Cevdet Yılmaz iş dünyasıyla buluştu: OVP’de öncelik yapısal reform

Güncelleme Tarihi:

Cevdet Yılmaz iş dünyasıyla buluştu: OVP’de öncelik yapısal reform
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2023 07:00

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, eylülde açıklanacak 12’nci Orta Vadeli Program öncesinde iş dünyasının temsilcileriyle istişare toplantısında buluştu. Yılmaz, iş dünyasına “OVP sizlerin de önerileriyle şekillenecek” derken, yeni programda yapısal reformların ortaya koyulacağını, öngörülebilirliği arttıracak adımlara odaklandıklarını söyledi. İş dünyası temsilcileri ise çantalarından finansmana erişim, vergi gibi dosyaları çıkardı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz, İstanbul’da iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen “Orta Vadeli Program Çerçevesinde Türkiye ve İstanbul Ekonomi Gündemi” başlıklı toplantı üç saat sürdü.

Cevdet Yılmaz iş dünyasıyla buluştu: OVP’de öncelik yapısal reform

Toplantının basına açık bölümünde konuşma yapan Cevdet Yılmaz, “Türkiye’nin üç yıllık makroekonomik hedefleri ile ekonomik ve sosyal alanda izlenecek politikalarını içeren Orta Vadeli Program (OVP) öncesinde iş dünyası ile doğrudan fikir alışverişinde bulunmakta fayda görüyoruz” dedi.  İş dünyası temsilcileri de Yılmaz’a finansmana erişim sıkıntılarının çözümlenmesi, öngörülebilirlik, kapsamlı bir vergi reformu, OVP’nin bütün sektörlere dokunarak yapılması ve KDV’nin düşürülmesi başlıklarında taleplerini ilettiler.

Haberin Devamı

İSTİŞARE SÜRECİ PLANLANDI

Cevdet Yılmaz, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde ekonomik yapıyı iş dünyasıyla fikir birliği içinde güçlendirmek istediklerinin altını çizdi ve 12’nci OVP’nin eylül ayında açıklanmasından önce bir istişare süreci yürütüleceğini ifade etti. Yılmaz, “Bu toplantıya benzer bir istişare sürecini, çalışan kesimleri temsil eden sendikalarımızla, finans kesimiyle OVP öncesi yapmayı planlıyoruz. Böylece eylül ayında kamuoyu ile paylaşacağımız OVP, akabinde 12’inci Kalkınma Planı ve Merkezi Yönetim Bütçe süreçlerine, özel sektörün ve çalışan kesimlerin öneri ve beklentileri, yönetişim anlayışı içinde yansımış olacaktır” dedi.

‘YALNIZ DEĞİLİZ’

Türkiye’nin potansiyelini harekete geçirmek yönünde gayret sarf ettiklerini vurgulayan Yılmaz, iş dünyası temsilcilerine “Bu yöndeki çabalarımızda yalnız olmadığımızı biliyoruz. 21 yıldır olduğu gibi bugün de yanımızda dinamik özel sektörümüz, iş aş üreten girişimcilerimiz var. İşçisiyle işvereniyle, hem aklıyla hem de alın teriyle Türkiye’ye katma değer üreten, beşeri sermayemiz var” dedi.

DÖRT HEDEF AÇIKLADI

Türkiye ekonomisinin depreme rağmen 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüdüğünün altını çizen Yılmaz, başarılı bir dönem geçirildiğini belirtti. Bugüne kadar alınan tedbirlere dikkat çekerek, bundan sonrası için belirlenen planları anlattı: “Serbest piyasa kuralları içinde israfı önleyici, tasarrufları güçlendirici, ekonomimizin rekabet gücünü ve verimliliğini arttırıcı politikalar uygulamayı sürdüreceğiz. Türkiye’nin insan kaynağı, lojistik ve alt yapı gibi potansiyellerinin yatırımla katkıya dönüşmesi için iş insanımızın yanında olmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı, önümüzdeki döneme ilişkin hedefleri dört başlıkta topladı: “Para politikasının yanı sıra maliye politikası ve yapısal reformlar ile Türkiye finansal istikrarını pekiştirmek, istikrar ve güven içinde büyümek, istihdamı artırmak, büyümenin nimetlerini adaletli şekilde dağıtarak cari işlemler açığına sürdürülebilir çözümler getirmek.”

YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİ

Cevdet Yılmaz, yatırım ortamının iyileştirilmesine de vurgu yaparak, öncelikleri şöyle sıraladı: “Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesi yönünde doğru tanımlanmış ve sonuç odaklı reform adımlarına devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın üç ülkeyi kapsayan Körfez ülkeleri turunda hem ikili ticaret hacmimizi hem de ülkemize doğrudan yatırımları artıracak tarihi işbirliklerine imza atıldığını gördük. Kazan kazan temelinde bu işbirliklerinin devamı başka ülkelerle de gelecektir. Yatırım ortamının iyileştirilmesine, ihracatçı ve sanayicilerimiz için finansman imkânlarının artırılmasına ve yerli milli teknoloji yatırımlarına özellikle öncelik veriyoruz. Sanayide dönüşüm ve yeşil kalkınma devrimi gündemimizdeki yerini korumaktadır. OVP’de makro göstergeler ile kamu politikalarını güncelleyecek, yapısal reformları ortaya koyacak ve kaynak tahsisini bu çerçevede yönlendireceğiz. Programdan en büyük beklentimiz, belirsizlikleri azaltması; yatırımcıları ve diğer aktörler için öngörülebilirliği artırmasıdır.”

