilerinden biri olarak kabul edilen Endurance’dan (Dayanıklılık) alan model SUV crossover ile bir ralli motosikletinin çevikliğini birleştirirken aynı zamanda kalabalık şehirlerin yaşantısına da modern bir bakış açısı getiriyor. Hyundai’nin tasarım diline farklı bir bakış açısı getiren Enduro, yeni nesil altıgen ızgarasıyla öne çıkıyor. Stabiliteyi artırmak adına yere daha yakın konumlandırılan ve daha alçak bir formda tasarlanan Enduro, ön tamponun alt kısımlarında bulunan alüminyum bıçak şeklindeki kıvrımlarıyla ızgaradan çamurluklara doğru uzanan estetik bir bağlantıya sahip. Siyah dodiklerle premium SUV havası desteklenirken aynı zamanda koyu gri alüminyum parçalarla da kalite hissi arttırılmış.. Ayrıca arka tamponun üst kısmıysa tıpkı bir çekmece gibi açılarak ekstra bagaj hacmi sağlıyor.

BAKMADAN GEÇME!