Çiftçinin takvimi değişti

Güncelleme Tarihi:

Çiftçinin takvimi değişti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2023 07:00

Son haftalarda bazı bölgelerde etkili olan aşırı yağışlar çiftçinin takvimini bozdu. İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da buğday için hasat iki haftadan fazla ileri attı. Bazı bölgelerde aşırı yağışlardan dolayı verimde kayıp beklenirken kıraç bölgelerde ise artış ön görülüyor.

Haberin Devamı

Bu yıl mayıs ve haziran aylarında özellikle İç Anadolu bölgesinde oldukça fazla hissedilen yağışlar, çiftçinin takvimini bozdu. Kimi bölgelerde uzun süreli kimi bölgelerde ise ani ve şiddetli olarak etkili olan yağışlar arpa ve buğday gibi ürünlerde hasat takviminin ortalama iki hafta ileri atmasına neden oldu.

BUĞDAYI YATIRIYOR

Özellikle İç Anadolu’nun belirli kesimlerinde çok şiddetli yağışların görüldüğünü söyleyen Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, “Ülkemizin Çukurova ve Şanlıurfa gibi bölgelerinde arpa hasadı başladı. Artık yavaş yavaş günler ilerledikçe daha kuzey, doğu ve batı kesimlerde de çiftçilerimiz hasada başlayacak. Arpanın ardından buğday hasadı da yapılacak. Ancak sürekli devam eden yağışlar hem İç Anadolu’da hem de Doğu Anadolu’da çoğu ildeki hasat tarihini değiştirdi” dedi.

Haberin Devamı

Yağışların şiddetine de dikkat çeken Hüseyin Demirtaş, “Bu yağışlar buğdayın tarlada yatmasına neden oluyor. Sarı ve kahverengi pas dediğimiz hastalıklar oluşuyor. Hasat hem gecikiyor hem de çiftçide verim endişesi oluşuyor. Yağmurun yokluğu kadar fazlası da zarar verebiliyor. İklim değişikliği tarımda böyle ciddi tehlikeler oluşturuyor” diye konuştu.

OLUMLU VE OLUMSUZ ETKİ

Yağışların seyri yüzünden çoğu bölgede hasat planlarının bayram sonrası için revize edildiğini anlatan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu ise haziran ayının ortalarına kadar devam eden yağışların yanı sıra oluşan yüksek nemin beraberinde mantar hastalıklarını getirdiğini söyledi. Prof. Dr. Soylu, “Bu hastalıklar buğday ve arpada verimi ve ürünün kalitesini düşürüyor. Sadece böylesine olumsuz bir etkiye değil aynı zamanda bazı bölgelerde de rekoltenin yükselmesine neden olabiliyor. Bu hangi bölgede yağışın nasıl düştüğüne bağlı olarak değişiyor. Kıraç bölgelerde ürünlerde verim artışları oldukça fazla oluyor. Baharlık ürünlerde de sulama maliyeti düşüyor. Ayrıca hem yeraltı sularına hem de barajlara olan faydası da burada oldukça önemli” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘İKLİME GÖRE PLAN YAPMALIYIZ’

Türkiye’de çiftçilerin bölgesel iklim değişikliğinden oldukça fazla etkilendiğini anlatan TZD Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, “Bu bizim için bir kriz değil. Krizin çözümü var ama burada bir iklim değişikliği var ve bunun çözümü çok zor. Buna uygun hareket etmek, planlama yapmak gerekiyor” dedi.

Ayrıca buğday ve arpada açıklanan alım fiyatlarına da değinen Demirtaş, “Girdi maliyetlerindeki artış ve enflasyon ortada. Bu ortamda çiftçi için verilen alım fiyatı pek sevindirici değil. Zaten çoğu bölgede üreticiler hâlâ ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından verilen fiyatın oldukça altında tüccara vermek zorunda kalıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘YILLARDIR BÖYLESİNİ YAŞAMAMIŞTIK’

Orta Anadolu bölgesinde yıllardır bu şekilde bir yağışın görülmediğini anlatan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Bu bölgede 15 yıldan uzun süredir yağışların bugüne kadar sarktığı bir yıl olmamıştı. Ani yağışlar çok nadir yaşanıyordu. Şu an çoğu ekim alanında ani yağışlar görülüyor. Özellikle dolunun zarar verdiği alanların sayısı çok fazla” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!