Haberin Devamı

BİRLİKTE ÇÖZMEK DURUMUNDAYIZ

Cevdet Yılmaz iş dünyasıyla buluştu: OVP’de öncelik yapısal reform

-DEİK Başkanı Nail Olpak, toplantıyı şöyle değerlendirdi: “Kamusuyla, iş dünyasıyla, işvereniyle hep birlikte çözmek durumundayız. Ama diğer taraftan da fırsatlara odaklanmamız lazım. Toplantıda sadece sorunları değil, önerilerimizi de dile getirdik. ‘Peki ne var?’ denildiğinde ben genelde şu ifadeyi kullanmayı tercih ediyorum; Türk iş dünyasının şu anda ihtiyaçlarının başında öngörülebilirlik var. Yani ekonomi bir beklenti yönetimidir. Örnek olarak, Merkez Bankası Başkanımızla Hazine ve Maliye Bakanımızın birlikte verdiği fotoğrafı önemsiyoruz. Açık uçlu ve istişarede her şeyin konuşulabildiği bir toplantı olması bizim açımızdan önemliydi.”

Haberin Devamı

ORTAK AKIL GELECEĞE DAMGA VURACAK

Cevdet Yılmaz iş dünyasıyla buluştu: OVP’de öncelik yapısal reform

-TİM Başkanı Mustafa Gültepe de önemi bir toplantı gerçekleştiğini belirterek, “Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, bugün ve gelecekle ilgili yaşamış olduğumuz sorunları, plan ve projeksiyonları, fikirlerimizi dinledi. Eylül ayında açıklanacak olan Orta Vadeli Plan’da nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktardık. Plan ve program yapılırken çok daha az hata yapılarak ve bütün sektörlere dokunarak yapılmasında çok büyük fayda olacağını düşünüyoruz. İstişare ve orta akıl, Türkiye’nin geleceğine damgasını vuracak olan çalışma sistemidir” dedi.

FİNANSMAN MÜJDESİ GELEBİLİR

Haberin Devamı

Cevdet Yılmaz iş dünyasıyla buluştu: OVP’de öncelik yapısal reform

-Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı çok faydalı bir toplantı geçirildiğini aktardı. Asmalı, “İş dünyası olarak hali hazırda yaşadığımız problemleri de anlatma fırsatı bulduk. Bunların da en başında finansmana erişim problemi geliyor. Hemen hemen her konuşmacı bunu dile getirdi. Kredi musluklarının aniden kısılmasının aynı zamanda durgunluğa yol açacağını, bunun farklı sonuçları olacağını, geçişin çok sert olmaması gerektiğini ifade ettik. Birkaç ay sonra özellikle finansmana erişim konusunda sanayicilere, yatırımcılara müjdeler verebileceğini söyledi” şeklinde konuştu.

‘FİNANSMAN SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİK’

Cevdet Yılmaz iş dünyasıyla buluştu: OVP’de öncelik yapısal reform

-Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen toplantıya MÜSİAD, TOBB, YASED, TÜSİAD, TÜRKONFED, TESK, İTO, İSO, DEİK, TİSK, TİM, başta olmak üzere çok sayıda STK temsilcisi, dernek başkanı ve üyeleri katıldı. Üç saat süren toplantıda iş dünyası; finansmana erişim sıkıntılarının çözümlenmesi, öngörülebilirlik, kapsamlı bir vergi reformu, OVP’nin bütün sektörlere dokunarak yapılması ve KDV’nin düşürülmesi taleplerini iletti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, çok verimli bir toplantı yaptıklarını ifade ederek, toplantı gündeminin en önemli konusunun finansmana ulaşım olduğunu söyledi. Avdagiç, “Özellikle bu konu ben dahil birçok kurum başkanı tarafından gündeme getirildi. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki dönemlerde hem TCMB hem de diğer kurumların yapacağı düzenlemelerle iş dünyasının şu anda en önemli ihtiyacı olan finansmana erişim konusunda hızlı bir etkide adımlar atılacaktır. Onun dışında özellikle ihracatın artırılması, sanayi politikaların geliştirilmesi, istihdamla ilgili süreçlerin gözden geçirilmesi gibi konular, yabancı sermayenin daha hızlı ve etkin şekilde Türkiye’ye gelmesi konusu önemli gündem başlıklarıydı. Dolayısıyla ümit ediyoruz ki gündeme gelen bu konular hızlıca çözüm bulacak ve iş dünyasının beklentileri de kademe kademe karşılanmış olacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!